Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy montażu kotła stałopalnego w układzie zamkniętym zaleca się - oprócz zastosowania urządzeń schładzających do odprowadzania nadmiaru ciepła i grupy bezpieczeństwa na naczyniu przeponowym - umieszczenie zaworu lub nawet dodatkowej grupy bezpieczeństwa na samym kotle.

Zastanawia mnie jednak przy tym kilka kwestii, a mianowicie:

1. Dlaczego zawór bezpieczeństwa zaleca się montować na zasilaniu (niektóre kotły mają nawet fabrycznie wspawane mufy pod ten zawór), a nie na powrocie? Przecież przy temperaturze powyżej 100 st. istnieje duże prawdopodobieństwo, że zawór zwyczajnie nie otworzy się, zwłaszcza jeśli będzie para. Jeśli działanie ZB jest ciśnieniowe, a wysokość temperatury wody może mieć wpływ na jego działanie, to czy nie lepiej byłoby go montować po prostu na powrocie, gdzie woda jest chłodniejsza?

2. Grupa bezpieczeństwa zawiera zawór, manometr / termomanometr i odpowietrznik. Jak prawidłowo montować ją na kotle - czy bezpośrednio u wyjścia zasilania czy w dalszej odległości, przed czy za zaworem różnicowym i pompą obiegową?

3. Kiedy właściwie odpowietrznik na kotle ma sens i w jakim miejscu najlepiej byłoby go zamontować? Czy tam gdzie są np. kształtki typu kolanka 90 st.?

4. Spotkałem się również z uniwersalnymi zaworami bezpieczeństwa można stosować zarówno w instalacjach wodnych c.o., jak i parowych? Czym się różnią od zwykłych ZB?

http://www.termen.com.pl/of_zb.php

Opublikowano

Ad1. Zawór jest ciśnieniowy a nie temperaturowy więc temp. nie ma na niego wpływu. Montuje się go na zasilaniu aby właśnie ujście znalazła ew.para wodna i po spadku ciśnienia kocioł może pracować dalej, w przypadku montażu na powrocie po otwarciu wyzuci wodę i istnieje ryzyko nadmiernego opróżnienia instalacji.

Ad2. Grupę bezpieczeństwa zwykle montuje się przy naczyniu przeponowym i za pompą aby nie zasysała powietrza. W układach zamkniętych odpowietrzniki montuje się w najwyższych punktach instalacji i za tzw. syfonami aby umożliwić odpowietrzenie. Jeżeli instalacja z kotłem na paliwo stałe ma pracować w układzie ciśnieniowym to kocioł musi mieć co najmniej dwa zabezpieczenia jedno temperaturowe np wężownica lub zawór schładzający i ciśnieniowe czyli ZB nie większy niż dopuszczalny przez producenta kotła (czyli w praktyce 1,5 bar dla kotła stalowego i 2,5 bar dla kotła żeliwnego)

Ale to tylko moje zdanie a instalatorem nie jestem ;)

Opublikowano

Ad1. Zawór jest ciśnieniowy a nie temperaturowy więc temp. nie ma na niego wpływu. Montuje się go na zasilaniu aby właśnie ujście znalazła ew.para wodna i po spadku ciśnienia kocioł może pracować dalej, w przypadku montażu na powrocie po otwarciu wyzuci wodę i istnieje ryzyko nadmiernego opróżnienia instalacji.

OK, ale z tą temperaturą to różnie bywa. Słyszałem o wielu przypadkach, gdy ZB zawiódł właśnie w sytuacji, gdy wystąpiła para. Stąd też pytałem o parowe zawory bezpieczeństwa.

Ad2. Grupę bezpieczeństwa zwykle montuje się przy naczyniu przeponowym i za pompą aby nie zasysała powietrza. W układach zamkniętych odpowietrzniki montuje się w najwyższych punktach instalacji i za tzw. syfonami aby umożliwić odpowietrzenie.

Grupa bezpieczeństwa zawiera odpowietrznik, a naczynie przeponowe jest zwykle na powrocie. Czy w tej sytuacji naczynie i GB powinna być umiejscowione od strony ssawnej czy tłoczącej pompy? Mam na myśli sytuację, kiedy pompa też jest na powrocie.