darecki2308 Opublikowano 5 Listopada 2012 #26 Opublikowano 5 Listopada 2012 (edytowane) ale ja nie twierdze że zasobnik bedzie działał na grawitacji tylko w układzie pompowym i wybacz ale sądze że jestescie tu po to by doradzić i pomóc a nie spławiać ?????poczytam instrukcję od zasobnika i zobaczę co tam piszą Ty twierdzisz że powinnem jeszcze zastosować to na naczynie przeponowe do zasobnika i zawór bezpieczeństwa ???? Witaj nie zauważyłem aby ktoś cię spławiał uzyskałeś info od kolegów nawet zapytali o pewne rzeczy na które nie odpowiedziałeś ?? post 4 do każdego zasobnika jest obowiązek podłączenia grupy bezpieczeństwa w skład którego wchodzi : zawór bezpieczeństwa , naczynie przeponowe spełniające wymogi sanitarne , manometr , ;) Edytowane 5 Listopada 2012 przez darecki2308 Cytuj
sambor Opublikowano 5 Listopada 2012 #27 Opublikowano 5 Listopada 2012 Manometr dla CWU można odpuścić, natomiast zapomniałeś o zaworze zwrotnym na zasilaniu aby nie cofała się ciepła woda do instalacji zimniej wody. Pozdr. Cytuj
darecki2308 Opublikowano 5 Listopada 2012 #28 Opublikowano 5 Listopada 2012 natomiast zapomniałeś o zaworze zwrotnym na zasilaniu aby nie cofała się ciepła woda do instalacji zimniej wody. Pozdr. Witaj nie zapomniałem nie dopisałem i puściłem dzięki za skorygowanie błędu ;) Cytuj
gemini23 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor #29 Opublikowano 5 Listopada 2012 co do spławienia to odoszę się do kolegi aqua a Ty i reszta słuzycie należycie pomocą za co dzieki !!!!widzisz dzięki zwróceniu Twojej uwagi już wiem to czego nie wiedziałem :) a o tym zaworze zwrotnym to mówicie by był na tej nitce z naczyniem przeponowym i zaworem bezpieczeństwa ?????a co do reszty instalacji jakieś uwagi ???? Cytuj
darecki2308 Opublikowano 5 Listopada 2012 #30 Opublikowano 5 Listopada 2012 po dogrzaniu zasobnika do zadanej sterownik właczy ta pompę od cwu jako mieszajaca w miare potrzeby oczywiście obieg pójdzie przez zasobnik ktoś tak ma i działa!!!! a czy w ten sposób nie będziesz go ponownie schładzał chłodniejszą wodą z instalacji c.o ? Cytuj
gemini23 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor #31 Opublikowano 5 Listopada 2012 tego Ci nie powiem ale sporo osób tak ma oczywiście uzytkownicy ecoala lub bruli Cytuj
sambor Opublikowano 5 Listopada 2012 #32 Opublikowano 5 Listopada 2012 Kolego @Gemini23 zawór zwrotny dajesz najbliżej wejścia zimnej wody, potem bliżej zasobnika CWU pozostałe elementy - czyli ZB i NP Cytuj
gemini23 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor #33 Opublikowano 5 Listopada 2012 czyli kolejnością od wodociągu do zasobnika ma być zawór zwrotny ,zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe (jakiej wielkości???? domyślam się że zależne od wielkości zasobnika 150L) Cytuj
sambor Opublikowano 5 Listopada 2012 #34 Opublikowano 5 Listopada 2012 12-18l wystarczy ale musi być przeznaczone do wody pitnej i do cisnienie 10bar np Reflex ma koloru zielonego, niebieskiego i białego- http://www.reflex.pl/ Flamco ma srebrne i białe http://stentor.flamco.nl/pl/cat/systemy-wzbiorcze-i-akcesoria-flamco/naczynia-wzbiorcze-airfix Pozdr. Cytuj
gemini23 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor #35 Opublikowano 5 Listopada 2012 wrzucam poprawiony schemat czy macie jakieś uwagi jeszcze czy przy kotle też ma byc jakiś zawór bezpieczeństwa czy wystarczy nzaczynie wzbiorcze ???? Cytuj
sambor Opublikowano 5 Listopada 2012 #36 Opublikowano 5 Listopada 2012 Piknie. Daj przy kotle ZB najmniejszy jaki dasz radę kupić - 1,5bar. Cytuj
darecki2308 Opublikowano 5 Listopada 2012 #37 Opublikowano 5 Listopada 2012 wrzucam poprawiony schemat czy macie jakieś uwagi jeszcze czy przy kotle też ma byc jakiś zawór bezpieczeństwa czy wystarczy nzaczynie wzbiorcze ???? ja osobiście wstawił bym jeszcze zaznaczone na schemacie termometry , aby mieć aktualny podgląd temper. zawór odcinający na powrocie od zasobnika i zawór spustowy umożliwiający opróżnienie zasobnika , i jakimś ciekawym rozwiązaniu w razie potrzeby wymontowania czy nabijania powietrzem naczynia przeponowego . ;) Cytuj
darecki2308 Opublikowano 5 Listopada 2012 #38 Opublikowano 5 Listopada 2012 Piknie. Daj przy kotle ZB najmniejszy jaki dasz radę kupić - 1,5bar. i zapewne drogi kolego @gemini23 koledze o ten zawór chodziło w poście 4 :rolleyes: Cytuj
gemini23 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor #39 Opublikowano 5 Listopada 2012 z ten zawór przy kotle musi być czy to jest tak że może być z nie musi ???co do termometrów to nie zaznaczałem tego ale sterownik bruli podłącza się własnie czujniki temp powrót zasilanie czopuch podajniki itd więc to będzie wystarczajace chyba ????faktycznie nie uwzględniłem tego zaworu odcinającego od zasobnika a ten zawór spóstowy to nie zauważyłem że jest ok więc znowu do przodu a z tym naczyniem to jak zrobić?????? Cytuj
grafipl Opublikowano 5 Listopada 2012 #40 Opublikowano 5 Listopada 2012 zawór bezpieczeństwa zaraz za kotłem ma być na zasilaniu Cytuj
darecki2308 Opublikowano 5 Listopada 2012 #41 Opublikowano 5 Listopada 2012 (edytowane) a z tym naczyniem to jak zrobić?????? Szybkozłacze z zaworem rewizyjnym służy do szybkiego montażu, a także konserwacji i kontroli przeponowych naczyń wzbiorczych używanych w systemach grzewczych. może być to http://www.hydraulik...owar/p/id/43549 Edytowane 5 Listopada 2012 przez darecki2308 Cytuj
gemini23 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor #42 Opublikowano 5 Listopada 2012 a czy taki zawór bezpieczeństwa zawiera w sobie zwór zwrotny ???tak to mam rozumieć ??? http://allegro.pl/zawor-bezpieczenstwa-3-4-do-bojlera-6-bar-i2770064256.html i czy rura od wodociągu do zasialnia zasobnika ma 3/4" ???? Cytuj
sambor Opublikowano 5 Listopada 2012 #43 Opublikowano 5 Listopada 2012 Ten wynalazek to tylko do instalacji CWU, a jaka jest rura do zasilania zasobnika wie posiadacz zasobnika, większość NP ma gwint 3/4" Cytuj
gemini23 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor #44 Opublikowano 5 Listopada 2012 tak dokładnie do zasobnika ten wynalazek ale czy dobrze rozumiem że ma w sobie juz zawór zwrotny ???zasobnik jest 3/4" Cytuj
sambor Opublikowano 5 Listopada 2012 #45 Opublikowano 5 Listopada 2012 napisali że ma w sobie ZZ Cytuj
gemini23 Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor #46 Opublikowano 6 Listopada 2012 a takie pytanko w zasobniku króciec zasilający wężownice ma 1" a czy od kotła 3/4" wystarczy oczywiście w układzie pompowym ???? Cytuj
darecki2308 Opublikowano 6 Listopada 2012 #48 Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) ale jak długo wytrzyma ?????? posiadałem taki kiedyś i jakoś coś z nim cały czas było nie tak lub zapchany lub sprężynka w nim siadała . osobiście zastosował bym osobno Z.B. i Z.Z. Edytowane 6 Listopada 2012 przez darecki2308 Cytuj
gemini23 Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor #49 Opublikowano 6 Listopada 2012 zastanawiam się czy instalacja nie będzie robiona w miedzi przynajmniej w w większej części teraz pytanie jakie przekroje były by odpowiednie zamiast 1/2" fi15 zamiast 3/4" fi18 zamiast 1"fi22 czy już fi28 musi być ?????oczywiście odnośnie tego schematu Cytuj
gemini23 Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor #50 Opublikowano 6 Listopada 2012 może być i osobno zb i zz :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi