Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja myślę nad przerobieniem mojej stałej pancerpol na obrotową. Aczkolwiek dzisiaj dzwoniłem do serwisanta tej firmy i powiedział mi że to nie ma znaczenia. Więc mam dylemat bo nie jestem zadowolony z obecnej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

A dlaczego nie jesteś zadowolony ze swojej...spalanie zbyt duże czy co....

A co powiecie o tej rynnie Witkowskiego bo wciąż myślę o niej

Palę teraz ekogroszkiem fajnie się spala. W sezonie wiosenno-letnim gdy ogrzewam CWU palę owsem i jakoś to idzie.

Chciałem kiedyś z racji braku owsa palić pelletem ale było to niemożliwe....co parę godzin alarm podajnika gdyż temperatura rury podawczej sięgała 70st.

Próbowałem najróżniejszych ustawień i nic....mimo zapewnień serwisu, że moja uniwersalna kwadratowa retorta spala wszystko co przejdzie przez ślimak.

Może wypowiedzą się osoby, które takową rynnę mają.

Jak to jest z sadzą...gdyż wiadomo, że w piecach z palnikami tłokowymi takowa powstaje, w dużo większej ilości niż w ślimaku.

Palnik rynnowy moim zdaniem działa na zasadzie podawania tłokowego i obawiam się takich skutków ubocznyc.

Kolejne pytanie odnośnie pracy....palę w jednostanie.

Czy palnik rynnowy APR 12-25kW nadaje się do takiej pracy, czy może lepiej pracuje w dwustanie.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Cześć poczytaj o palniku sv200 to rynna ale innej konstrukcji na forum boleckiego trwają testy i jak na razie super opinie 

Opublikowano

A jesli chodzi o palnik APR to też o nim tak po cichu myślę i na forum skzp jest urzytkownik co go ma i bardzo chwali nie zamienił by na inny wiec może tam spytaj 

Opublikowano (edytowane)

Klaudiisz jaki użytkownik? Kto

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

konopka bodajze

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A dlaczego nie jesteś zadowolony ze swojej...spalanie zbyt duże czy co....

A co powiecie o tej rynnie Witkowskiego bo wciąż myślę o niej

Palę teraz ekogroszkiem fajnie się spala. W sezonie wiosenno-letnim gdy ogrzewam CWU palę owsem i jakoś to idzie.

Chciałem kiedyś z racji braku owsa palić pelletem ale było to niemożliwe....co parę godzin alarm podajnika gdyż temperatura rury podawczej sięgała 70st.

Próbowałem najróżniejszych ustawień i nic....mimo zapewnień serwisu, że moja uniwersalna kwadratowa retorta spala wszystko co przejdzie przez ślimak.

Może wypowiedzą się osoby, które takową rynnę mają.

Jak to jest z sadzą...gdyż wiadomo, że w piecach z palnikami tłokowymi takowa powstaje, w dużo większej ilości niż w ślimaku.

Palnik rynnowy moim zdaniem działa na zasadzie podawania tłokowego i obawiam się takich skutków ubocznyc.

Kolejne pytanie odnośnie pracy....palę w jednostanie.

Czy palnik rynnowy APR 12-25kW nadaje się do takiej pracy, czy może lepiej pracuje w dwustanie.

Z moim przypadku jest to zależne od węgla. Jest tak że popiół mam jak od papierosa. Za chwilę nie dopalony węgiel albo teraz mam że od strony podajnika dziura a z drugiej strony kupka. Najtańszym rozwiązaniem z w moim przypadku jest przerobienie na obrotowy pancerpola. Aczkolwiek rozmawiałem ostatnio z serwisantem z Pleszewa który ma obrotowy pancerpola i odłączył obrót. Jego zdaniem węgiel najlepiej spala się na okrągłym palniku. Dużo pozytywnych opini słyszałem na temat Ardeo i też o nim myślę. Prawdopodobnie zmienię na obrotowy ale nie wiem jaki?
Opublikowano

Przeglądałem teraz te palniki które były wyżej wymieniane i ten apr bardziej mnie przekonuje. Ogólnie moim zdaniem wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem mimo wszystko jest pancerpol duo. Żar obraca się dookoła i powinno wypalać się równo. Dobrze wiemy że przy wietrze różnie to bywa w piecu z dmuchaniem. Chociażby teraz u mnie z jednej strony dziura z drugiej kupka. Aczkolwiek nie jestem specem i mogę się mylić. Palę Eko 6 rok z czego 4 lata paliłem czeskim. Po zmianie sterownika pale polskim i jest lepiej bo rzadziej dokładam ale z palnikiem bywa różnie. Moja mam ma maline z prostokątnym palnikem i jest lepiej niż u mnie ale bez fajerwerków.

Opublikowano (edytowane)

Witam.  Czy to będzie retorta okrągła czy kwadratowa to wiele nie zmieni w poprawnym spalaniu jak nie ma co poruszyć złożem. Ja użytkuje drugi sezon palnik pancerpola duo i nie zamontował żadnego palnika ze stałą retortą (orginalnie taka była w moim kotle). Dużo lepiej się spala z mniejszymi problemami gorsze czy spiekając ekogroszki. Kupiłem na ten sezon jakiś Tauron po 550 zł luz, i na pewno bym go nie spalił na zwykłej fajce. W rodzinie w innym kotle i palniku ekoenergii ten sam groszek pali się z mizernym skutkiem ( myślimy też nad wymianą podajnika na ardeo lub pancerpol, zależy która ramka montażowa będzie lepiej pasowała, ale to po sezonie). Na stronie sklepu Domer można też dokupić same te części o której wyżej pisałeś o przeróbce na duo.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

A co to jest za jakaś wajcha nad paleniskiem na drugim zdjęciu?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Zgarniacz do dużych spieków własnej konstrukcji. :) Był potrzebny przy paleniu na sterowniku dwustanowym.Teraz jest jako ozdoba. :)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 14.01.2018 o 12:50, KBkalwi napisał:

Odświeżam temat. Koledzy mam kocioł Malina 25kWa mianowicie mam retortę kwadratową uniwersalną według Maliny i zastanawiam się nad zmianą głowicy na rynnę APR Witkowskiego? Co o tym sądzicie? Kieruje się spalaniem innego opału niż ekogroszek.

Jak wpłanie to na spalanie i czy istnieje techniczna możliwość takowego zabiegu.

Druga rzecz mam szamot płytki 20cmx10xlcm o gr 4. Jak je ulożyć...

Ja mam rynnę Witkowskiego apr. Przez dwa sezony palę nez najmniejszych problemów. Do tego mam sterownik skzp02 Timel. Paliłem miałem zmieszanym z trocinami, czystym miałem, ekogroszkiem brunatnym i kamiennym. Za każdym razem palenie bez kłopotu. Jedyne co robiłem to zmieniałem w sterowniku kaloryczność opału dla danego gatunku opału. Nie mam żadnego problemu z paleniem

• 1 rok później...
Opublikowano

Odświerzając temat zapytam który palnik na obecną chwilę będzie lepszy. Rynnowy czy retorta? Postęp jakiś w konstrukcji palników na pewno jest to i opłacalności zakupu może się zmienić na przestrzeni kilku lat.

Opublikowano

Podobno rurowy :) nie wiem, nie korzystam z takiego, ale Ci co maja to zachwalaja.

Opublikowano
Odświerzając temat zapytam który palnik na obecną chwilę będzie lepszy. Rynnowy czy retorta? Postęp jakiś w konstrukcji palników na pewno jest to i opłacalności zakupu może się zmienić na przestrzeni kilku lat.

Zobacz sobie palnik rurowy SV 200 jeden z najlepszych
  • Zgadzam się 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 15.01.2018 o 21:14, konwera007 napisał:

Więc mam dylemat bo nie jestem zadowolony z obecnej.

To zmień  na sąsiadkę :)

• 2 lata później...
Opublikowano

@Bonia załóż własny wątek, na wzór innych temu podobnych. Skoro czytasz forum, to wiesz jakie informacje musisz podać.