Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie- ten poziomy odcinek powinien zniknąć - Zbiornik wyrównawczy powinieneś podłączyć przed pompą, rurą min1" . Rurę tą powinno się prowadzić w miarę najkrótsza drogą do zbiornika i unikać poziomych odcinków. W miejscach gdzie rura musi być poprowadzona "poziomo" należy ułożyć ją ze spadkiem w kierunku kotła, dodatkowo na kotle zawór bezpieczeństwa 1,5ba

Ja bym zrezygnował z poziomych odcinków

Opublikowano

Witam niestety muszę rurę poprowadzić w taki sposób ale mogę ja zrobić ze spadkiem w kierunku kotła, zawór bezpieczeństwa to na powrocie? sambor mam prośbę czy mógłbyś nakreślić na tym schemacie jak by to miało wyglądać dzięki

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli producent twojego kotła dopuszcza pracę w układzie zamkniętym i ty spełnisz jego warunki na taką instalację to czemu nie?

Ew pomyśl o instalacji z wymiennikiem - są na forum takie układy pracy

Zauważyłem ,że zmieniłeś lokalizację pomy CO - powinna być jak w poście #11 - nie powinny być dwie pompy w szereg

Edytowane przez sambor
Opublikowano

cos mi ciezko idzie ten drugi schemat, sambor kupilem okazyjnie taki rozdzielacz "Rozdzielacz na profilu 1" do ogrzewania podłogowego z przepływomierzami 4 obwodowy - 55040A KAN Therm z rotometrami ale w belce bez tych rotometrow sa tylko otwory u spodu belki i teraz zastanawiam sie jak mam zainstalowac wkładki termostatyczne na belce powrotnej, czy te wkladki sa potrzebne i jakie maja za zadanie w tej belce .Pozdrawiam

post-40685-0-14567300-1342848552_thumb.jpg

Opublikowano

Rotametry są potrzebne do regulacji przepływu w pętlach. natomiast zawory odcinające poszczególne pętle dajesz na drugiej belce.

Nie kombinuj tylko kup całe kompletne z tym co potrzeba.

Może ten rozdzielacz, po zaślepieniu otworów po rotametrach lub po zamontowaniu zaworów odcinających , da się wykorzystać do obwodów CWU lub grzejników.

Opublikowano (edytowane)

Nie no, nie jest tak źle, bo rotametry są.

Na tej drugiej belce wystarczy zainstalować odpowienie zawory kulowe, potem eurokonusy i będzie wtedy kompletny.

P.S. Wkładki termostatyczne są niepotrzebne, bo generalnie spełniają tę samą rolę co zawory kulowe. Przydają się tylko w przypadku zastosowania siłowników na każdej pętli.

Edytowane przez vernal
Opublikowano

Chodzi mi tylko o to, że te belki są spoko, nadają się, zakładając że rotametry nie są jakieś trefne.

Oczywiście rozdzielaczem tego nazwać nie można, bo do kompletu wiele mu jeszcze brakuje.

Już wcześniej pisałem o procederze naciągania ludzi na to, że kupują "rozdzielacz", bazując na ich niewiedzy co do systemu naprawdę jest potrzebne.

Tutaj wiadomo, brakuje jeszcze trójników z odpowietrznikami i zaworami spustowymi z jednej strony a z drugiej zawory odcinające z termometrami.

Termometry można sobie darować jak ktoś nie ma kasy, temperaturę ustawi gdzie indziej i uwierzy, że taka rzeczywiście jest...

Opublikowano

witam dzieki za odpowiedzi, tez właśnie myślałem ze dam zawory kulowe i euro konusy i to by wystarczyło, ale chciałem się upewnić, a co do odpowietrzaczy to dam z boku belki oczywiście automatyczne.

Opublikowano

Witam

Rotametry rozróżniamy przez położenie "0 " na podziałce, jak " 0 " jest na dole szklaneczki to są rotametry które montujemy na powrocie , gdy jest "0" na górze szklaneczki to montujemy na zasilaniu

Oczywiście w swoim rozdzielaczu musisz to sprawdzić i tak zasilić aby było OK.

Pozdr.