nicpon851 Opublikowano 30 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Mam pytanie do forumowiczów w jakim trybie powinien piec byc ustawiony w trybie praca czy podtrzymanie? skrócic tryb podtzrymania żeby tryb pracy się nie włanczał? Na dworze 10 stopni mrozu a temp. pieca 65. reszte parametrów oraz problemy zwiazane z ustawieniami na poprzednich postach. PROSZĘ O WSKAZÓWKI Cytuj
Robercikus Opublikowano 30 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Nie rozumiem Cię za bardzo... Praca jest... jak sama nazwa wskazuje, pracą czyli podnoszeniem temp kotła do zadanej. Podtrzymanie natomiast ma za zadanie tylko i wyłącznie utrzymywać kocioł w stanie gotowości do pracy kiedy temp jeszcze nie spadła o wartość histerezy. Skąd zatem to pytanie? Kocioł musi być w trybie praca przede wszystkim, a kiedy temp jest osiągnięta, to w podtrzymaniu i przestawić się tego nie da. Chyba, że jego moc jest dobrana 'na styk', to wtedy pracuje cały czas. pozdrawiam Robert G. Cytuj
nicpon851 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor #3 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Mam na myslito że wyczytałem iż niektórzy mają tak ustawiony czas w podtrzymaniu że się wogóle praca nie włancza.tylko jeśli zmieniają temp na większą to w tedy praca jest uruchamiana. a natomiast inni twierdza że w zimie powinien kocioł byc tak ustawiony zeby co jakis czas przechodził w tryb pracy a w potrzymaniu tylko latem. Dlatego zadałem takie pytanie. dla mnie tryb podtrzymanie jest po to żeby kocioł nie zgasł. Cytuj
twbolek Opublikowano 31 Stycznia 2012 #4 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Sprawa jest prosta praca to praca a podtrzymanie to podtrzymanie i nie ma sensu zmieniać znaczenia tych słów. Cytuj
Micho Opublikowano 31 Stycznia 2012 #5 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Rzeczywiście, dziwne zapytanie. Praca kotła uruchamia się po przekroczeniu temperatury wody w kotle w taki sposób, aby uniemożliwić jej spadek poniżej wartości zadanej. Po osiągnięciu ponownie nastawionych parametrów temperatury kocioł powinien przejść w stan podtrzymania. Samo podtrzymanie ma zapobiec wygaszeniu żaru. Czas w jakim ma załączyć się podajnik i wentylator zależy od nastaw. Ja użytkuję Klimosza Ling Duo 25. Na stronie dystrybutora ekogroszku radzą, aby podtrzymanie nie było krótsze niż 6 minut co zapobiega wystudzaniu żaru na retorcie i lepszym wypalaniem. To akurat się u mnie sprawdza. Podtrzymanie zatem jest tylko dla zapobieżenia wygaśnięcia kotła, ale przy takich mrozach nawet ustawienie 60 minut nie ma znaczenia ponieważ kaloryfery oddają szybko ciepło i piec załączy się o wiele szybciej. Czas podtrzymania ma natomiast znaczenie w okresie letnim przy pracy w trybie lato, gdy używamy piec do podgrzewania cwu. Micho Cytuj
rudzik Opublikowano 31 Stycznia 2012 #6 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Nic dodać nic ująć. Micho napisał wszystko co chciałeś wiedzieć, a ci co twierdza, że im kociol ogrzewa chatkę, o tej porze roku będąc w fazie podtrzymania całymi godzinami łgają wierutnie. Ale to niestety problem nie tylko tego forum. Niedługo ktoś napisze , że musi wybierać węgiel z zasobnika bo mu go ciągle przybywa a temperatura w domu jak w saunie. Pozdrowienia dla rozsądnych. Cytuj
ChuckM Opublikowano 31 Stycznia 2012 #7 Opublikowano 31 Stycznia 2012 rudzik < więc ile uważasz przy takiej pogodzie powinien wytrzymać piec w podtrzymaniu ? Cytuj
Robercikus Opublikowano 31 Stycznia 2012 #8 Opublikowano 31 Stycznia 2012 , a ci co twierdza, że im kociol ogrzewa chatkę, o tej porze roku będąc w fazie podtrzymania całymi godzinami łgają wierutnie. Ale to niestety problem nie tylko tego forum. Niedługo ktoś napisze , że musi wybierać węgiel z zasobnika bo mu go ciągle przybywa a temperatura w domu jak w saunie. Pozdrowienia dla rozsądnych. Wiesz... generalizować też nie można, bo u mnie dla przykładu... teraz - temp w nocy blisko 30 mrozu - czasy podtrzymania są krótkie - nie mierzyłem, ale może max po kilkanaście minut. W sytuacji natomiast kiedy temp zewnętrzne są lekko tylko poniżej zera, to jest niezaprzeczalny fakt, że kocioł potrafi mi stać w podtrzymaniu godzinę. Chodzi o to, że podczas pracy kocioł zmagazynuje tyle ciepła, że dom odbiera je przez min kilkadziesiąt minut. Nie są to żadne bzdury, bo jak nie wierzysz, to zapraszam jak się ociepli i zobaczysz :-). To wina z jednej strony przewymiarowanego kotła, a z drugiej dobrze ocieplonej chałupki... Ot i wszystko. Co do podtrzymania... jest to stan wynikający właśnie z zależności między mocą kotła i pojemnością cieplną jego samego, a aktualnym zapotrzebowaniem domu na ciepło. Te dziesiątki kilogramów wody i stali też mają swoją pojemność :-), a to właśnie wystarcza, kiedy odbiór ciepła jest niewielki, na te kilkadziesiąt minut bezczynności kotła - podtrzymania. Nie są to żadne czary, tylko zwykłe prawa fizyki. :-). pozdrawiam Robert G. Cytuj
rudzik Opublikowano 31 Stycznia 2012 #9 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Nie pisałem o fazie podtrzymania przy plusowych temp. ale o okresie obecnym gdzie noc -17 a i w dzień mocny minus. Duży odbiór ciepłej wody z kotła to i czas podtrzymania krótki. Poza tym niektórzy piszą, że kocioł im grzeje 25-20 min a potem 3-4h w podtrzymaniu. W takie cuda to ja niestety nie uwierzę, chyba, że w chatce 15 i kożuszek na grzbiecie. Twój czas podtrzymania Robercikus w cieplejszym okresie jest jak najbardziej realny przy fajnie ocieplonym domku, ale nie kilka godzin jak piszą niektórzy i tym samym wprowadzili zamęt naszemu koledze, który założył ten temat. ]Do Nicpon851- koledzy ci odpowiedzieli zależy od temp. zewnętrznej, ocieplenia domu, sprawności instalacji CO Generalnie im zimniej tym krócej, I nie wierz w cuda, że w obecne mrozy kotły grzeją domy w podtrzymaniu przez całe godziny. Cytuj
nicpon851 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor #10 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Przyznam że to mi sie wydawało dziwne wie wolałem sie upewnic w opinie innych. To przy takiej obecnej pogodzie nie zamartwiam się ze w potrzymaniu kocioł nawet 10 minut nie stoiaha i mam też włączoną podłogówkę wiec to najbardziel normlane:). A mam jeszcze jedno pytanko jak piec osiągnie temp o jest w podtrzymaniu i temp. mu spada i włancza się praca to martwi mnie fakt iż mam mało żaru na palenisku w tedy i kocioł długo goni żeby do temp. zadanej dojśc. mam temp. 68stopni 9s podawanie i przerwe 40s. aha jaki powinien byc czas pracy wentylatora po przejściu z pracy do podtzrymania ja mam obecnie 15sekund(żeby całęgo żaru mi nie wydmuchał wcześniej miałem nawet 80sekund.) Cytuj
Micho Opublikowano 31 Stycznia 2012 #11 Opublikowano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Na palenisku powinno byc co najmniej tyle żaru, aby retorta miała właściwą temperaturę utrzymującą palenisko w tzw kulturze grzania. Według mnie powinien żar wystawać ponad kołnierz po zakończonym cyklu pracy jakieś 1 do 2 cm. Jak masz za mało żaru to po prostu skróć przerwę pomiędzy podawaniem lub zmniejsz nadmuch. Kwestia oczekiwań co do mocy palnika i potrzeb grzewczych. Micho Edytowane 31 Stycznia 2012 przez Micho Cytuj
Micho Opublikowano 31 Stycznia 2012 #12 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Dziwi mnie ten komentarz bo przecież tak jak m in 'rudzik" napisał że jest oczywiste, że podtrzymanie tak naprawdę zależy od okoliczności i potrzeb. W Twoim przypadku nie ma nic nowego. Cytuj
pipciu Opublikowano 13 Listopada 2015 #13 Opublikowano 13 Listopada 2015 witam koledzy potrzebuje pomocy w ustawieniu sterownika tigra z palnikiem kwadratowym moj problem polega na tym ze nie moge podnies ilosc wegla w palniku i robia mi sie ogromne spieki ustawienia sterownika to TEM NA PIECU 55st KOREKCIA NOCNA -3 KOREKCIA EKONOMICZNA-3 TEM ZAŁĄCZANIA POMPY 35st CZAS PODAWANIA 10s CZAS MIEDZY PODAWANIEM 1m:10s KROTNOSC PODAWANIA 1 CZAS PRZEDMUCHU 16s CZAS MIEDZY PRZEDMUCHAMI 15min OBROTY DMUCHAWY 25% OBROTY W STANIE NADZORU 25% KLAPKA OD WENTYLATORA OTWARTA NA MAXA Cytuj
kucharz214 Opublikowano 13 Listopada 2015 #14 Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Nie wiem co oznacza klapka w twojej wypowiedzi. Ale jeśli klapka = przysłona to przymknij ja tak aby miała dosłownie 2 cm przeswitu i wtedy reguluj obroty wentylatora. Edytowane 13 Listopada 2015 przez kucharz214 Cytuj
pipciu Opublikowano 13 Listopada 2015 #15 Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) tak kolego chodzi o przyslone zaraz bede ustawial a te ustawienia moga byc ?bo tez nie moge podnies w palenisku wegla chodzi o kopczyk bo jak piec nabije tem 55s to dopiero mi sie zalacza po 50min bo nie mam pojecia bo piec mam dopiero 2 tygodnie Edytowane 13 Listopada 2015 przez pipciu Cytuj
Mirojazda Opublikowano 15 Listopada 2015 #16 Opublikowano 15 Listopada 2015 Za wysoki wentylator jak przy otwartej klapce wentylatora i za duże podawanie i przedmuchy w podtrzymaniu są niewskazane.dlatego nie możesz utrzymać kopczyka na retorcie i robią się spieki. Cytuj
bajar1 Opublikowano 20 Grudnia 2018 #17 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Witam, może mi ktos pomóc ? Mam problem z kotłem na ekogroszek. Mianowicie kocioł dużo spala i robi się szlaka. Moje parametry to temp. zadana - 55 , CWU-45, czas pracy - 10s , czas przerwy 1min 20s, siła nadmuchu 40 %, praca w podtrzymaniu - 30s, przerwa w podtrzymaniu - 30minut, moc przedmuchu 60%. Co mam robic ? Jakie parametry zmienic zeby lepiej spalał ? Pozdrawiam Cytuj
YaroXylen Opublikowano 20 Grudnia 2018 #18 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Witam. Zmniejszyć wiatr o 1/3 Yaro Cytuj
bajar1 Opublikowano 21 Grudnia 2018 #19 Opublikowano 21 Grudnia 2018 moc przedmuchu czy siłe nadmuchu ? Albo oba na raz ? Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi