Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

masz 2 pompy - za zaw 4-drog i na podłogówkę - w szereg , może być problem.

Lepiej połączyć te pompy równolegle za zaworem -drog, wymaga to oddzielnych rur do podłogówki i na grzejniki., zawór VTA i pompa podłogówki mogą być w kotłowni.

pozdr.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Cwu będę miał na grawitacji kolega tak ma zrobione i działa tylko duża średnica musi być do bojlera. Tu załączam schemat lekko poprawiony bo w tamtym zawory zwrotne dałem przed pompami co a chyba powinny być za ??

post-42382-0-13968300-1350422409_thumb.jpg

Opublikowano

Witam. Nie chcę pompy na cwu ponieważ to dodatkowy koszt,brak możliwości grzania ciepłej wody przy zaniku prądu, obieg grawitacyjny zasobnika daje nam w pewnym stopniu ochronę kotła przed korozją niskotemp., i w jakimś stopniu daje nam ochronę przed szybkim skokiem temperatury w instalacji w przypadku braku prądu. U mnie mam zasobnik w obiegu grawitacyjnym i nic się nie wychładza przy spadku temp. na kotle, myślę że jest to spowodowane tym że obieg grawitacyjny w niższych temp. po prostu nie działa, spokojnie można się zatrzymać na ok 60 stopniach w zasobniku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Wykonałem instalację według powyższego projektu. Wszystko super pracuje. Obliczyłem sobie nastawy wstepne na grzejnikach, wszystkie równo się nagrzewają i ładnie grzeją. Podłogówka również fajnie grzeje, obie pompy dobrze współpracują ze sobą, jeżeli wyłączę pompę ogrzewania podłogowego pompa c.o. działa prawidłowo i odwrotnie. Bojler grzeje się grawitacyjnie nawet jak obie pompy pracują, nie wystudza się. Dzięki wszystkim za pomocne porady.

post-42382-0-78435700-1351452091_thumb.jpg

Opublikowano

Witam.W tym poscie widze ze sa pomocni ludzie gosc,narysowal schemat troche podpowiedzi poprawek i zaakceptowano jest zadowolony kigy to u mnie nastapi :(

Opublikowano

Jak co to napisze mozez podpowiesz jestes chetny

Temat zbudowania profesjonalnej kotlowni na paliwo stale ,dom 230m2 w calosci podpiwniczony na parterze rozdzielacz i 8 grzejnikow zasi pow cu28 i pietro rozdzielacz 8 grzejnikow zas i pow cu28 ,dwa osobne piony do piwnicy .w piwnicy dwa grzejniki .czato spiac w kotlowni by dobrze chulalo .

jkies sugestie

Opublikowano

Pomierz kubatury każdego pomieszczenia napisz ilość okien w każdym pokoju, czy są drzwi balkonowe, piętro czy parter, jakie ocieplenie budynku (grubość styropianu, siwy czy biały), określ pomieszczenia (kuchnia,wc, pokój itd.). Nowy dom czy remont starego. Dobierzemy grzejniki, później kocioł. Czym głównie chcesz palić (węgiel czy drzewo). Piwnica cała w ziemi czy częściowo ?

Czyli napisz: np. dom nowy, styro siwy 15 cm,pomieszczenia parter: kuchnia 30m3 jedno okno....itd.

Opublikowano

Witam Sambor. Jak ustalaliśmy projekt to wieszałem grzejniki i ustawiałem piec, także po zaakceptowaniu projektu wziąłem się za rozdzielacze i rury w kotłowni i jakoś poszło. Testowałem c.o. w środę, czwartek i piątek a w sobotę panowie robili wylewki także teraz ze 4 tyg przerwy w paleniu zanim cement zwiąże. Pozdrawiam