Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym przerobić instalacje grzewczą na miedziane rurki, pompy etc. Obecnie mam stara instalacje z rur stalowych bez pompy naczynie wzbiorcze otwarte, system grawitacyjny.

Zastanawiam się czy można zamienić naczynie wzbiorcze otwarte na zamknięte po wymianie instalacji na w/w. Jakie naczynie dobrać. Czy trzeba w tym wypadku zastosować zawór bezpieczeństwa?

Obecnie mam piec OGNIWO BIECZ 16kW lecz mam zamiar wymienić na kocioł z podajnikiem szufladowym PŁONKA 35kW oraz instalacje solarną.

Opublikowano

Witam

O samej przeróbce układu otwartego na zamknięty ( z NW) decyduje rodzaj kotła i jego dopuszczenie do pracy w układzie zamkniętym.

Kotły na paliwo stałe są dopuszczone do pracy w układzie zamkniętym jeżeli: posiadają moc do 30kW oraz okład odbierający nadmiar ciepła np wężownica schładzająca lub zawór upustowy, dodatkowo niezbędny jest zawór bezpieczeństwa oraz dopuszczalne ciśnienie pracy kotła min 1,5bar.

W twoim przypadku należałoby zastosować za kotłem z naczyniem otwartym wymiennik płytowy , który pozwoli na wykonanie inst. grzewczej odbiorczej w układzie zamkniętym.

Pozdrawiam

PS Czy kocioł 35kW to nie przesada?

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Chciałbym przerobić instalacje grzewczą na miedziane rurki, pompy etc. Obecnie mam stara instalacje z rur stalowych bez pompy naczynie wzbiorcze otwarte, system grawitacyjny.

Zastanawiam się czy można zamienić naczynie wzbiorcze otwarte na zamknięte po wymianie instalacji na w/w. Jakie naczynie dobrać. Czy trzeba w tym wypadku zastosować zawór bezpieczeństwa?

Obecnie mam piec OGNIWO BIECZ 16kW lecz mam zamiar wymienić na kocioł z podajnikiem szufladowym PŁONKA 35kW oraz instalacje solarną.

generalnie nie stosuje sie w kotlach na paliwo stale naczyn wzbiorczych zamknietych

decyduje o tym nie twoj pomysl a wytrzymalosc kotla opisana w jego DTR

wg PN:

Ustalenie wielkości naczynia wzbiorczego w instalacji grzewczej reguluje norma polska PN-B--02414:1999 "Ogrzewnictwo i ciepłownictwo - Zabezpieczenie instalacji ogrzewań wodnych systemu zamkniętego z naczyniami wzbiorczymi przeponowymi - Wymagania".

jesli chcesz przejsc na instalacje niskopojemnosciowa, powinienes zastosowac uklad podwojny z wymiennikiem, gdzie uklad kotla bedzie zabezpieczany naczyniem otwartym, a uklad instalacji za wymiennikiem naczyniem przeponowym.

robiac to nie fachowo, mozesz zbudowac bardzo skuteczna bombe pod domem.

Edytowane przez bobi70