Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

iwka

Wracając do tematu Twojego kociołka i tej nieszczęsnej klapki.

Skoro wiemy już że nie działa i że trzeba ją unieść i zablokować to zrób to i tylko to.

Nic więcej żadnych zmian ani o sekundę żadnego paametru i nawet przysłonę na dmuchawie ustaw tak jak była i niech tak popracuje z tym większym wiatrem. zobaczysz jaki będzie efekt tej zwiększonej ilości dostarczonego powietrza. zaobserwuj co wyszło z palenia w ten sposób i napisz oraz wrzuć ze dwa zdjęcia popiołu i palnika żeby było widać pozostałości spalania. Da nam to obraz czy należy szukać zmian w kierunku powietrza czy czasu

I błagam nie złość się i nie irytuj zbyt szybko bo będziesz jak ja 2 zimy na tylku w kotłowni zamiast w cieplutkim łóżeczku lub w fotelu z książką :D :D :D

Opublikowano (edytowane)

Ok. A nie zgubię kopca ? Nie wypali sie znowu za szybko i będzie się palic środku ? Bo wiesz ja mieszkam gdzie indziej niż stoi piec. Więc jutro tam zajadę zmienię klapke , posiedzę na chwilę i wracam do siebie . Ja juz siedzę drugą zimę .....................

Edytowane przez iwka123bb
Opublikowano

martwić się będziemy jak go zgubisz. nie stanie się żadna tragedia. jak się obniży to przymkniesz lekko przysłonę i znów dasz mu pracować. to ustrojstwo jeśli jest jako tako "karmione" to będzie pracować póki mu starczy opału w zasobniku więc kilka godzin go nie zabije a da obraz tego co przyniesie zmiana.

Ja swoje dwie już odsiedziałem. od wiosny czytam dwa fora i dzięki temu przerobiłem swoją instalację zmieniłem sterownik(przeróbki tego wymagały) i wyniosłem się z kotłowni. jak widzisz siedzę przy kompie i nie trzymam go w piwnicy tylko na stole w salonie a do pieca zaglądam raz dziennie sprawdzić czy stoi i ile paliwa w zborniku a raz w tygodniu czyszczenie i "tankowanie"

Jak swój ustawisz to też tak będzie

Opublikowano

Facet się zna i to że nie wytłumaczył nie oznacza że trzeba go skreślać wręcz odwrotnie, ja się nie znam przy nim niestety,

Bardzo dziękuję, ale nie przesadzaj :D

W tym temacie wypowiadam się tylko na temat klapki, bo ogólnie w podajnikowcach wydaje mi się temat niedostrzegany [kol. Pieklorz jedynie wspomniał], warto zwrócić uwagę...

Inne, pewnie tu ważniejsze kwestie, nie są przeze mnie poruszane, bo właśnie moi przedmówcy (i Ty też) mają w tym względzie dużo więcej ciekawych rzeczy do powiedzenia.

Powodzenia więc życzę.

Opublikowano

Vernal

Ja nie przesadzam.

o klapkach się tyle naczytałem że mam klapki na oczach już :P jedni piszą stosować inni nie stosować. a tu wyszło że u koleżanki jest ale do stosowania jej jest daleko bo nie działa. Podejrzewam że dmuchawa jest źle przykręcona i ta nieszczęsna klapka dlatego się blokuje. nieważne już teraz. Wszyscy chcemy żeby działało a do tego trzeba parę rzeczy sprawdzić(klapkę też :D :D :D )

idę spać bo mi się Klapki zamykają :P :P :P

do jutra w lepszych nastrojach i z mniejszym zużyciem ;)

Opublikowano (edytowane)

Witam ! Dzisiaj zablokowałam śrubę jak chcieliście i klapka jest cały czas otwarta . W ustawieniach nic nie zmieniałam i tak piec popracuje sobie do jutra ( mam nadzieję ,że tam się nic nie narobi ) . Zobaczymy co będzie i zdam wam relację . Zmierzyłam dzisiaj tylko dobowe spalanie i wyszło mi 18 kg - dużo ? . Gdyby popiół był piękny to byłoby ok - poprostu tyle piec potrzebuje groszku ,żeby ogrzać co ma ogrzać . Ale popiół jest brzydki więc z tych 18 kg pewno sporo wyrzucam z popiłem . :huh: Jak się ma to spalanie do wydajności mojego kotła ?

Edytowane przez iwka123bb
Opublikowano

nie wiem jaką powierzchnie ogrzewasz i jaka konstrukcja więc trudno powiedzieć czy dużo. zrób jutro zdjęcie popiołu po dniu pracy z otwartą klapką i zobaczymy co trzeba zmienić

nie powinno się nic złego stać a gdyby nawet w co wątpię to piec ma zabezpieczenia i w najgorszym razie się wyłączy. nie ma powodu do paniki.

jutro zobaczymy zdjęcia i będziemy dalej radzić

Opublikowano

Iwka, ale Ty nadajesz :)

Oki, zobaczymy jutro, co po tej korekcie wyjdzie.

ps. Spalanie 16kg/dobę w starej chałupie w spadku po Niemcach na 70m2 jest bardzo przyzwoite. Zawsze można jeszcze powalczyć.

Ja czekam na lepsze spalanie u Iwki, sprawa podwiązania klapki jak rozumiem załatwiona, czekamy na jakies efekty do jutra.

Iwka wklej foty!!

Darek70 miło widzieć,że jeszcze ktoś czyta....

Na koniec wkleję, co można zmodyfikować w tym palniku, aby spalanie było lepsze.

Tutaj odrobina zdolności manualnych ew. drukarka i fachowiec-ślusarz czy instalator na ok.30minut roboty za kilka groszy...

Obserwuję temat i czekam Iwka na efekty ;)

Opublikowano

Pieklorz ! Ja mówiłam o spalaniu 18 kg a nie 16 kg na dobę . Trochę to wg,mnie dużo bo temp. na zewnątrz mamy plusową . To ile będzie pożerał jak przyjdą mrozy ????? To tyle sprostowania .

A teraz co u mnie po pierwszej dobie palenia przy otwartej klapce. Wszystko widać co prawda na zdjęciach ale wg,mnie jest ciut lepiej ( nie ukrywam ,że po Waszych opowiastkach spodziewałam się jeszcze lepiej ) .Piec ustawiony 20/55 z przysłoną na dmuchawie jak na zdjęciach. Ciekawe jest to ,że wogóle nie zmieniły się parametry pracy pieca w porównaniu z paleniem z zamknietą klapką . Wygląda to tak .temp.zadana 60 histereza 2 . Czas pracy ok. 9,5 minuty , czas postoju ok.11 minut ( nie wchodzi w podtrzymanie bo ma ustw.13 minut ) podaje 8 razy . Spalanie na dobę to samo czyli ok.18 kg . Temp spada po właczeniu trybu pracy do 55,3 st a po osiągnięciu 60 st podchodzi jeszcze do ok.63 st. . I co Wy na to ?

post-25786-0-71845600-1321718922_thumb.jpg

post-25786-0-47925900-1321718931_thumb.jpg

post-25786-0-98892200-1321718939_thumb.jpg

post-25786-0-58648800-1321718946_thumb.jpg

post-25786-0-28322300-1321718952_thumb.jpg

post-25786-0-43524500-1321718960_thumb.jpg

post-25786-0-44451800-1321718970_thumb.jpg

post-25786-0-57890700-1321718979_thumb.jpg

post-25786-0-69390200-1321718986_thumb.jpg

post-25786-0-84707800-1321718995_thumb.jpg

Opublikowano

Witam. Czytam ten temat gdyż nie ma nigdzie indziej w sieci opisu ustawień tego kotła a myślę że trochę użytkowników jego jest. Iwka 123bb zmartwię Ciebie , dzisiaj ładowałem zasyp ekoretem , od górnej krawędzi leja po nity zapięć -9 wiaderek, tym razem przeważonych- waga kuchenna 54 kg na 4 doby . Patrze na twój kopczyk i stwierdzam że to jest kopczysko a nie kopczyk . Nie ma potrzeby aby zalegało tyle popiołu na talerzu -zwalaj nadmiar pogrzebaczem . Nie wiem czego boisz zmieniać się ustawień , zawsze można wrócić do poprzednich , na zdjęciach pokazuje mój popiół -trzy szufelki na dobę ,kopczyk po dojściu do temperatury zadanej 60 stopni podbija do 66 stopni oraz otwarcie przesłony na czopuchu kotła - nie jest na max lecz jeden ząbek mniej. Do Pieklorza otwarcie klapki na stałe minimalnie poprawiło dopalanie węgla ale zwiększyło występowanie spieków ale mi to nie przeszkadza , doszło jeszcze schodzenie żaru w podajnik -ciepła rura ale jak przyjdą mrozu powinno być lepiej gdyż teraz kocioł stoi ok 42 min. w potrzymaniu jak nie ma poboru ciepłej wody .

post-9772-0-32285000-1321734684_thumb.jpg

post-9772-0-37671300-1321734698_thumb.jpg

post-9772-0-16952300-1321734718_thumb.jpg

post-9772-0-64588200-1321734790_thumb.jpg

post-9772-0-60341600-1321734813_thumb.jpg

post-9772-0-81719400-1321734837_thumb.jpg

post-9772-0-77130200-1321734865_thumb.jpg

post-9772-0-21400500-1321734901_thumb.jpg

Opublikowano

Jutro dopiero będę mogła zmnieszyć podawanie na 18 s . Więc efekty zobaczymy w poniedziałek . Nie zgubię kopca ? :rolleyes:

dziewucho a co Ci tak ten kopiec w głowie???? :D

jak go zgubisz to wiesz gdzie szukać- korekta przerwy podawania.

jest lepiej z tego co widzę i jest szansa na kolejną poprawę tylko cieprliwie proszę.

darek70

pamiętaj ze mimo iż macie takie same piece to podobieństwa na tym się kończą masz inny dom inną instalację i inny węgiel

ni możnA więc sugerować dokładnie tej samej drogi

Opublikowano

tytułem uzupełnienia.

Ten palnik też był lekko modyfikowany. Pierwsze modele miały mniejszą średnicę paleniska, dopiero w późniejszym okresie nieco zwiększono średnicę.

Iwka zdejmuj te 2sekundy na 18 i zobaczymy w poniedziałek efekty....

Opublikowano

Witam. Piec dobę szedł na ustaw. 18/55 z otwartą klapką . Efekty przedst.na zdjęciach. Parametry pracy pieca bez zmian . Zobaczcie sami i ocencie .

Witaj tak Cie czytam i widze siebie i swoj piec przez 2 lata niewolnikim pieca byl moj maz ,a teraz jestem sama i to ja zostalam niewolnica pieca prosze napisz jaki masz czas podtrzymania i opoznienie wlaczenia wentylatora ,nadmuch bieg?

Opublikowano

Moje ustaw. to 18 s podawanie , 55 s przerwa , dmuchawa na 2 biegu , przesłona na dmuchawie ok.3-4 mm , otwarta klapka dmuchawy . Jesli chodzi o podtrzymanie to przerwa w podtrzymaniu 13 min., opoźnienie wył.nadmuchu 10 s . Mój piec nie stoi w podtrzymaniu 13 minut więc póki co nie przywiązuję do tych danych zbyt dużej uwagi. Z tego co piszą mądrzejsi ode mnie nie należy się sugerować czyimiś ustawieniami bo każdy z nas ma inną instalację , ciągi kominowe , zapotrzebowanie na ciepło itp. . Kolega Pieklorz pomaga mi w ustawieniu tego pieca więc poczytaj sobie co w moim temacie pisze . Ja też walczę z tym piecem drugi sezon i jak jedno się mi polepszy to drugie pogorszy .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witaj tak Cie czytam i widze siebie i swoj piec przez 2 lata niewolnikim pieca byl moj maz ,a teraz jestem sama i to ja zostalam niewolnica pieca prosze napisz jaki masz czas podtrzymania i opoznienie wlaczenia wentylatora ,nadmuch bieg?

Witaj

Możesz spróbować od takich jak iwka ustawień ale nie oznacza to że u Ciebie bedą dobre. to punkt wyjścia jest i jak widzisz Ona też jeszcze nie wszystko ma do końca ustawione.

Czytaj zatem i obierz tą sama drogę bo zapewne u Ciebie inna powierzchnia do ogrzania inna instalacja inne zapotrzebowanie na ciepło i inny węgiel.

Ustawiaj i pytaj a my postaramy się pomóc tak jak iwce

Opublikowano

Moje ustaw. to 18 s podawanie , 55 s przerwa , dmuchawa na 2 biegu , przesłona na dmuchawie ok.3-4 mm , otwarta klapka dmuchawy . Jesli chodzi o podtrzymanie to przerwa w podtrzymaniu 13 min., opoźnienie wył.nadmuchu 10 s . Mój piec nie stoi w podtrzymaniu 13 minut więc póki co nie przywiązuję do tych danych zbyt dużej uwagi. Z tego co piszą mądrzejsi ode mnie nie należy się sugerować czyimiś ustawieniami bo każdy z nas ma inną instalację , ciągi kominowe , zapotrzebowanie na ciepło itp. . Kolega Pieklorz pomaga mi w ustawieniu tego pieca więc poczytaj sobie co w moim temacie pisze . Ja też walczę z tym piecem drugi sezon i jak jedno się mi polepszy to drugie pogorszy .

Nie mogę tak przejść obok tego postu.

Jest bardzo rzeczowy i świadczy o tym, że chcieć to móc.

Ludzie w Polsce są nie tylko pracowici ale też mądrzy, olej w głowie mają B)

Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano

Pieklorz ! Ja mówiłam o spalaniu 18 kg a nie 16 kg na dobę . Trochę to wg,mnie dużo bo temp. na zewnątrz mamy plusową . To ile będzie pożerał jak przyjdą mrozy ????? To tyle sprostowania .

A teraz co u mnie po pierwszej dobie palenia przy otwartej klapce. Wszystko widać co prawda na zdjęciach ale wg,mnie jest ciut lepiej ( nie ukrywam ,że po Waszych opowiastkach spodziewałam się jeszcze lepiej ) .Piec ustawiony 20/55 z przysłoną na dmuchawie jak na zdjęciach. Ciekawe jest to ,że wogóle nie zmieniły się parametry pracy pieca w porównaniu z paleniem z zamknietą klapką . Wygląda to tak .temp.zadana 60 histereza 2 . Czas pracy ok. 9,5 minuty , czas postoju ok.11 minut ( nie wchodzi w podtrzymanie bo ma ustw.13 minut ) podaje 8 razy . Spalanie na dobę to samo czyli ok.18 kg . Temp spada po właczeniu trybu pracy do 55,3 st a po osiągnięciu 60 st podchodzi jeszcze do ok.63 st. . I co Wy na to ?

Iwka napisz co z piecem , bo mój jest chyba taki sam i nie osiąga temperatury prawie wcale tzn. spalanie jest w miare ok, ale piec chodzi non stop.
  • 4 lata później...
Opublikowano

Ja jak narazie mam ustawienia 12podawanie 19przerwa dmuchawa 5 bieg przymknieta a wentylator mam wpa07 ten slabszy. Wengiel z chwalowic. Mowisz jest lepszy efekt?

A na jakich nastawach masz taki plomien