Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników!

Mój pierwszy post, od razu liczę na waszą pomoc. Zacznę od początku. Nie jestem niestety specjalistą, zrobiłem zdjęcia żeby opisać mój problem. Zanim zadzwonię po specjalistę i właściciela chciałbym wiedzieć co dokładnie się stało, wolę uniknąć dodatkowych kosztów. Wynajmuję dom który posiada piec, grzałkę elektryczną oraz pompę wody. Dom ma 2 piętra, dolne znacznie starsze i górne trochę odnowione. Okazało się że dom przeżył powódź, zalane było prawie całe dolne piętro. Wprowadziłem się w grudniu, nie miałem czasu na zakup węglą więc poprosiłem właściciela aby przestawił to tak żeby działała grzałka elektryczna + pompa (piec wyłączony). Właściciel, mimo że miła osoba, coś tam porobił i powiedział że można grzać. Sam do tego doszedłem, że grzejniki (wszystkie) były tak zapowietrzone że nic nie grzało. Odpowietrzyłem grzejniki na górze (nowsze, zdjęcie 1) i o dziwo zrobiło się w końcu ciepło. Grzałka działała przez parę dni, po czym doszło do jakiejś awarii. Grzejniki cały czas się zapowietrzają, woda zaczęła kapać z sufitu na dolnym piętrze. Ponadto grzałka, po 2-3 minutach od włączenia sama się wyłącza, z drobnych otworów wylatuje dym. Znalazłem ponadto jeden "nie szczelny " grzejnik z którego kapie woda (oczywiście na dolnym piętrze) . Pompa działa, tzn słychać że coś tam pompuje.

1) Nowsze grzejniki (górne piętro)dsc00288zh.jpg

2) Starsze grzejniki (dolne piętro)dsc00287bm.jpg

3) Grzałka

dsc00278o.jpg

4)Otwory z których wylatuje dym

dsc00279sv.jpg

5) Piec

dsc00277io.jpg

6) Pompa oraz liczniki do niej, zawsze pokazywało wartość w przedziale 78-80)

dsc00281hu.jpg

dsc00280x.jpg

dsc00282kq.jpg

dsc00284hr.jpg

7) Przeciekający grzejnik

dsc00285i.jpg

Mam teraz parę pytań:

1) Czy możliwe jest że wyciek wody spowodowany jest zapowietrzeniem układu ?

2) Jeżeli woda wyciekła z układu to czy możliwe jest że system nie pracuje bo ma za mało wody ?

3) Czy woda w takim wypadku uzupełnia się sama w pompie ?

4) Czym najlepiej uszczelnić przeciekający grzejnik ?

5) Jak wyłączyć te starsze grzejniki całkowicie z obiegu ? Może gdyby odłączyć cały dół (nie mieszkamy tam ), odpowietrzyć tysięczny raz górę problem zniknie ?

6) Woda wylewała się z przeciekającego grzejnika nawet jak system był wyłączony.

Od razu mówię, z racji tego że sie na tym nie znam nie podjąłem jeszcze żadnych kroków, tyle co wyłączyłem cały system. Bardzo proszę o pomoc, jest strasznie zimno :D Pozdrawiam !

Opublikowano

o jaka pompe chodzi?to co na zdjeciu to chyba zasobnik cwu?

ad1napewno nei chyab ze odwrotnie to tak

ad2 po tych zdjeciech nei da sie tego okreslic

ad3 jezeli to zasobnik to tak

najlepiej wezwij wlasciciela bo zaabrdzo po tym co napislales to nie sie pomoc