Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam szanowne grono. prosz臋 o podpowiedz w sprawie uruchomienia ogrzewania pod艂ogowego. jaki艣 czas temu kupi艂em bli藕niaka w stanie dewloperskim i oczywi艣cie full problem贸w- tylko bez 艣miechu to ju偶 ostatni raz. sad.gif

np. pod艂膮czyli mi 2 kaloryfery do rozdzielacza pod艂og贸wki i teraz fachowiec musi przyjechc i wyci膮c. szok

a teraz do tematu, uruchomi艂em piec 2 funkc. i o dziwo grzejniki na poddaszu dzia艂aj膮 poprawnie, a na parterze gdzie jest pod艂og贸wka nic si臋 nie dzieje. pod艂og贸wka podpi臋ta jest do rozdzielacza kan-therm 73a-6ob.( co艣 podobnego http://allegro.pl/kan-therm-rozdzielacz-5-ob-pompa-zawory-seria-73a-i1867733624.htmlpost-30730-0-73501900-1319494597_thumb.gif ) tak jak ju偶 przedtem pisa艂em o b艂臋dnie pod艂膮czonych grzejnikach podpi臋tych do tego rozdzielacza,no w艂a艣nie one grzej膮 a pod艂oga nie. zakr臋ci艂em na rozdzielaczu grzejniki i dalej nic. czy pod艂og贸wka mo偶e by zapowietrzona,a jak tak to jak j膮 odpowietrzyc,

pr贸bowa艂em r贸偶nych ustawie艅 na powrocie(oczywi艣cie powr贸t na dole), pr贸bowa艂em na dolnych zaworkach, bajpas itp. i nic. i jeszcze jedno pytanie- pompa na rozdzielaczu ma ca艂y czas pracowac czy s艂u偶y tylko do pod mieszania wody w uk艂adzie, bo zdania s膮 podzielone. prosz臋 o podpowiedz i pomoc. jacek

Opublikowano

Witam , zr贸b zdj臋cie swojego rozdzielacza , oznacz gdzie jest zasilanie z kot艂a i w kt贸r膮 stron臋 jest skierowana strza艂ka na pompie.

Opublikowano

post-30730-0-56509600-1319575056_thumb.gif

1 kierunek na pompie

2 kierunek zasilania od pieca

fotka z kan-therm jest identyczna jak rozdzielacz u mnie tylko ja za艂o偶y艂em RTL z kapilar膮 dedykowanego przez prod rozdzielacza.

tak troch臋 to 艣miesznie wygl膮da 偶e zasilanie jest na g贸rze gdzie jest wszystko w kolorze niebieskim, ale tak ju偶 jest u KAN_THERM . sprawdza艂em w dokumentacji producenta, tak ma byc.

post-30730-0-50991700-1319575768_thumb.jpg

z tego co mi podpowiedzia艂 jeden go艣c to ta pompa ma s艂u偶yc do pod mieszania wody 偶eby obni偶y temperatur臋. pozdrawiam jacek

Opublikowano

Witam , no widzisz ju偶 nie jest u Ciebie identyczne bo ty za艂o偶y艂e艣 g艂owice termostatyczn膮 z kapilar膮 i nie wiemy gdzie przy艂o偶y艂e艣 t膮 kapilar臋 a to do艣膰 wa偶ne , pozdrawiam .

Opublikowano

Witam , na pocz膮tek trzeba odpowietrzy膰 p臋tle ( najlepiej przela膰 ka偶d膮 po koleji ) na belkach powinny by膰 zawory nape艂niaj膮ce na kt贸re nak艂adasz w臋偶a z wod膮 na drugi zaw贸r w臋偶a odp艂ywowego i odkr臋caj膮c ka偶d膮 p臋tle po koleji odpowietrzysz dok艂adnie uk艂ad , a potem zobaczymy,

Opublikowano

witam, dzisiaj odpowietrzy艂em uk艂ad pod艂og贸wki, tak fajnie posz艂o bo na odpowietrznikach s膮 ko艅c贸wki pasuj膮ce do w臋偶a ogrodowego,. jeden do kranu,a drugi do wiadra. poma艂u pozby艂em si臋 powietrza na ka偶dej sekcji - posz艂o 6 wiader i mam nadzieje 偶e jest ok. powietrza by艂o bardzo du偶o. p贸藕niej za艂膮czy艂em pomp臋 na 2 , dokr臋ci艂em powr贸t do 0 a nast臋pnie 1,5 obrotu odkr臋ci艂em. ka偶d膮 sekcje odkr臋ci艂em na 5 obr. zako艅czy艂em ok 19 i do 21.30 jako tako pod艂ogi by艂y zimnawe.zobacz臋 jutro mo偶e si臋 ruszy. dam znac. pozdro

Opublikowano

PEX 16 ma pojemno艣膰 ok. 0,1 l/m czyli w p臋tli 100m jest 10l, je艣li spu艣ci艂e艣 6 wiader 艂膮cznie ze wszystkich p臋tli to wed艂ug mnie nie ma szans 偶eby si臋 porz膮dnie odpowietrzy艂y, tym bardziej 偶e nie wiem czemu w tych rozdzielaczach nie ma automatycznych odpowietrznik贸w na belkach. Dodatkowo czy wlewa艂e艣 przez doln膮 belk臋, ja bym tak robi艂, bo ta belka jest ni偶ej.

Czy pr贸bowa艂e艣 zakr臋ci膰 wszystkie sekcje opr贸cz jednej i sprawdzi膰 czy masz ciep艂y powr贸t - tak bym zrobi艂 z ka偶d膮 po kolei.

No i w ko艅cu jak ci zale偶y na pomocy to zr贸b zdj臋cie rozdzielacza bo tak to troch臋 zawracanie g艂owy, tym bardziej, 偶e piszesz i偶 powr贸t masz na dole a na tym rozdzielaczu ze zdj臋cia zasilanie pod艂og贸wki jest na dole a powr贸t na g贸rze.

Opublikowano

witam- w rozdzielaczach kan-therm 73a/77a, zasilenie jest na g贸rze a powr贸t na dole to na 100%,zreszt膮 wy偶ej jest zdj臋cie opisuj膮ce pod艂膮czenie zasilania i powrotu. mo偶e faktycznie zama艂o spu艣ci艂em wody, jutro po walcz臋. dzisiaj piec by艂 gor膮cy i nie chcia艂em kombinowac.

a co do powrot贸w(g贸rne) to s膮 one gor膮ce, wyj艣cia w pod艂og臋 (dolne) letnie. pozdrawiam

Opublikowano

Witam , narysuj schemat jak to jest wpiete w uk艂ad , co pokazuj膮 trmometry , jaka temperatura na kotle ( ma by膰 wieksza o 20 st ni偶 ta kt贸ra ma by膰 na pod艂og贸wce ) czy zaw贸r na powrocie wychodz膮cy z dolnej belki jest otwarty na maxa ( powinien by膰 wyregulowany , najlepiej na pocz膮tek zakr臋ci膰 go do po艂owy) , na czas uruchomienia zakr臋膰 zaw贸r na bajpasie , zdejmij si艂owniki je艣li je posiadasz , czy pompa pracuje ca艂y czas na piecu i na rozdzielczu , ???????

Opublikowano

jutro zrobi臋 fotk臋, a co do pomp to na piecu oraz to od rozdzielacz pracuj膮. z rozdzielacza na 2. termometr g贸rny pokazuje o ok. 10 stopni wi臋cej ni偶 dolny a powinno by chyba odwrotni poniewa偶 g贸rny jest od powrotu. za艂o偶ony mam RTL z kapilar膮 ale na razie za bardzo nie ma pracy bo dolna belka nie jest za gor膮ca. na kotle z regu艂y jest ok 50 stop. zaw贸r powrotny ustawi艂em na ok. 2 odkr臋cenia.

a zaworki zasilaj膮ce sekcje(dolna belka) na 5 obrot贸w. bajpas zakr臋cony. si艂owniki zosta艂y dopiero zam贸wione i b臋d膮 za 2-3 dni.pozdrawiam ;)

Opublikowano

Je偶eli tak jak zaznaczy艂e艣 pompa pompuje w d贸艂 (strza艂ka na pompie wskazuje w d贸艂) to co艣 masz masakrycznie namieszane, albo tylko ci si臋 wydaje 偶e zamie艣ci艂e艣 z allegro identyczne zdj臋cie jak tw贸j rozdzielacz. Pompa zaci膮ga wod臋 z powrotu, a zaw贸r termostatyczny dawkuje ciep艂膮 wod臋 z zasilania w zale偶no艣ci o temperatury belki zasilaj膮cej pod艂og贸wk臋 (dolnej!!!!) i nie ma prawa by膰 inaczej. Jedyne wyja艣nienie (teoretyzuje) je艣li masz prawid艂owo podpi臋te i taki zestaw jak na zdj臋ciu to zbyt du偶e opory w pod艂og贸wce (co艣 pozakr臋cane, zatkane, zapowietrzone etc) i ca艂a woda z pompy wraca przez przez bypass albo powr贸t do pieca. Sprawd藕 strza艂k臋 na pompie, zakr臋膰 obej艣cie przez bypass, odkr臋膰 na ful zawory na g贸rnej belce i na dolnej, przyd艂aw zaw贸r powrotny - ten na prawo od pompy na powrocie instalacji i musi ruszy膰.

Opublikowano (edytowane)

Tak przygl膮da艂em si臋 tej fotografii i wydaje mi si臋 偶e jednak co艣 test nie tak albowiem aby do uk艂adu mog艂a dop艂yn膮膰 ciep艂a woda musi tym samym pozby膰 si臋 cz臋艣ci wody wych艂odzonej kt贸ra w tej sytuacji jednak musi w ca艂o艣ci przep艂yn膮膰 przez pomp臋 tym samym r贸wnowa偶膮c ci艣nienie za i przed pomp膮. Wnioskuje z tego 偶e woda kr臋ci si臋 w p臋tli na oko艂o. Za艂o偶enie na belce powrotnej zaworu zwrotnego po przeciwnej stronie w stosunku do pompy i podpi臋cie tam bezpo艣rednio powrotu do kot艂a powinno za艂atwi膰 spraw臋 post-13940-0-57813000-1319805884_thumb.png je偶eli na belce s膮 termostaty to nale偶y zrobi膰 by-pass dla pompy

Ps nie doczyta艂em o tych wskazaniach termometr贸w. S膮 to wskazania zapewne gdy pompa nie pracuje i obw贸d dzia艂a jak grzejnik nie dochodz膮c do p臋tli lub obiera 艂atwiejsz膮 drog臋 pomijaj膮c j膮. Mimo to podtrzymuje swoja wcze艣niejsz膮 wypowiedz

Edytowane przez przemyslaw2ar
Opublikowano (edytowane)

witam. panowie dzisiaj uruchomi艂em t膮 moj膮 nieszcz臋sn膮 pod艂og贸wk臋. troch臋 pom臋czy艂em si臋 na nowo z Odpowietrzeniem uk艂adu pod艂ogowego i posz艂a, a偶 si臋 mi mi艂o zrobi艂o.

odpowietrzy艂em uk艂ad pocz膮wszy od pieca a偶 po ka偶d膮 sekcje.

w piecu odkr臋ci艂em delikatnie dop艂yw wody i stara艂em si臋 偶eby by艂o ok 2 bary(kuzyn pilnowa艂 no i oczywi艣cie na zimnym i wy艂膮czonym piecu) a ja na odpowietrzniku w rozdzielaczu, odpuszcza艂em wod臋 i ka偶d膮 sekcje poma艂u w ten spos贸b odpowietrzy艂em. potem pomp臋. w uk艂ad nie dosta艂o si臋 lewe powietrze. gdy odpali艂em kocio艂 nagle ma艂y szok termometry pokaza艂y prawid艂ow膮 temperatur臋, to jest czerwony by艂 w ko艅cu cieplejszy ni偶 niebieski. po 0,5 godziny pod艂oga by艂a odczuwalnie cieplejsza. w ko艅cu

a tak na marginesie to te偶 na pocz膮tku s膮dzi艂em 偶e w systemie KAN-therm (73a) zasilanie jest na dole bo ca艂y d贸艂 jest na czerwono, a jednak jest na g贸rze i pompa pcha ciep艂膮 wod臋 od razu w d贸艂 i z tam wychodzi na pod艂og贸wk臋. pozdrawiam i dzi臋ki za pr贸by pomocy

ps. go艣ciu z kan-threrm podpowiedzia艂 mi 偶eby zaw贸r powrotny na dole odkr臋ci na 1,5- 2 obroty, pompa max 2. i na razie jest ok' :rolleyes:

Edytowane przez jaca1971pl
  • 2 miesi膮ce temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

Prosz臋 o pomoc/weryfikacj臋 poprawno艣ci po艂膮czenia mojego rozdzielacza, bo chyba nie dzia艂a poprawnie...

Problem w tym, 偶e jak pompa przy rozdzialaczu jest WY艁膭CZONA dzia艂aj膮 tylko dwa obwody pod艂og贸wki (kr贸tsze)

a jak j膮 w艂膮cz臋, lub obni偶臋 temperatur臋 na regulatorze tak aby dzia艂a艂a to wtedy zabiera ca艂kowicie ciep艂o z grzejnik贸w

i dzia艂a tylko pod艂og贸wka (wszystkie 4 obwody).

Do艂膮czam zdj臋cie rozdzielacza, prosz臋 o pomoc...

post-37250-0-73213200-1325184266_thumb.jpg

Edytowane przez mwitalec
Opublikowano

Witam , tam brakuje Ci g艂owicy termostatycznej z kapilar膮 i pewnie nie jest to wyregulowane , zamiast tego masz czujnik kt贸ry wy艂膮cza pomp臋 jak tylko wzro艣nie tem . na zasilaniu pod艂ogi ,

Ta pompa powinna chodzi膰 ca艂y czas i miesza膰 wod臋 w cz臋艣ci pod艂ogowej . pozdrawiam

Opublikowano

No w艂a艣nie rozszyfrowa艂em zasad臋 dzia艂ania...

przede wszystkim brakuje tej g艂owicy, a sterownik dzia艂a tak, 偶e uruchamia pomp臋 po osi膮gni臋ciu zadanej temperatury,

a nie tak jak powinno by膰 czyli ma wy艂膮czy膰 pomp臋 po przekroczeniu zadanej temperatury, czyli jest do wymiany,

ale ten sterownik to jest chyba tylko zabezpieczenie na wypadek awarii g艂owicy...

no i kapilara tego sterownika pownna by膰 na belce zasilaj膮cej....

tu jest to fajnie opisane:

http://www.fachowyinstalator.pl/index.php/porady/instalacje-grzewcze/269-polaczenie-systemu-ogrzewania-podlogowego-z-systemem-ogrzewania-grzejnikowego.html

dzi臋ki za odpowied藕

pozdrawiam

Opublikowano

Jako nowy na forum witam wszystkich.

Niedawno uruchomi艂em ogrzewanie pod艂ogowe w nowym budynku gospodarczym o pow. 230m2. Po miesi膮cu ca艂o艣膰 si臋 ju偶 podsuszy艂a i wygrza艂a. Przez ostatni tydzie艅 przy dodatnich temp. zewn臋trznych i ustawionych 16st C w 艣rodku dzienne zu偶ycie gazu (GZ 50) ustabilizowa艂o si臋 na poziomie 10m3 z bardzo ma艂ymi wahaniami. Budynek ocieplony, kocio艂 kondensacyjny ULRICH , ustawiony na 45st C , tylko pod艂og贸wka, bez grzejnik贸w. Nie wiem czy to dobrze ale hydraulik uszcz臋艣liwi艂 mnie trzema rozdzielaczami KAN 77a kt贸rymi steruj膮 regulatory pokojowe.

post-37513-0-45822600-1325884017_thumb.jpg

Prosz臋 o porad臋 w nast. sprawie. W jaki spos贸b zwi臋kszy膰 temp. wody id膮cej w pod艂og臋 bez zwi臋kszania jej na piecu. Obecnie do ustawionego na max zaworu termostatycznego dociera woda o temp. zbli偶onej do ustawionej na kotle (45st C) przez pomp臋 idzie ju偶 ch艂odniejsza a na dolnym termometrze si臋ga 28st. Na powrocie ma ok. 22. Gdy ustawi臋 na kotle 56st C to b臋dzie to odpowiednio 35 i 27.

