Lutero907 Opublikowano 5 Maja 2012 #1 Opublikowano 5 Maja 2012 Witam! Spece zamontowali mi zbiornik wyrównawczy w kotłowni nad piecem . Dziś przyszedł do mnie inny spec, bo miał wymieniać rury i mówi, że zbiornik wyrównawczy powinien byc na strychu . Teraz moje pytanie jak to powinno być w rzeczywistości ? Cytuj
mark3 Opublikowano 5 Maja 2012 #2 Opublikowano 5 Maja 2012 jeżeli instalacja połączona z obiegiem kotłowym przez wymiennik to jest ok Cytuj
Lutero907 Opublikowano 5 Maja 2012 Autor #3 Opublikowano 5 Maja 2012 gościu stwierdził że jest tu obieg zamknięty co jest bardzo złe w przypadku ogrzewania na węgiel gdyż może rozwalić pół kotłowni gdy np zabraknie prądu pompa nie bedzie chodzić a temp w piecy bedzie strasznie wysoka... czyli spartolili i mam sie czym martwić ? Cytuj
vernal Opublikowano 5 Maja 2012 #4 Opublikowano 5 Maja 2012 Zdefiniuj zbiornik wyrównawczy. Czerwony okrągły, zamknięty czy inny - otwarty - czasem wylewa się z niego woda. Cytuj
Lutero907 Opublikowano 5 Maja 2012 Autor #5 Opublikowano 5 Maja 2012 http://allegro.pl/listing.php/search?category=5&sg=0&string=zbiornik+wyr%C3%B3wnawczy Cytuj
sambor Opublikowano 5 Maja 2012 #6 Opublikowano 5 Maja 2012 Wolnego, wolnego kolego tam są i otwarte i zamknięte naczynia wzbiorcze i wyrównawcze, nie wspomnę już o kolorach ;) Najlepiej daj foto z realu. Cytuj
tasheena Opublikowano 6 Maja 2012 #7 Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) Ponieważ temat naczyń otwartych (wzbiorczych, wyrównawczych- czy to jest to samo?) był już omawiany i opisywana była PN, to jednak do końca nie wiem ( nie znalazłem) jak podłączyć takie naczynie z piecem węglowym (Elektromet 15 KWR o mocy 15 kW ? W załaczeniu schemat z instrukcji do pieca. Czy konieczne są 2 rury do zbiornika wzbiorczego ? U mnie w miejscu gdzie jest grzejnik na schemacie będę miał wymiennik. Myślę że kolega Lutero907 ma podobne wątpliwości. Ponieważ naczynie jest w kotłowni to domyślam się, że obieg pieca jest podłączony przez wymiennik z grzejnikami ( tak jak u mnie, bo mam jeszcze piec gazowy) Edytowane 6 Maja 2012 przez tasheena Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi