Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatury Wody Wychodzącej A Wracającej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

ale jazda z tymi rurami, nie da się tych 3 cali wyciąć ? to są olbrzymie ilości wody do zagrzania i przepchnięcia

w ścianie z samej ciekawości otworzyc chociaż kilkanaście centymettrów rury i sprawdzić jakie to są cale.

U mnie wyjście z kotła 2", red 1,5" ,odejście do zb. wyr., odejście do bojlera 5/4" ,zawór 4-drog.,mały obieg 6/4"

pompa na grzejniki 5/4", temp.wych 50 st.c ,powrót 47-48 st.c /powrót ładowany przez pompę bojlera/, wdomu 21-22 st.c . dom piętrowy 205 m.kw. ,nieocieplony , dach płaski

Spalanie ok.20 kg./ dokładnie będę wiedział we wtorek/,.wszystko elegancko hula.

Poprzedniej zimy paliłem bez zaworu - masakra,

U Ciebie zmiana cali konieczna,w najgorszym przypadku na 2 " a póżniej w kolejności jak u mnie względnie

jak radzą inni lepsi odemnie fachowcy. Przyznam że modernizację mojej instalacji -w tej części piwniczno-kotłowej wykonałem sam ale wg tego co opisywali na tym i innych forach fachowcy.

Tyle na razie .

Opublikowano

W odpowiedzi dla vernal`a zawór nie przepuszcza rura jest tylko lekko ciepła, jak wyłączę pompę to słychać po chwili takie pukniecie w zaworze - kulka się odkleja. Jeśli chodzi o rury w piwnicy to oczywiście jest w planach wymiana na razie jednak ze wzgledu na koszty musi tak pozostać, ścian nie zamierzam rozkuwać bo na to nie pozwoliłyby ani teściowa ani żona - podoba im się że w pokojach nie ma na ścianach rur, a w kuchni i na korytarzu z czasem wymienię na miedź przy okazji robót w piwnicy, pion łazienkowy wymieniłem na miedź przy okazji wymiany kotła i wyprowadziłem na strych.

Opublikowano

Rury nie mają wielkiego znaczenia.

Jedynie to, że ten kawałek miedzi się tam w środku gryzie ze stalą i powoduje dodatkową korozję.

Tu jest za mały przepływ.

Ten zawór mieszający daje moim zdaniem za duży opór oraz pompa jest do kitu (jaka to marka?).

Opublikowano
  W dniu 5.11.2012 o 20:40, kwinto29 napisał(a):

Zrobiłem fotki, instalacja rury stalowe 1,5 - 3 cale - nie ma problemu z grawitacją ;), grzejniki 160 kilka sztuk montowanych tego lata żeberek aluminiowych, dom około 200m2 nieocieplony, okna PCV szczelne i w miarę nowe spalanie na poziomie 30kg/doba, kocioł Taurus Bizon 25kW + zasobnik 150l CWU z cyrkulacją. Kocioł akurat był w trybie praca. Ot i cała moja smoluchownia.

A ten zawór 3-drogowy to gdzie jest zamontowany?

Opublikowano

nikt Ci nie odpowie bez specjalistyczne aparatury. za dużo zmiennych mających wpływ abyś miał jedną odpowiedź

czytaj:

http://zawijan.wordpress.com/?s=temperatury+krytyczne

Opublikowano (edytowane)

Jaki masz skład spalin - potrzebne informacje o procentowej zawartości poszczególnych związków oraz jakie dokładnie/rozmiar/ile składników ciał stałych się w spalinach znajduje.

Wtedy można próbować odpowiedzieć an tak zadane pytanie.

Timon, byłeś szybszy ale miałeś mniej pisania ;)

Edytowane przez vernal
Opublikowano

staram się ograniczać bo mi ostatnio same elaboraty wychodzą.

wybacz następnym razem się powstrzymam chwilkę dłużej :)

Opublikowano

Elaboraty też trzeba umieć pisać, bo jak jakieś wyjaśnienie do ZUSu itp, to będzie jak znalazł.

Tam po przeczytaniu 3 zdania nie wiedzą co było w pierwszym, więc nie wnikają i jest ok. :lol:

Sorry za offtopic.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  W dniu 12.11.2012 o 20:36, TIMON120777 napisał(a):

nikt Ci nie odpowie bez specjalistyczne aparatury. za dużo zmiennych mających wpływ abyś miał jedną odpowiedź

czytaj:

http://zawijan.wordp...atury krytyczne

Witam, czyli w sumie obserwować cyt. " czy w newralgicznych miejscach nie skrapla się kondensat "

i tu pytanie /może retoryczne/ -jak to rozpoznać że to jest to ?

Opublikowano