Animus Opublikowano 27 Lutego 2013 #51 Opublikowano 27 Lutego 2013 A są niedopały w popiele? spala czysto .
TIMON120777 Opublikowano 27 Lutego 2013 #52 Opublikowano 27 Lutego 2013 wrzuć zdjęcia popiołu- pewnie jak pisze Animus niedopala
gringo80 Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor #53 Opublikowano 27 Lutego 2013 No niedopala sa male spieki i meszcze jedno jak ptworzylem klape podajnika to strasznie dymi o co chodzi
TIMON120777 Opublikowano 27 Lutego 2013 #54 Opublikowano 27 Lutego 2013 dymić będzie przy otwartej klapie i pracującym wentylatorze. rura podajnika działa jak przewód spalinowy a kosz robi wtedy za komin. to najkrótsza droga dla spalin, które po otwarciu klapy i zmianie ciśnień są przepychane tam gdzie mają najkrócej. dlatego należy przed otwarciem klapy wyłączyć wentylator i odczekać z minutę. jak niedopala to wiatr w górę
gringo80 Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor #55 Opublikowano 27 Lutego 2013 Ok dzieki jutro prxestawie bo juz wyjechalem czyli niema sie co martwic z tym dymem ok dzieki
popiz Opublikowano 27 Lutego 2013 #56 Opublikowano 27 Lutego 2013 Testowałeś ustawienia, które podałem?Przecież mam taki sam kocioł.
TIMON120777 Opublikowano 27 Lutego 2013 #57 Opublikowano 27 Lutego 2013 popiz kolega gringo80 pracuje w automacie a nie w dwustanie więc w tym trybie nic nie ustawi poza korektą opału lub nadmuchu. jak przyjdzie wiosna i będzie mizerny odbiór ciepła może przejdzie na dwustanową. na razie niech ogarnie do końca jedno- jak zacznie mieszać to zbłądzić łatwiej. pamiętaj że taki sam kociol nie oznacza takich samych warunków i to co dobre u Ciebie u innego użytkownika może być super lub do d..y. jak gringo uzna że PID to nie to to pewnie z dwustanem też powalczy.
Animus Opublikowano 28 Lutego 2013 #58 Opublikowano 28 Lutego 2013 Testowałeś ustawienia, które podałem?Przecież mam taki sam kocioł. To tak jakbyś podał numery do totolotka albo trafi albo nie .
gringo80 Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor #60 Opublikowano 28 Lutego 2013 Kurde nie moge z tym nadmuchem jak nie ustawie to sa spieki yhhh a opal dobry :(
TIMON120777 Opublikowano 28 Lutego 2013 #61 Opublikowano 28 Lutego 2013 jeśli zszedłeś maksymalnie z korektą nadmuchu w dół i nadal spieka to spróbuj zostawić nadmuch na obecnym poziomie i zmień parametr granulacja paliwa- przy dużej granulacji zmieni się moc nadmuchu i częstotliwość podawania- powinno to obniżyć spiekanie.
gringo80 Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor #63 Opublikowano 28 Lutego 2013 A ile taki zadobnik czyli 150kg powinien wystarczac??
Animus Opublikowano 28 Lutego 2013 #64 Opublikowano 28 Lutego 2013 A ile taki zadobnik czyli 150kg powinien wystarczac?? Nikt na to nie odpowie wszystko zależy od zapotrzebowania twojego domuA ty masz niedopały czy spieki ? Ktoś ci perfidnie powiesił taką bombę żeliwną na palnikiem możne zauważyłeś to w definicji nazywa się deflektor ale u Ciebie tylko z nazwy bo wisi pod rusztem wodnym . Zwal ten badziew i załóż cegłę szamotową a najlepiej 2 nad palnikiem jedna obok drugiej .
gringo80 Opublikowano 1 Marca 2013 Autor #65 Opublikowano 1 Marca 2013 A to mozna zalozyc bez problemu czy trzeba przerabiac
Animus Opublikowano 1 Marca 2013 #66 Opublikowano 1 Marca 2013 Pewnie trzeba zrobić jakiś ruszt na te 2 cegiełki albo przewiercić i przywiązać do rusztu wodnego
gringo80 Opublikowano 1 Marca 2013 Autor #67 Opublikowano 1 Marca 2013 Quatwa sam niewiem na gruba wlaczylem i dalej sa a jak mialwm na drobnej ustawione to nadmuch byl na min a i tak krecil na 40-50% No i ze spalaniem jak jutro dotrwa do 15 to bedzie 3 doba czyli 50 kg na dobe masakra
Animus Opublikowano 1 Marca 2013 #68 Opublikowano 1 Marca 2013 Pewnie trzeba zrobić jakiś ruszt na te 2 cegiełki albo przewiercić i przywiązać do rusztu wodnego Zawieś te cegły szamotowe to będziesz mógł zmniejszyć nadmuch .
