wpz Opublikowano 9 Września 2012 #1 Opublikowano 9 Września 2012 Witam.Mam podłączoną podłogówkę i cztery grzejniki (w tym jeden łazienkowy) z jednej listwy w szawce w ścianie.Chcę zamontować zawory rtl,wiem,że do podłgówki montarz na powrocie.Chodzi mi co z tym grzejnikiem łazienkowym,czy nie lepiej byłoby dać go na wyjściu z grzejnika.Dodam tylko że zasilanie drabinki idzie podłogą,iza nią schodzi do podłogówki.Jest po prostu wpięty w podłogówkę.Jak będzie lepiej.Pozdrawiam i czekam na pomoc. Cytuj
misiekkb Opublikowano 9 Września 2012 #2 Opublikowano 9 Września 2012 Jak rozumiem podłogówka jest zasilana z powrotu drabinki?tak? drabinka na termostacie? to po co Ci RTL?? Cytuj
wpz Opublikowano 9 Września 2012 Autor #3 Opublikowano 9 Września 2012 Tak jest zasilana z powrotu drabinki i jest termostat, chodzi mi o ten kawałek pex-a w podłodze między skrzynką a drabinką żeby go ochronić.Teraz ratowałem się tym że przykręcałem zaworek na zasilaniu łazienki.Co będzie jak puszczę gorącą wodę.Powietrze wolniej się nagrzewa i póżniej przymknie zaworek,a jak gorąca woda zadziała na RTL-a efekt będzie szybszy. 1 Cytuj
misiekkb Opublikowano 9 Września 2012 #4 Opublikowano 9 Września 2012 a inne grzejniki też masz na pexe? i tam się nie boisz że będzie woda za gorąca ? 1 Cytuj
wpz Opublikowano 9 Września 2012 Autor #5 Opublikowano 9 Września 2012 O pex-a się nie boję,boję się o posadzkę,do grzejników pex idzie pod styropianem na tzw hudziaku. Cytuj
misiekkb Opublikowano 9 Września 2012 #6 Opublikowano 9 Września 2012 ale masz pexe w otulinie? mam tu na myśli ten odcinek do drabinki bo o niego się martwisz. Ile cm jest tej rurki tam ? Cytuj
wpz Opublikowano 9 Września 2012 Autor #7 Opublikowano 9 Września 2012 Nie jest w otulinie,jest go ok 2-2.5 m. Cytuj
misiekkb Opublikowano 9 Września 2012 #8 Opublikowano 9 Września 2012 a dlaczego nie jest? jak rozwiązaleś kwestię wydłużania sie rury ? Cytuj
wpz Opublikowano 9 Września 2012 Autor #9 Opublikowano 9 Września 2012 jakiego wydłżania się?ta rurka po części grzeje korytarz Cytuj
misiekkb Opublikowano 9 Września 2012 #10 Opublikowano 9 Września 2012 i przechodzi przez ściany bez peszla albo innej otoczki ? Cytuj
wpz Opublikowano 9 Września 2012 Autor #11 Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) od podłogi do drabinki jest ok 80cm. już nie pamiętam czy jest osłonięta,ale chyba musi czymś być bo płytki na linii pexa się nie nagrzewają.Nie przechodzi przez żadną ścianę. Edytowane 9 Września 2012 przez wpz Cytuj
misiekkb Opublikowano 9 Września 2012 #12 Opublikowano 9 Września 2012 to nie wiem czego Ty się boisz? Cytuj
wpz Opublikowano 9 Września 2012 Autor #13 Opublikowano 9 Września 2012 po prostu jak będzie lepiej z tym RTL-em , na końcu obwodu w skrzynce czy za grzejnikiem.Ja myślę że za grzejnikiem,ale chcę żeby ktos to potwierdził. Cytuj
misiekkb Opublikowano 9 Września 2012 #14 Opublikowano 9 Września 2012 Czyli Ty chcesz rtl dać między drabinką a podłogówką? ale po co? Cytuj
wpz Opublikowano 9 Września 2012 Autor #15 Opublikowano 9 Września 2012 dotyczy drugiego rysunku Cytuj
sambor Opublikowano 9 Września 2012 #16 Opublikowano 9 Września 2012 A nie możesz tego przerobić na rys.1 i dać RTL w szafce? Cytuj
wpz Opublikowano 9 Września 2012 Autor #17 Opublikowano 9 Września 2012 wybieram mniejsze zło bez kucia posadzki i ściany Cytuj
misiekkb Opublikowano 9 Września 2012 #18 Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) ale rtl w miejscu z rysunku drugiego całkowicie odłączy podłogę i dodatkowo grzejnik żeżeli temperatura będzie za wysoka Edytowane 9 Września 2012 przez misiekkb Cytuj
sambor Opublikowano 9 Września 2012 #19 Opublikowano 9 Września 2012 Dlaczego odłączy grzejniki? Cytuj
misiekkb Opublikowano 9 Września 2012 #20 Opublikowano 9 Września 2012 sory. nie z pierwszego a z drugiego i nie grzejniki a drabinkę Cytuj
bumbum Opublikowano 8 Stycznia 2017 #21 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Pozwoliłem sobie przerobić lekko podany tu schamat i mam pytanie. Na schemacie są 2 rodzaja podłączeń, szeregowe i równoległe. 1. równoległe - nie pasuje mi zasilanie przed grzejnikiem bo podłoga ma być dodatkowym źródłem ciepła 2. szeregowe - na rysunku nie ma trójnika na powrót z grzejnika i zasilenie podłogówki Myśle nad sensem działania 3 rys czyli układ szeregowy z zasilaniem z powrotu grzejnika, przy czym, zawór na początki nitki (podłogówki) aby mieć możliwość odłączenia nitki oraz RTL na końcu. Ma to sens? Przy takich połączeniach wszędzie mowa o krótkiej nitce np. w łazience a jaka może być najdłuższa sensowna nitka przy takim schemacie? Cytuj
odpowietrznik Opublikowano 19 Października 2017 #23 Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) Ostatnio wyczytałem w literaturze fachowej odnośnie mantażu RTL-a.Czy powinno się instalować RTL na zasilaniu jeżeli temp.czynnika grzewczego jest dość wysoka?mam tu na myśli montaż zaworu bezpośrednio do belki rozdzielacza(załączniki)Bo widzę że wszyscy instalatorzy nagminnie montują RTL na powrocie Edytowane 19 Października 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi