gersik Opublikowano 1 Lutego 2013 #26 Opublikowano 1 Lutego 2013 Chyba dlatego tak piszą bo jak rozpalisz od dołu i zasypiesz go całego to pali się cały zasyp i kocioł wyciąga większą moc taką jaką pisze producent. Cytuj
Kriss85 Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor #27 Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Dobra, Panowie sprawa wygląda następująco, będą ciągnąc rure bezpieczeństwa do zbiornika wyrównawczego tylko znowu wymyślili rure na 3/4", oczywiście im na to nie pozwolę wyczytałem ze ma być minimum 1". Chciałem zapytać czy zamontowanie takiej rury jak na rys 2 jest poprawne, na pewno będą to tak robić bo jest mniej roboty niż jak by miało być podłączone jak na rys 1. Zostaje jeszcze sprawa tego zaworu różnicowego, u mnie grawitacja na pewno nie działa, wyczytałem ze jak nie ma grawitacji to po co ten zawór, ale to co ma być tam zamiast zaworu Edytowane 2 Lutego 2013 przez Kriss85 Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lutego 2013 #28 Opublikowano 2 Lutego 2013 Pierwszy sposób jest prawidłowy, drugi trochę gorszy, ale też dopuszczalny, tu problem jest z odcinkiem poziomym do NW, który musi być jak najkrótszy. Zamiast ZR - kup coś na podtrzymanie zasilania ; UPS lub przetwornicę. Pozdr. Cytuj
Kriss85 Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor #29 Opublikowano 2 Lutego 2013 Rozumiem, ten odcinek poziomy przy piecu nie bedzie problemem zeby byl krotki, problem bedzie dalej bo rura musi przebiegnac pod sufitem przez 2 pokoje, ma byc zachowany uchyl w takiej sytuacji?? Co do ZR, czyli można normalnie do rury podepiac pompę bez żadnych zaworów, podłączyć UPS i w razie braku prądu, UPS dalej napędza pompę? Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lutego 2013 #30 Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) ZR po prostu nie montuj , tylko daj dwa zawory odcinające aby można było wymienić pompę lub filtr wyczyścić, przed pompą obowiązkowo filtr skośny. Co do NP nie chce mi się pisać - poczytaj to co zakreślone i sam wyciągnij wnioski. Załączam też całą normę pozdr. PN na Naczynia Wzbiorcze.pdf Edytowane 2 Lutego 2013 przez sambor Cytuj
bonik1234 Opublikowano 10 Lutego 2013 #31 Opublikowano 10 Lutego 2013 Od Września 2012 roku jestem posiadaczem kotła Hef eko-mat, zainstalowałem zawór trójdrożny,kolektory słoneczne,bojler musiałem wymienić na 300l. Problem polega na tym,iż piec więcej grzeje bojler niż ogrzewania.Piec n ie może uzyskać zadanej temperatury 60st.Zmieniam ustawienia,miałem już różne rodzaje ekogroszku,i już sam nie wiem co z tym jest.Firma która montowała wszystko stwierdziła iż jest wszystko Ok.Ale ja uważam że coś nie tak tam jest. Pytanie z mojej strony co może być winą że to wszystko nie chodzi tak jak powinno.Może zła instalacja? Sam już nie wiem. W domu zimno piec swoje pobiera,nie przepala wszystkiego, i już naprawdę jestem bezradny.Co może być przyczyną nie uzyskania temperatury i czy to jest normalne że więcej grzeje wodę w bojlerze niż ogrzewania. Cytuj
jacekdwm Opublikowano 10 Lutego 2013 #32 Opublikowano 10 Lutego 2013 jeżeli jest jedna pompa to przykręc bojler zawór na powrocie wtedy pójdzie na ogrzewanie Cytuj
bonik1234 Opublikowano 10 Lutego 2013 #33 Opublikowano 10 Lutego 2013 dzieki za odpowiedz,tylko ja mam dwie pomy jedna na co,druga na ogrzewanie Cytuj
darecki2308 Opublikowano 15 Lutego 2013 #34 Opublikowano 15 Lutego 2013 dzieki za odpowiedz,tylko ja mam dwie pomy jedna na co,druga na ogrzewanie Witam jak pompy pracują równolegle ? czy z priorytetem bojlera ? wstaw schemat będzie można bardziej wnikliwie prze analizować problem . Cytuj
Kriss85 Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor #35 Opublikowano 17 Lutego 2013 Witam po dłuższej przerwie, półtora tygodnia temu instalacja została zmieniona, zamontowana rura bezpieczeństwa i większy ZR, na zdjęciu gdzie rura wchodzi do sufitu potem już leci tylko w pionie, mam nadzieje ze teraz jest już dobrze bo bulgotanie się już nie pojawia przy tak małych temperaturach jak wcześniej a kulka się zamyka, ale grzejniki dalej się zapowietrzają, nie tak bardzo jak przed zmiana ale nadal. Zauważyłem jeszcze jeden problem, gdy bojler jest na maxa otwarty słychać jak przelewa sie w nim woda, bojler jest pochylony lewa strona do góry tak jak był stary tylko stary bojler w innych miejscach miał zamontowany powrót i zasilanie, tutaj przy napełnianiu wody, w górnej lewej części jest powietrze bo zasilanie jest z prawej, czy ktoś może mi powiedzieć czy się mylę?? i to może mieć związek z zapowietrzanie się ?? prosiłbym jeszcze o jakaś opinie co do przerobionej instalacji z góry dziękuje pozdrawiam Cytuj
gersik Opublikowano 17 Lutego 2013 #36 Opublikowano 17 Lutego 2013 Nad bojlerem załóż odp. automatyczny przecież miejsce jest. Jak miałeś wodę spuszczoną to dlaczego nie wypoziomowałeś bojlera? Spróbuj troszkę dźwignąć bojler i wyciąć w nim izolacje aby siadł niżej. Cytuj
mac65 Opublikowano 17 Lutego 2013 #37 Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Bojler jest zapowietrzony (płaszcz wodny ) . Trochę to nieszczęśliwie rozwiązałeś nad bojlerem . W miejsce kolanka należało dać pionowo trójnik i do góry trójnika wkręcić odpowietrznik automatyczny . Przed trójnikiem dać zawór klapowy / zwrotny w przeciwnym razie grzejniki wyciągną ciepło z bojlera po zakończeniu palenia w kotle . To odpowietrzenie na odpowietrzniku grzejnikowym w zasadzie w tej chwili nie spełnia żadnej funkcji bo i tak układ powinien się odpowietrzyć przez rurę zasilającą która idzie dalej ze wzniosem w ścianę - gdzie nie wiem co tam jest dalej . I jeszcze jedna uwaga - ocieplić czujnik na rurze wyjściowej z pieca bo będzie przekłamywał . Edytowane 17 Lutego 2013 przez mac65 Cytuj
Kriss85 Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor #38 Opublikowano 17 Lutego 2013 Nie wypoziomowalem bo tego nie widzialem, i to nie sa moje rozwiazania, trafilem na takich a nie innych fachowcow i teraz musze sam szukac bledu, bo oni nie widza co robic, sam za bardzo sie boje to ruszac, jak wytne izolacje i bojler siednie nie wiem czy cos nie peknie na loczeniu rur, czy cyna nie pusci, nie mam pojecia jaka to ma wytrzymalosc. Nie zabardzo wiem o ktora rure ci chodzi moze to zdjecie ci pomoze No widzisz moi fachowcy chyba nawet nie wiedza o takim zaworze klapowym, ja zamykam bojler jak wygasa bo inaczej jest wlasnie tak jak mowisz Nie rozumiem tylko skoro juz jest ta rura zabezpieczajaca + jeszcze zainstalowali odpowietrznik na samym piecem dlaczego jeszcze sie zapowietrzaja te grzejniki, czy pompa moze zabierac powietrze z tego bojlera do grzejnikow Cytuj
gersik Opublikowano 17 Lutego 2013 #39 Opublikowano 17 Lutego 2013 Ten odpowietrznik na kotle nic tam nie pomaga. Możesz go śmiało ściągnąć i zamontować nad bojlerem w ten sposób jaki opisał mac. Cytuj
janusz19721 Opublikowano 17 Lutego 2013 #40 Opublikowano 17 Lutego 2013 Nie wypoziomowalem bo tego nie widzialem, i to nie sa moje rozwiazania, trafilem na takich a nie innych fachowcow i teraz musze sam szukac bledu, bo oni nie widza co robic, sam zabardzo sie boje to ruszac, jak wytne izolacje i bojler siednie nie wiem czy cos nie peknie na loczeniu rur, czy cyna nie pusci, nie mam pojecia jaka to ma wytrzymalosc. Nie zabardzo wiem o ktora rure ci chodzi moze to zdjecie ci pomoze No widzisz moi fachowcy chyba nadet nie wiedza o takim zaworze klapowym, ja zamykam bojler jak wygasa bo inaczej jest wlasnie tak jak mowisz Nie rozumiem tylko skoro juz jest ta rura zabezpieczajaca + jeszcze zainstalowali odpowietrznik na samym piecem dlaczego jeszcze sie zapowietrzaja te grzejniki, czy pompa moze zabierac powietrze z tego bojlera do grzejnikow Fachowcy z klasą ............ Cytuj
janusz19721 Opublikowano 17 Lutego 2013 #41 Opublikowano 17 Lutego 2013 Dzieki za wszystkie odpowiedzi.To ten piec ma juz tyle lat? myślałem ze jest jakiś nowszy, to co możesz o nim powiedzieć ? bulgotanie to normalne ? dlaczego w instrukcji napisali zeby palic w nim normalnie ( drewno i zasypac weglem) skoro dużo lepiej się pali z góry Sorki ..... jakoś mi umknęła odpowiedź , z tym piecem nie miałem nigdy problemu , palone było zawsze od dolu nigdy żanego bulgotania chyba że wskazowka termometru przekraczała 100 st :D masz skopaną instalację Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi