Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A są niedopały w popiele? spala czysto .

Opublikowano

wrzuć zdjęcia popiołu- pewnie jak pisze Animus niedopala

Opublikowano

dymić będzie przy otwartej klapie i pracującym wentylatorze. rura podajnika działa jak przewód spalinowy a kosz robi wtedy za komin. to najkrótsza droga dla spalin, które po otwarciu klapy i zmianie ciśnień są przepychane tam gdzie mają najkrócej. dlatego należy przed otwarciem klapy wyłączyć wentylator i odczekać z minutę.

jak niedopala to wiatr w górę

Opublikowano

popiz

kolega gringo80 pracuje w automacie a nie w dwustanie więc w tym trybie nic nie ustawi poza korektą opału lub nadmuchu.

jak przyjdzie wiosna i będzie mizerny odbiór ciepła może przejdzie na dwustanową. na razie niech ogarnie do końca jedno- jak zacznie mieszać to zbłądzić łatwiej.

pamiętaj że taki sam kociol nie oznacza takich samych warunków i to co dobre u Ciebie u innego użytkownika może być super lub do d..y.

jak gringo uzna że PID to nie to to pewnie z dwustanem też powalczy.

Opublikowano

Testowałeś ustawienia, które podałem?Przecież mam taki sam kocioł.

To tak jakbyś podał numery do totolotka albo trafi albo nie .
Opublikowano

raczej nie trafi :(

Opublikowano

jeśli zszedłeś maksymalnie z korektą nadmuchu w dół i nadal spieka to spróbuj zostawić nadmuch na obecnym poziomie i zmień parametr granulacja paliwa- przy dużej granulacji zmieni się moc nadmuchu i częstotliwość podawania- powinno to obniżyć spiekanie.

Opublikowano

A ile taki zadobnik czyli 150kg powinien wystarczac??

Nikt na to nie odpowie wszystko zależy od zapotrzebowania twojego domu

A ty masz niedopały czy spieki ?

Ktoś ci perfidnie powiesił taką bombę żeliwną na palnikiem możne zauważyłeś to w definicji nazywa się deflektor ale u Ciebie tylko z nazwy bo wisi pod rusztem wodnym .

post-48713-0-38776500-1361570146_thumb.jpg

b.350.0.16777215.0.stories.sas.produkty.przekroje.multi.jpg

Zwal ten badziew i załóż cegłę szamotową a najlepiej 2 nad palnikiem jedna obok drugiej .

kociol-sas-multi-23kw-lewy.jpg

Opublikowano

Pewnie trzeba zrobić jakiś ruszt na te 2 cegiełki albo przewiercić i przywiązać do rusztu wodnego

Opublikowano

Quatwa sam niewiem na gruba wlaczylem i dalej sa a jak mialwm na drobnej ustawione to nadmuch byl na min a i tak krecil na 40-50%

No i ze spalaniem jak jutro dotrwa do 15 to bedzie 3 doba czyli 50 kg na dobe masakra

Opublikowano

Pewnie trzeba zrobić jakiś ruszt na te 2 cegiełki albo przewiercić i przywiązać do rusztu wodnego

Zawieś te cegły szamotowe to będziesz mógł zmniejszyć nadmuch .
Opublikowano

jakiej wydajności masz wentylator zamontowany- napisz może chociaż jaki model.

sprawdź jeszcze czy możesz wejść bez podawania kodu w ustawienia serwisowe - mozliwe że potrzebna będzie korekta maksymalnej mocy nadmuchu w opcjach dla zaawansowanych.

Opublikowano

gringo80

Jak czytam twoje wypowiedzi i porady jakie uzyskujesz a których sam zapewne nie rozumiesz to z jednej strony chcemi się śmiać z Ciebie a z drugiej Ci współczuję. Ale do rzeczy. Z własnego doświadczenia radzę przeczytaj przynajmniej JEDEN raz instrukcję pieca i sterownika ale tak byś ją zrozumiał (jak nie bardzo będziesz pojmował to weż do towarzystwa i dyskusji znajomego, sąsiada lub z rodziny - kogoś życzliwego. Po zrozumieniu zastosuj ją w swoim przypadku. Tak jak radzą Tobie Timon i ... dokonuj powolnych korekt w ustawieniach ale musisz rozumieć co skorygowanie nadmuchu w dół będzie powodowało, a co jak skorygujesz w górę. Podobnie z innymi parametrami (podpowiem: np. drobniejszy ekogroszek będzie dozowany w większej ilości niż grubszy przy takim samym czasie podawania).

Co do rady o usunięcie deflektora to radzę nic nie ruszać z ustawienia fabrycznego bo ma on za zadanie zwiększyć temperaturę spalania w retorcie. Inna sprawa że również się nagrzewa i w podtrzymaniu oddaje zgromadzone ciepło.

Z tą odkręconą śrubką to prawdopodobnie służy ona do przykręcania przesłony na wlocie powietrza do wentylatora. Przeczytaj w instrukcji jak ma być ustawiona przesłona w pracy z PID i tak ją ustaw.

Śruba z nakrętkami to jest zamontowana na klapce (przyslonie) znajdującej się wewnątrz wylotu z wentylatora. Ta klapka jest niewidoczna - TEGO NIC NIE RUSZAJ. NAJLEPIEJ NIE DOTYKAĆ.

Jak zrozumiesz te podstawy i zaczniesz stosować z wyczuciem tylko dobre rady to na pewno spalanie się unormuje jak wskazywał TIMON.

A jak nie dojdziesz do zadawalających rezultatów to dzwoń do producenta tam podadzą Ci nr do serwisanta-doradcy i z nim powinieneś także wyeliminować problem.

Podziel się jak z tego wybrnąłeś? Czy już widać światełko w tunelu?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam spaanie mi wychodzi w grsnicach 30kg na dobe ustawienia mam

Pofawanir13s ptzerwa 67s dmuchawa 19% i spieki jak nyly tak sa niewiem jak ktos pisze ze 17 kw mu spala 18 kg na dobe mo ja mam 23 kw ale taka by byla rozniva w spalaniu???

Opublikowano

Ja mam 38 kW i spalam teraz 16-18 kg na dobę ,co to ma do tego ?

Opublikowano

Pompy chodzą cały czas mam ustawiona tylko temperaturę wyłączenia pomp 35*C ale do niej nigdy nie spada temperatura ,histereza -1 ,czas podawania i postoju nic ci nie da bo w każdym kotle jest inny ,mam ustawione 25minut pracy /5 minut przestój ,podtrzymanie nie włącza się. ;) Palę "ruskiem" .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.