Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam kocioł ]TILGNER 20kW palnik retortowy Brucer, podajnik ślimakowy. Sterownik MANUET. Potrzebuję pomocy przy ustawieniu sterownika ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w tego typu piecach. Porszę o pomoc. Dom jednorodzinny piętrowy -oceiplony okna plastikowe. Piec chodzi juz 3miesiące był na róznych ustawieniach ale chyba spala za duzo. Proszę o podanie wstępnych ustawień tego pieca. Z góry serdeczne dzięki.

Opublikowano

Piszesz że chyba dużo spala ale konkretnie ile? Podaj też powierzchnię ogrzewaną i temperaturę w domu oraz na piecu. Masz tam zawór 3 lub 4 drogowy? Jeśli tak to jaka temp. idzie na dom?

Opublikowano

Witam temp w domu ok 21, ustawiona na kotle 56 stopni. temperatura pompy do bojlera to 45 Nie znam się tak dobrze na kotłach ale są zamontowane 2 pompy jedna na obieg kaloryfery druga na bojler. Ciężko zmierzyć spalanie ale na 4miesiące poszło ok 2ton ekogroszku dobrej jakości. Moze to norma ale nie wiem.

Opublikowano

W takim razie moc pieca (20kW) masz dobrze dobraną. Napisz coś na temat popiołu i jak wygląda palenisko na retorcie (kopczyk czy zapadnięty kielich i tp.)

Opublikowano

Piszesz, że przez 4 miesiące poszło Ci 2 tony... Ogólnie 500 kg na miesiąc w mrozy dla takiego domu jak Twój, to dobre spalanie, ale...

Mamy grudzień, a 4 miesiące temu był sierpień i to w dodatku ciepły... to znaczy, że od sierpnia palisz... i spaliłeś te dwie tony ??? ;-) Bo czegoś nie rozumiem, chyba że czegoś nie 'załapałem'.

Jeżeli popiół masz w postaci proszku w popielniku, to znaczy, że proces spalania przebiega prawidłowo.

Sprawdź jeszcze temp rury nad czopuchem i samego czopucha - czy spaliny nie są nazbyt gorące i...

Podaj konkretne spalanie w kg na dobę - zmierz to jakoś - bo inaczej nie pogadamy... :-)

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Wieczorem będę w domu i mogę podać szczegółowe ustawienia na sterowniku ale prosiłbym o własną sugestie dotyczącą ustawienia pieca na sterowniku

Czekamy na dokładne dane. Najlepiej to zrób zdjecie szuflady z popiołem i paleniska + opis.

Opublikowano (edytowane)

Wyjściowo możesz zrobić

Czas podawania 8sekund

Czas pauzy podawania 40sekund

Będziesz dalej lekko rozciągał lub skracał przerwę podawania, aby opał był dopalany a pelenisko jedynie lekko wypukłe dla palnika typu Brucer

Powietrze w skali 24biegów na ok. 9bieg, to jednak musisz dobrac doświadczalnie

Szczelina na przysłonce wentyla na ok. 1,2 do jakiś 1,6cm w zależności od ciągu kominowego

W sterowniku Menuet wchodzisz jeszcze w menu Dmuchawa i tam zmieniasz parametr o nazwie obr.dm.wzrost na 2 lub góra 3biegi.

To pomocne w brucerze, na czas pracy podajnika lekko podbije nadmuch.

Przedmuch to już Twoja zabawa związana ze stratami cieplnymi budynku, jak szybko studzi to co ok.5minut na 10sekund i krotność na 2-3, jak dłużej stoi to ok. 10-15minut na 10sekund i krotność ok.2, jak zapada palenisko, to 1.

Edytowane przez Pieklorz