Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak każdy tu forumowicz zmagałem sie przez te kilka miesięcy z paleniem w piecu (DEFRO KOMFORT EKO 35KW) , ściślej mówiąc z tym wszystkim, na co narzekamy. Jest to mój pierwszy sezon grzewczy.

Testowałem różne gatunki Ekogroszku, od różnych dostawców i nie oszczędzałem kasy na to. Okazało się, że wynik zawsze był ten sam. Czyszczenie popielnika co 2 dzień z żużlu, niedopalonego węgla, spieków, słowem wszystko to co wyrzucałem do śmieci nadawało się jeszcze do spalenia i ogrzania chałupy, jeśli ktoś posiadał piec "na wszystko".

Ponadto za godziny spędzone w kotłowni powinienem dostać medal.

No i teraz pytanie, czy dalej Eko czy zmiana na gaz, bo to co wyrzucam + moja praca związana z ciągłą obsługą kotła pewnie rownałaby się cenie gazu ( gaz - butla na podwórku). Dałem sobie ostatnią szansę - Serwis DEFRO.

Przyjechali Panowie, spędzili 3 godzinki i efekt jest taki jak na zdjęciach. Paliłem tym samym węglem - czas 2 dni.

Jeśli ktoś zmaga się z problemami tego typu, mogę powiedzieć, że sprawa zawezwania serwisanta wychodzi na dobre z punktu widzenia ekenomicznego i logistycznego.

post-28865-0-23257900-1328559675_thumb.jpg

post-28865-0-82423800-1328559758_thumb.jpg

Opublikowano

I opisz, co oni takiego uczynili. Bo czyszczenie retorty to normalna czynność konserwacyjna.

Opublikowano

No i teraz pytanie, czy dalej Eko czy zmiana na gaz, bo to co wyrzucam + moja praca związana z ciągłą obsługą kotła pewnie rownałaby się cenie gazu ( gaz - butla na podwórku).

Gaz z butli? ? no to niech kolega szykuje duuuuużo kasy :D , bo albo w domu będzie zimno, albo koszty ogrzewania wzrosną o 100%.

Opublikowano

W zasadzie to na nic Ci się to nie przyda, bo zależy to od czynników takich jak: jakość węgla, moc kotła, temperatura na kotle, ocieplenie domu, okna, itp.

Musielibyśmy mieć takie same warunki, żeby moje nastawy były dla Ciebie przydatne.

Opublikowano (edytowane)

,,,, Przyjechali Panowie, spędzili 3 godzinki i efekt jest taki jak na zdjęciach. Paliłem tym samym węglem - czas 2 dni.

Jeśli ktoś zmaga się z problemami tego typu, mogę powiedzieć, że sprawa zawezwania serwisanta wychodzi na dobre z punktu widzenia ekenomicznego i logistycznego.

koszt 400PLN

W zasadzie to na nic Ci się to nie przyda, bo zależy to od czynników takich jak: jakość węgla, moc kotła, temperatura na kotle, ocieplenie domu, okna, itp.

Musielibyśmy mieć takie same warunki, żeby moje nastawy były dla Ciebie przydatne.

Kolego Tanek, czy z związku z zmianą temperatur zewnętrznych i związaną z tym zmianą mocy pracy kotła, znowu zawezwiesz serwis autoryzowany producenta tych kolorowych kotłów.

Bo twierdzisz stanowczo, że to wychodzi na dobre z punktu widzenia ekonomicznego.

Czy jeżeli w przyszłym sezonie grzewczym, zakupisz opał o innych parametrach, to także zawezwiesz znowu, serwis autoryzowany producenta.

Mi się wydaje, że z punktu widzenia ekonomicznego, to wychodzi tylko na tym dobrze, jedynie serwis autoryzowany producenta, tych kolorowych kotłów.

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Dobrze powiedziałeś, że Ci się wydaje, a ja mogę powiedzieć, że jestem przekonany, że serwis pomógł.

Nie będę wchodził w szcegóły, bo nie o to mi chodziło pisząc ten post. Widzę co było, a co jest. To jest dla mnie wykładnik skuteczności.

Opublikowano (edytowane)

,,,, , a ja mogę powiedzieć, że jestem przekonany, że serwis pomógł. ,,,,

Więc, jeżeli naprawdę jesteś przekonany, to mnie pozostaje, tylko życzyć Ci wszystkiego najlepszego.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Witam,

Widzę, że kumasz o co chodzi w tym wszystkim.

Dlatego dziwne trochę jest to, że nie potrafiłeś sobie poradzić z banalnym ustawieniem retorty.

Mógłbyś podać jednak te parametry orientacyjnie - ocenilibyśmy, w którym kierunku fachowcy z Defro podążyli.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wychodzę z założenia, że po to jest serwis, żeby z niego korzystać. W Polsce niestety każdy chce być kominiarzem, lekarzem, informatykiem, księdzem, policjantem, prawnikiem, rolnikiem w jednej osobie. Słowem fachowcy w wielu dziedzinach, a tak na prawdę nic nie warci ludzie, którzy dużo potrafią tylko mówić.

A nastawienia są banalne, takich samych używałem 100 razy ze znikomą skutecznościa:

podawanie 15s

przerwa 60s.

nadmuch 6 - w skali 1-10

przesłona na wentylatorze otwarta w 1/5

węgiel Pieklorz.

Od kilku dni używam węgla NO NAME - efekt jest taki sam, co pokazałem na zdjęciach.

Opublikowano

Wychodzę z założenia, że po to jest serwis, żeby z niego korzystać. W Polsce niestety każdy chce być kominiarzem, lekarzem, informatykiem, księdzem, policjantem, prawnikiem, rolnikiem w jednej osobie. Słowem fachowcy w wielu dziedzinach, a tak na prawdę nic nie warci ludzie, którzy dużo potrafią tylko mówić.

A nastawienia są banalne, takich samych używałem 100 razy ze znikomą skutecznościa: ,,,,

Jeżeli jesteś przekonany, w nadprzyrodzoną moc ustawień serwisu producenta, to czy zastanowiłeś się chociaż przez chwilę wydając te 400 PLN, gdzie tkwił błąd w Twoich ustawieniach parametrów pracy sterownika, skoro używałeś tych samych ustawień ze znikomą skutecznością.

Opublikowano

Tak wiem,

przyczyna tkwila w RETORCIE i troche w wentylatorze lecz nie w ustawieniach, ktore i tak nawet jakbys nastawil je w idealnie labolatoryjnych warunkach, to mialbys ten sam efekt co na zdjeciach.

Bylem przy pracach i widzialem co robili, a potem widzialem efekt ich pracy.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Fakt jest lepiej ale czy jest dobrze?

Widać, że na drugim zdjęciu są ciągle niedopałki.

Czyli ja jednak nie mam na co narzekać. Choć czasem udało mi się ustawić ze w 100% spalało jedynie z mała domieszką szlaki.

Opublikowano (edytowane)

Fajnie, kupujesz kocioł za kilka tysięcy i się męczysz. Przyjeżdża serwis, usuwa usterkę (bo nie o ustawienia chodzi) i kasuje 4 stówki. A gwarancja coś u nich obejmuje ? Ciekawe jakich cudów dokonał serwis w urządzeniu, które składa się z kilku elementów. Zdolni są :rolleyes: Czyżby uszczelnili i wyczyścili palnik ? Moje wszystke problemy z kotłem były związane tylko i wyłącznie z złą jakością ekogroszku.

Edytowane przez alf