Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam takie pytanie ile schodzi na 15 m2 rury pex na podłogówke w metrach pozdrawiam prosze o odpowieć .

I jeszcze jedna sprawa czy za ulożenie 88 m2 6500zł to normalna cena z materialem.

Edytowane przez popus
Opublikowano

Rodzielacz, pompa itp też trochę kosztują.

Instalator mógłby przedstawić kosztorys, to byś wiedział ile robocizna wyszła i wtedy mógłbyś ocenić.

No i jeszcze trzeba umieć to zrobić.

Opublikowano

Ułożenie rur na gotowym podłożu z podłączeniem bez materiałow to koszt ok 25-30zł/m2 - takie stawki są w mazowieckim.

Do tego koszt ; folii, spinek, rozdzielacza, szafki, całego zasilania - wyjdzie trochę ;)

niezależnie od ułożenia ważnym elementem wykonawczym jest uruchomienie instalacji - na tym etapie wielu wykonawców "pada" lub rozkłada ręce a każdy następny wini poprzednika.

Opublikowano (edytowane)

W Opolu robią za 75zł za 1m2 , ja taka instalacje robiłem u brata i hula jak wściekłe zdjęcie po niżej .

Mieszalnik mam zamontowany z KAN-THERM 7707A reszta z Danfoss czyli regulator nadrzędny na pilota itp,

Kosztorys zrobil na 14500zł za 88m2 bez styropianu.

Jeszcze jedno zawór zwrotny przed pompą czy za?

post-42281-0-06350900-1350734273_thumb.jpg

Edytowane przez popus
Opublikowano

Cena jak cena - jest zmienna i zależy od tego kto robi i co wchodzi w zakres usługi - popatrz np na Oferteo.pl tam są ceny takich usług i ich rozrzut.

Można zrobić za 15zł/m2 i można za 50/m2 - cena to jedno a czy ty potrafisz na bieżąco określić czy wykonawca jest dobry zanim "spapra" całą robotę.

Materiały też są różne - tańsze, droższe - jeżeli się znasz to kup materiały i szukaj wykonawcy bez materiałów, jeżeli się nie znasz to weź usługę kompleksowo, najlepiej z polecenia lub z referencjami.

Bo można czasem się naciąć jak tu - https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13116-podlogowkaczy-moze-dzialac-poprawnie/

Opublikowano

jak napisałem wyzej bez styropianu za same układanie chce 6600

88 m2 podłogówki, czyli raptem jedna kondygnacja przeciętnego domku, na przygotowanym podłożu (folia,styro,odblask), czyli tylko skręcić rozdzielacz, rozwinąć pętle i je podpiąć, to dla dwóch ludzi jeden dzień łącznie z napełnieniem i rozruchem. Gdyby tych dwóch gości zarobiło po tysiącu za dniówkę, to nie mieliby chyba powodów do narzekania? Ale rządać za to jak mówisz 4 tys. jest przesadą. Stawka 75 zł/m też nic kompletnie nie mówi, bo możliwe, że laikom w temacie hydrauliki zakładają supermarketowy szajs i kolejny tysiąc "zaoszczędzą".

Ten gość to może robi kompleksowy projekt tego ogrzewania z pełnymi wyliczeniami zapotrzebowania na energię pomieszczeń, z uwzględnieniem wymagań konkretnego, kompleksowego systemu i precyzyjnie dobranymi dla każdej pętli przepływami, nastawami itd. Może w ramach umowy masz wieloletnią gwarancję poprawności działania i darmowy serwis na lata? Kto wie, może to nawet OKAZJA że hej!

Opublikowano

Witam porządny mieszacz z rozdzielaczem + złączki pewnie ok 6 obwodów to wydatek ok 1300 zł , bardzo dobra rura np. Prandelli po 3,5 za metr . daje 2500 , styropian 3cm z matą 15 zł/m 1300 zł , dylatacja 200zł , spinki 100 zł , przewód do sterowania 100 zł . robocizna ( projekt , ułożenie styropianu z matą 3cm, ułożenie dylatacji , rozłożenie pętli , rozłożenie przewodów do sterowania , podłączenie do rozdzielacza i napełnienie całego systemu ,próba szczelności , regulacja przepływów ,w późniejszym czasie rozruch instalacji to koszt 2500zł . Mi wychodzi 8000 można zaoszczędzić 500 zł dając zwykły styropian + folie odblaskową , ale moim zdaniem nie warto .

Opublikowano (edytowane)

To zależy od zapotrzebowania pomieszczenia na ciepło - max ok 10mb/m2, czyli dla 15m2 - 150mb podzielone na 2 lub 3 pętle.

Pozdr.

co ty poniżej 200mb dzielisz na petle???

a odnośnie pytania to taka kwota jest realana jesli jest robione na markowym osprzecie

Edytowane przez automatyk