Opublikowano

Witam , przy takim rozwi膮zaniu powinno si臋 przyj膮膰 tem zasilania z kot艂a o 20 st wi臋ksz膮 ni偶 wymagana dla tego ogrzewania , Przyjmuj膮c 偶e wed艂ug oblicze艅 kt贸re powinien przyj膮膰 wykonawca twoje zasilanie pod艂ogi powino chodzi膰 na 40 st , to piec powinien chodzi膰 na 60 st . pozdrawiam . Wiadomo 偶e zu偶ycie gazu wzro艣nie bo przecie偶 chcesz uzyska膰 wi臋ksz膮 tem . ale w przypadku pieca kondensacyjnego bardzo wa偶na jest tem. powrotu aby piec dobrze kondensowa艂 .pozdr.

Opublikowano (edytowane)

W艂a艣nie trwaj膮 pr贸by zu偶ycia gazu przy temp. na kotle podwy偶szonej do 56st C, pozosta艂e ustawienia bez zmian. . Min臋艂y dwie doby i obecnie mog臋 powiedzie膰 偶e dzienne zu偶ycie wzros艂o 艣rednio o 2m3. Jednak z ostatecznym werdyktem zaczekam do wtorku gdy nagromadz臋 wi臋cej danych.

Najbardziej nurtuj膮 mnie dwie sprawy.

1. Czy hydraulik zastosowa艂 w艂a艣ciwy rozdzielacz? Kocio艂 kondensuje ale na jego powrocie woda ma ok. 38st. (przy ustawieniu na temp. 56) Czy do ogrzewania tylko pod艂ogowego potrzebny jest mieszacz? Powoduje on 偶e znaczna cz臋艣膰 wody zasilaj膮cej trafia nie oddaj膮c ciep艂a z powrotem do kot艂a. Czy m贸j rozdzielacz ma mo偶liwo艣膰 regulacji stopnia zmieszania wody?

2.Mam zamontowane 3 rozdzielacze sterowane oddzielnymi regulatorami pokojowymi. Na ka偶dym ustawiona jest sta艂a temperatura 16st C. Wszystko niby pi臋knie ale w praktyce powoduje to 偶e dzia艂aj膮 one niezale偶nie i najcz臋艣ciej pojedy艅czo za艂膮czaj膮c piec. Pracuje on wtedy grzej膮c ok 1/3 budynku. To w艂a艣nie wtedy temp. powrotu osi膮ga najwy偶sz膮 warto艣膰. Gdy zdarzy si臋 sytuacja 偶e w艂膮cz膮 si臋 jeden lub dwa pozosta艂e powr贸t jest wyczuwalnie ch艂odniejszy a ilo艣膰 kondensatu wi臋ksza. Kocio艂 w艂膮cza si臋 艣rednio co 1-2godz. i pracuje mniej wi臋cej tyle samo. Czy mo偶na to jako艣 zsynchronizowa膰.

Edytowane przez Auriga
Opublikowano

Najbardziej nurtuj膮 mnie dwie sprawy.

1. Czy hydraulik zastosowa艂 w艂a艣ciwy rozdzielacz? Czy do ogrzewania tylko pod艂ogowego potrzebny jest mieszacz?

od tego naleza艂o by zaczac

mieszacz jest potrzebny tylko wtedy gdy temp wody zasilajacej jest wyzsza od zadanej dla OP

ma to miejsce gdy w instalacji sa grzejniki i OP oraz przy kot艂ach kt贸re nie potrafia stabilnie utrzymywac zadanej temp potrzebnej do OP

Czy m贸j rozdzielacz ma mo偶liwo艣膰 regulacji stopnia zmieszania wody?

tak , robi to zaw贸r termostatyczny z g艂owica w zaleznosci od po艂ozenia g艂owicy wpuszcza mniej lub wiecej ciep艂ej wody z kot艂a

2.Mam zamontowane 3 rozdzielacze sterowane oddzielnymi regulatorami pokojowymi.

co jest sterowane rozdzielacze - zamykane petle poprzez si艂owniki czy termostat wy艂acza pompe ?

jesli sa si艂owniki to mozna by by艂o czasowo prze艂aczac si艂owniki i wtedy nie by艂o by tego efektu ze za艂acza sie ca艂a sekcja

ale w tym uk艂adzie mozna by spr贸bowac ominac mieszacze i zasilic rozdzielacze prost z kot艂a , zdjac g艂owice odkrecic zaw贸r regulacyjny a na kotel ustawiz zadna temp

tylko pytanie czy pompa kot艂a jest wystarczajaca na ca艂a instalacje i jak sa ustawione przep艂ywy na poszczeg贸lnych petlach

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.