strymiet1 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Panowie chciałem zapytac jak podłączyc pompe obiegową obi 25/60 do pieca c.o .wraz z bojlerem 140l prosiłbym o jakis szczegółowy schemat.Mówię oczywiscie o założeniu na zasilaniu .Na zasilaniu jest rura 2 cale ale jest bardzo mało miejsca do pionu i chce załozyc stelaż 1 cal bo wtedy się zmieszcze czy może być stelaż 1cal prosze o rade będzie to grzało nie będzie zakłóceń.Z góry dziekuje iprosze o pomoc. Cytuj
automatyk Opublikowano 29 Kwietnia 2012 #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 prosze wkleić fotkę miejsca ktorym miałaby byc prowadzona interwencja i o co chodzi z tym stelażem ??? Cytuj
kiminero Opublikowano 29 Kwietnia 2012 #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgaduję, że chodzi o miejscowe przewężenie na "rurarz" 1 cal. Za mało informacji. Prawdopodobnie do tej pory pracowało to na grawitacji z dwucalowym rozejściem. Pytanie, jak jest wpięte naczynie, czy boiler to nowy nabytek i wcześniej go nie było, czy grawitacja ma działać jak do tej pory itp. Więcej szczegółów lub foto, jak kolega prosi. Cytuj
strymiet1 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor #4 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Dokładnie tak jak pisał kiminero do tej pory to pracowało na zasadzie grawitacji bojler był już zamontowany obok pieca c.o. w pozycji poziomej Teraz chce zamontować pompke obiegową .Do tej pory wyjscie z pieca było poprowadzone rurą 2cale dł. 35cm potem jest rozgałęzienie i rury mają srednice 42mm ( na dwa piony).I w tym odcinku 35cm chce się zmiescić ze stelażem 1calowym" czy będzie to działało czy musi być stelaż 2calowy .Prosiłbym o jaiś rysunek ale prawdopodobnie pompa będzie musiała być w pozyci poziomej bo w pionie się nie zmiesci.Do tej pory bojlerem byłem wpalony rurką 3/4 w ten kruciec 35 cm zaraz przy wyjsciu z pieca pózniej był zamontowany zawór 2"calowy który odcinał grzejniki. Cytuj
grzeg Opublikowano 29 Kwietnia 2012 #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 jak nie masz miejsca na zasilaniu to daj ją na powrocie, jesli chodzi o jak to nazywaz stelaz czyli obejscie zaworu róznicowego to 1cal wystarczy tak jak średnica pompy,zawór róznicowy tak jak rura na której bedzie czyli u ciebie 2 cale.pozostaje jeszcze kwestia prawidłowego podłaczenia naczynia Cytuj
strymiet1 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor #6 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 chodzi mi o to czy w miejsce tego krućca35 cm 2" moge załozyc stelaz 1 calowy (pompe obiegową wraz z zaworem róznicowym) Cytuj
grzeg Opublikowano 29 Kwietnia 2012 #7 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 mozesz ale grawitacyjnie to bedzie słabo lub wcale, jak zredukujesz z 2'' na 1''.osobiscie nie polecam chyba ze ci na grawitacji nie zalezy Cytuj
strymiet1 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor #8 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 a jak nie będzie prądu to co wtedy nie bedzie grzało? Cytuj
grzeg Opublikowano 1 Maja 2012 #9 Opublikowano 1 Maja 2012 no właśnie będa problemy,dlaczego tak sie uparłes na to przewęzenie? Cytuj
vernal Opublikowano 1 Maja 2012 #10 Opublikowano 1 Maja 2012 Uparł się, bo mu nie napisałeś, że jednocześnie może gruby króciec zostawić a pompę 1 calową założyć równolegle do tego króćca. Cytuj
sylwek73 Opublikowano 3 Maja 2012 #11 Opublikowano 3 Maja 2012 Witam. Czy kolega ma podobnie jak ja? Dlatego pompke mam na powrocie i fajnie działa. Cytuj
grzeg Opublikowano 3 Maja 2012 #12 Opublikowano 3 Maja 2012 a jaką funkcję ma pełnic ta różnicówka na zasilaniu? :) Cytuj
Hermogenes Opublikowano 3 Maja 2012 #13 Opublikowano 3 Maja 2012 Że miałeś odwagę wstawić zdjęcia takiej fuszerki.poz Hermogenes Cytuj
automatyk Opublikowano 3 Maja 2012 #14 Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) Witam. Czy kolega ma podobnie jak ja? Dlatego pompke mam na powrocie i fajnie działa. Wiekszej bzdury nie widziałem w zyciu to jest dokłądne jak w z wywalaniem drzwi do domu ktore są otwarte są otwarte i tyle nie wiem kto to robił ale ta pompa napewno nie daje swojego egzaminu jak jest otwart ten zawór a jak jest zamkniety to tak jakby tego zawru róznicowego nie było także gratuluję pomysłowości dosłownie na you tube się nadaje zaraz dam linka moim znajomym się uśmieją po pachy Edytowane 3 Maja 2012 przez automatyk Cytuj
sylwek73 Opublikowano 3 Maja 2012 #15 Opublikowano 3 Maja 2012 Bo nigdzie indziej nie ma zaworów zwrotnych jak widziałem zazwyczaj przy pompach, a poza tym to dzieło instalatora. Cytuj
sylwek73 Opublikowano 3 Maja 2012 #16 Opublikowano 3 Maja 2012 Dzięki za szczerość jak chodzi o fuszerke,tyle sie na tym znam co pies widze. Zawór otwarty bo teraz przepalamy na grawitacji od czasu do casu. A ten zawór to poważnie nie wiem po co został zamontowany przez ,,fachowca,, Cytuj
automatyk Opublikowano 3 Maja 2012 #17 Opublikowano 3 Maja 2012 Bo nigdzie indziej nie ma zaworów zwrotnych jak widziałem zazwyczaj przy pompach, a poza tym to dzieło instalatora. chyba płytkorza bo instalator by takiej głupoty nie zrobił ... Cytuj
sylwek73 Opublikowano 3 Maja 2012 #18 Opublikowano 3 Maja 2012 Może on i niepotrzebny,wiesz dużo więcej i to prawda,ale są też tacy co mają blade pojęcie o tym co płytkarze nam wciskają. Nie sztuka z kogoś sie nabijać tylko doradzić,też niedawno sie tu zalogowałem i nie dla jaj tylko dla poznania takich zagadnień. A swoją drogą to odchodzimy od tematu. Cytuj
grzeg Opublikowano 3 Maja 2012 #19 Opublikowano 3 Maja 2012 a ja już drugi raz w życiu widzę taki patent.tylko że tamta róznicówka była z metalowa kulą i po właczeniu pomy tak sie tłukło że domownicy nie mogli spać, więc facet wyjał kulę i było git :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi