Haski Opublikowano 7 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Witam. Posiadam kocioł całodobowy, miałowy 25 KW z Pleszewa. Pale w nim od miesiąca. Przez pierwsze 3 tyg. wszystko ok. W ostatnim czasie gotuje mi się w nim woda przy temperaturze 60 stopni i nieraz 55 stopni. Wydaje mi się że gotuje się na ruszcie wodnym. Nie dzieje się to co dziennie, ale systematycznie co 2 dni :rolleyes: I zawsze wtedy gdy dmuchawa dobija już temp. do zadanej. Może moc dmuchawy mam za dużą?? Ustawioną mam na 60%. Woda w obiegu jest, filtr przy pompce wyczyszczony, grzejniki grzeją elegancko. Pompka na 3 biegu. Gdy się zagotuje woda, zmniejszam temp. do 50 stopni i wszystko powraca do normy. Proszę o jakieś mądre rady. Cytuj
bobi70 Opublikowano 7 Grudnia 2011 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2011 przyczyna jest prosta. wina troche w Pleszewiaku. one miewaja zbyt male przekroje profili dojscia wody do rusztu. zdlawiony wiec przeplyw. jesli jestes przekonany ze nie ma w ukladzie kotla powietrza przymknietego w rusztach, to ewidentnie wina zbyt malego przeplywu w kotle w stosunku do temperatury mozna by tu probowac zwiekszenia mocy pompy dla osiagniecia szybszej wymiany mozna tez i zdecydowanie bym najpierw tego sprobowal, obnizenia mocy wentylatora, ewentualnie takze przysloniecia przyslony wlotu. wg mnie kociol dochodzi do zadanej temperatury zbyt szybko. pobaw sie sterownikiem, poczytaj instrukcje. one miewaja funkcje dochodzenia do zadanej temp albo na maksymalnych obrotach, albo na obrotach spowalniajacych sie. jesli masz taka - sproboj ja wykorzystac. otrzymasz wtedy natlenianie paleniska przy zmniejszajacym sie udziale powietrza. moze to pomoc. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 7 Grudnia 2011 #3 Opublikowano 7 Grudnia 2011 ,,,, Wydaje mi się że gotuje się na ruszcie wodnym. ,,,, Nie pochwalam rusztu wodnego. Jeżeli ten ruszt wodny nie posiada jakiegoś mechanicznego urządzenia odpopielającego, to polecam ułożenie na tym ruszcie wodnym, rusztu żeliwnego. Może być nawet w poprzek. Cytuj
spidoman Opublikowano 7 Grudnia 2011 #4 Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Czym palisz i jak palisz, jakiej kaloryczności opał, nazwa kotła bo 25 KW z Pleszewa nic nie mówi, dmuchawe ustaw na najmniesze obroty i jak nie będzie dawała rady wtedy podnoś stopniowo. Może czujnik temperatury źle podaje na sterownik. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez spidoman Cytuj
mac65 Opublikowano 7 Grudnia 2011 #5 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Witaj 60% nadmuchu dmuchawy wydaje mi się trochę za dużo , sam testuje spalanie miału w tej chwili z wykorzystaniem dmuchawy przy zupełnie nie przystosowanym do tego kotle i u mnie ustawienia oscylują pomiędzy 36- 42% . Powodem gotowania się wody może być złe ustawienie kotła .Poziomica i ewentualna regulacja powinny pomóc . Jeżeli masz ruszt wodny to sprawdził bym również poziomicą sam ruszt na jego długości czy jest zachowany skos bo to zawsze poprawia przepływ . Cytuj
Haski Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor #6 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Ruszt idzie ze skosa, do ścianki tylnej w dół. Fabrycznie tak jest. No i 60% nadmuchu to też mi się wydaje, że zbyt dużo. Zbyt mocno wznieca ogień. A co do miału biorę ze sprawdzonego źródła od 10 lat. Zresztą moi rodzice mają taki sam kocioł i taki sam miał i nic kompletnie się nie dzieje. Czujnik dobrze podaje temperaturę. Zaznaczam, że wcześniej nie miałem z tym problemu, a i rzecz ta nie dzieje się po każdym rozpalaniu. Cytuj
jarry Opublikowano 7 Grudnia 2011 #7 Opublikowano 7 Grudnia 2011 W kotle miałowym przecież pali się od góry wiec jak może przegrzewać się dolny ruszt wodny ?. Jestem w tym temacie amatorem i tego po prostu nie rozumiem . Cytuj
Haski Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor #8 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Ogień, żar po niedługim czasie od rozpalenia przechodzi na dół, na palenisko, ruszt. Cytuj
jarry Opublikowano 7 Grudnia 2011 #9 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Ogień, żar po niedługim czasie od rozpalenia przechodzi na dół, na palenisko, ruszt. Jak załaduje do pieca pełno miału to pali mi się ok 20 godz. Cytuj
spidoman Opublikowano 7 Grudnia 2011 #10 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Może masz na kaloryferach zawory termostatyczne i jak już dom się nagrzeje zamykają przepływ i nie ma co odebrać temperatury z kotła. Cytuj
mac65 Opublikowano 7 Grudnia 2011 #11 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Ruszt idzie ze skosa, do ścianki tylnej w dół. Fabrycznie tak jest. No i 60% nadmuchu to też mi się wydaje, że zbyt dużo. Zbyt mocno wznieca ogień. A co do miału biorę ze sprawdzonego źródła od 10 lat. Zresztą moi rodzice mają taki sam kocioł i taki sam miał i nic kompletnie się nie dzieje. Czujnik dobrze podaje temperaturę. Zaznaczam, że wcześniej nie miałem z tym problemu, a i rzecz ta nie dzieje się po każdym rozpalaniu. No to wszystko jasne . Po prostu popadłeś w rutynę i musisz ten miał trochę staranniej sypać do tego kotła a każdą porcje wyrównywać żeby z boków nie pozostawały wolne przestrzenie którymi powietrze łatwiej przechodzi i tam się będzie paliło intensywnie i będą powstawać leje z wypalonego miału a kocioł będzie się miejscowo przegrzewał . A przy takim nadmuchu to nie problem przegrzać miejscowo palenisko , toż w tych lejach jest temperatura jak w piecu hutniczym , to i zamiast popiołu pewnie szlaka przynajmniej w tych miejscach ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.