Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Rok temu kupiłem nowy piec na eko-groszek. Jakie było moje zdziwienie gdy w lecie zobaczyłem że w piecu skrapla się woda. Producent powiedział że w każdym piecu musi się skraplać. W tamtym tygodniu postanowiłem zapalić zaglądam do pieca a tu rdza ze ścianek odpada, szufelka na popiuł przerdzewiała!!

A producent nadal twierdzi że tak ma być;)

Co może być przyczyną tego??

Opublikowano

W "letnim" trybie pracy tylko na cwu piec często pracuje w niskich temperaturach - wtedy skrapla się w nim woda - więc wg mnie to niestety tak ma być.

Co do rdzy - jak jest mokro na stali to i rdza się może pojawić - nie wiem tylko czy tak szybko i czy w takich ilościach. U mnie raczej jest to rodzaj takiego "rdzawego" nalotu a nie rdza, którą mogę zdrapać (piec ma 3 lata).

Opublikowano

Marcin, czy możesz powiedzieć jaki masz piec i z jakim podajnikiem. Może również wypowiesz opinię o Twoim piecu (oczywiście bez kryptoreklamy). Ciągle jestem niezdecydowany co do zakupu i zbieram opinie.

Opublikowano

O moim piecu pisałem już wielokrotnie ;) Zresztą jest on powodem powstania tego forum :)

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=2

Obecnie wymieniłem w nim palnik na Brucera, lecz po kilku próbach z miałem pozostałem na paleniu eko-groszkiem.

Tutaj zamieściłem jego "osiągi":

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=239

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Pojawienie się rdzawych kropel na wewnętrznych ściankach kotła w lecie nie jest tożsame z rdzewieniem kotła.To normalne zjawisko występujące w każdym kotle latem.

To,że pojemnik na popiół przerdzewiał znaczy tylko tyle,że spływały do niego te krople ze ścianek,a jak jeszcze był w nim popiół,to trzymał wilgoć na okrągło.

Jeżeli kotłownia jest w lecie chłodnym pomieszczeniem,to wbrew powszechnej opinii,lepiej szczelnie zamykać na lato kocioł.Otwieranie drzwiczek ma niby zapewniać wentylowanie wnętrza kotła,ale jeśli dopływające tam powietrze jest chłodne (zimna piwnica),to osiągamy skutek odwrotny i zachodzi tam zwiększona kondensacja wilgoci z powietrza.

Wypróbowałem to u siebie.Zamknięty szczelnie kocioł miał zdecydowanie mniej rdzawych kropelek i żadnych zacieków,co było normą przy otwartych drzwiczkach.

Warto po sezonie wyczyściwszy wnętrze kotła wysmarować je np. starym olejem.