Napisano 08 luty 2007 - 20:31
Napisano 09 luty 2007 - 09:40
palić bardziej ostro. Radzę nie wkładac do pieca zbyt grubego
drewna, zawsze musi się palić płomieniem. nie kłaśc za dużo naraz.
Drewno układać na siebie "na krzyż", ale nie za wysoko.
Lepiej podkładać mniej, ale częściej. Po dobrym rozgrzaniu pieca
można wtedy zrobić dłuższą przerwę w paleniu.
Ta temperatura na piecu 70 stopni to temp. wody?
Napisano 23 listopad 2009 - 18:33
Użytkownik Ania dnia 8.02.2007, 20:31 napisał
Wygląda, że mamy kominki o tej samej mocy. Mój jest Makrotermu z dmuchawą i wymiennikiem wbudowanym. Pompy co i ciepłej wody ruszają po przekroczeniu 50 st w układzie otwartym kominka, w tym momencie odstawia się piec CO. Obecnie od poczatku roku kiedy spadly temeratury ani razu nie właczaliśmy pieca CO ponieważ przy takich nastawach jak mamy ( też mam zadane 70 jako temp. docelowa wody w kominku) nagrzanie kaloryferów jest bezproblemowe. W kominku najpierw rozpalam mniejszymi polanami a poźniej jak piec przeskoczy przez 60 st. wsadzm aż pod sam wymiennik i w sumie zapominam na kilka godzin że coś trzeba zrobić. Od rozpalenia potrzeba ok 1,5 godziny do czasu jak kaloryfery są gorące. Mam tego sporo bo instalacja grzeje ponad 300m2 - 4 kondygnacje po ok 80m2 każda z 2 obwodami podłogowymi. Myślę że jednak masz jakiś problem techniczny ale to chyba raczej coś z nastawami i oporami przepływu. Nie napisałąaś jaka masz pompę ? U mnie są w sumie 3 licząc tą w kotle ale jak pracuje pompa CO sterowana kominkiem to przepływ zasilający instalację mija kocioł zbierając tylko temp wody powrotnej po to aby się nie włączała ta w kotle . Może Twoje zasilanie z kominka idzie przez kocioł i to tworzy opory przepływu?
Palę wkominku wcale nie suchym drewnem bo leżało w lesie scięte w pryzmach od sierpnia a przywiozłem je ok miesiąc temu ( to moj pierwszy komonkowy sezon) wiec nie ma nawet jeszcze miejsca do magazynowania drewna.. Jedyny problem że brudzi szybę ale to pikuś przy reszcie zalet ( kupiłem dodatkową i wymianiam co jakiś czas jak wpadają goście
Napisano 12 grudzień 2009 - 19:01
Napisano 03 styczeń 2011 - 17:21
Napisano 03 styczeń 2011 - 19:06
Napisano 03 styczeń 2011 - 19:31
Napisano 03 styczeń 2011 - 20:07
P.S
nie umiem palić samym drewnem kominek (ULRICH 21KW) mam już 3 lata więc sobie pomagam brykietem. Wam mężczyzną chyba przychodzi to łatwiej
Napisano 28 luty 2011 - 08:33
Napisano 07 marzec 2011 - 18:43
Użytkownik kobieta dnia 03 styczeń 2011 - 17:21 napisał
Napisano 07 marzec 2011 - 19:47
Weglem nie polecam palic, bo stracisz gwarancje. Chyba, ze jedynie brunatnym
Napisano 21 luty 2012 - 21:56
Ciaglę słyszę o tym co się stanie jak się będzie paliło w kominku iglastym, albo nie daj Boże węglem. To zapytajcie kominiarza... Przestańcie ludziska opowiadać farmazony a posłuchajcie opowieści kominiarza jak 15 kilowym młotem walił w kilkumetrowy drąg umieszczony w kominie, żeby udrożnić komin po paleniu w kominku z PW :
A. suchym iglastym
B. węglem
C. pięknie wyglądającą „prawie” jednoroczną dębiną
???
PS. Pamiętajcie, że kominek z PW i kominek powietrzny dzieli galaktyka, kominek z PW to zwykły, prosty piec z szybą do obserwowania płomienia.
Użytkownik Fredd00 edytował ten post 21 luty 2012 - 21:58