TIMON120777 Opublikowano 2 Marca 2013 #69 Opublikowano 2 Marca 2013 jakiej wydajności masz wentylator zamontowany- napisz może chociaż jaki model. sprawdź jeszcze czy możesz wejść bez podawania kodu w ustawienia serwisowe - mozliwe że potrzebna będzie korekta maksymalnej mocy nadmuchu w opcjach dla zaawansowanych.
hektoras Opublikowano 6 Marca 2013 #70 Opublikowano 6 Marca 2013 gringo80 Jak czytam twoje wypowiedzi i porady jakie uzyskujesz a których sam zapewne nie rozumiesz to z jednej strony chcemi się śmiać z Ciebie a z drugiej Ci współczuję. Ale do rzeczy. Z własnego doświadczenia radzę przeczytaj przynajmniej JEDEN raz instrukcję pieca i sterownika ale tak byś ją zrozumiał (jak nie bardzo będziesz pojmował to weż do towarzystwa i dyskusji znajomego, sąsiada lub z rodziny - kogoś życzliwego. Po zrozumieniu zastosuj ją w swoim przypadku. Tak jak radzą Tobie Timon i ... dokonuj powolnych korekt w ustawieniach ale musisz rozumieć co skorygowanie nadmuchu w dół będzie powodowało, a co jak skorygujesz w górę. Podobnie z innymi parametrami (podpowiem: np. drobniejszy ekogroszek będzie dozowany w większej ilości niż grubszy przy takim samym czasie podawania). Co do rady o usunięcie deflektora to radzę nic nie ruszać z ustawienia fabrycznego bo ma on za zadanie zwiększyć temperaturę spalania w retorcie. Inna sprawa że również się nagrzewa i w podtrzymaniu oddaje zgromadzone ciepło. Z tą odkręconą śrubką to prawdopodobnie służy ona do przykręcania przesłony na wlocie powietrza do wentylatora. Przeczytaj w instrukcji jak ma być ustawiona przesłona w pracy z PID i tak ją ustaw. Śruba z nakrętkami to jest zamontowana na klapce (przyslonie) znajdującej się wewnątrz wylotu z wentylatora. Ta klapka jest niewidoczna - TEGO NIC NIE RUSZAJ. NAJLEPIEJ NIE DOTYKAĆ. Jak zrozumiesz te podstawy i zaczniesz stosować z wyczuciem tylko dobre rady to na pewno spalanie się unormuje jak wskazywał TIMON. A jak nie dojdziesz do zadawalających rezultatów to dzwoń do producenta tam podadzą Ci nr do serwisanta-doradcy i z nim powinieneś także wyeliminować problem. Podziel się jak z tego wybrnąłeś? Czy już widać światełko w tunelu?
gringo80 Opublikowano 16 Marca 2013 Autor #71 Opublikowano 16 Marca 2013 Witam spaanie mi wychodzi w grsnicach 30kg na dobe ustawienia mam Pofawanir13s ptzerwa 67s dmuchawa 19% i spieki jak nyly tak sa niewiem jak ktos pisze ze 17 kw mu spala 18 kg na dobe mo ja mam 23 kw ale taka by byla rozniva w spalaniu???
Animus Opublikowano 17 Marca 2013 #72 Opublikowano 17 Marca 2013 Ja mam 38 kW i spalam teraz 16-18 kg na dobę ,co to ma do tego ?
gringo80 Opublikowano 17 Marca 2013 Autor #73 Opublikowano 17 Marca 2013 A jakie masz ustawienia ? Codzi mi o temp zalaczenia pomp histeryze no i podstawowe oczywiscie a i jakim grosxkiem teraz palisz? Dzieki z gory.
Animus Opublikowano 18 Marca 2013 #74 Opublikowano 18 Marca 2013 Pompy chodzą cały czas mam ustawiona tylko temperaturę wyłączenia pomp 35*C ale do niej nigdy nie spada temperatura ,histereza -1 ,czas podawania i postoju nic ci nie da bo w każdym kotle jest inny ,mam ustawione 25minut pracy /5 minut przestój ,podtrzymanie nie włącza się. ;) Palę "ruskiem" .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.