Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

pisze pierwszy raz dokładnie przeczytałem forum i wiele z niego dowiedziałem sie wprowadziłem u siebie

jestem na etapie wymiany pieca i rur doprowadzających czyli pionów

wokół pieca bede robił zgodnie w wytycznymi na forum tzn zawór 4d , 2 pompy itp

mam piec z podajnikiem tłokowym 22 kw , dom jest piętrowy , teraz mam rury stalowe stare i musze je wymienic

bo zmieniam wszystkowo w piwnicy i jak tam zmieniam to piony tez bede przy jednej robocie

wszystkie grzejniki mam poprowadzone do pionów na miedzi , mam trzy piony , każdy pion obsługuje 4 grzejniki

( płytowe takie zwykłe) sredniej wielkosci tzn w pokojach 160 , w łaziemce 80 itp

czy dobrze bedzie zmienic piony na rury pex fi 25 i rozdzielic na grzejniki po przez trójniki zaprasowywane

albo pociągną to wszystko przez rozdzielacze w piwnicy i piony pociągnąc osobno do każdego grzejnika

lub rozdzielic kazdy pion na 2 tak aby kazdy pion obsługiwał 2 grzejniki

mysle aby zrobic piony w pexie

cała armature przy piecu wykonam z rur i kształtek 6/4 " i 5/4"

pozbrawiam

Adam

Opublikowano

Witam.

Przy zastosowaniu PEX-a i4D o grawitacji zapominamy. To na początek.

Wymiana systemu trójnikowego na rozdzielacze to chyba "kupa" roboty. Warto?

Przy kotle dajesz fi 40 a piony PEX 25. Jako tako to wygląda na papierze (ekranie), jednak wymiar wewnętrzny węża to nie to samo co wymiar kształtki. Nie mam ich pod ręką ale jak po wewnętrznej średnicy ma 15mm to góra. Na pompie będzie śmigać elegancko na grawitacji - nie.

Jeżeli wszystkie przyłącza grzejnikowe są już w miedzi, to piony zrobiłbym tak samo. Po 4 grzejniki na pion i założeniu, że odpuszczamy grawitację, to fi 18 i wystarczy. Ewentualnie fi22 i kombinować przy kotle jak tu grawitację zachować.

PEX nie lubi też wysokich temperatur, a co w sytuacji gdy woda się zagotuje i sterownik podejmie decyzję, że wychładza kocioł i zawór 4d otworzy na full? Przy miedzi strachu nie ma nawet jak przejdziesz na ogrzewanie parowe.

Co do zaworu 4D to aby skutecznie chronić powrót kotła musi być co najmniej fi 40. Inaczej grawitacja obiegu kotłowego przegra z pompą. Ewentualnie dodatkowa pompa kotłowa. Do takich wniosków doszliśmy z kolegami forumowiczmi w którymś z wątków 4D.

Nauczony doświadczeniami innych ja problem ochrony powrotu rozwiązuję inaczej. Aby zaoszczędzić na materiale i kosztach eksploatacji (pompy niestety zużywają prąd) wykorzystuję do tego obieg grzewczy CWU. Jest on zazwyczaj krótki i blisko kotła. Do zapewnienia komfortu regulacji po stronie CO montuję zawór 3D (z siłownikiem lub bez) i pompę CO, zaś do ochrony powrotu kotła wykorzystuję pompę CWU. Jest ona załączona na stałe (lub na czujnikach mieżących temp CWU i temp powrotu) i jednocześnie ładuje boiler i chroni kocioł.

Doświadczalnie sprawdziłem i różnica temperatur góra-dół po 30 min od rozpalenia wynosiła 5 stC (58/53). Czego chcieć więcej.

Żeby klienci nie poparzyli się ciągle gorącą (!) wodą z boilera montuję zawór 3D podmieszania na wyjściu zasobnika.

Ale to taka mała dygresja.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

WITAM

zrobiłem sobie sam ogrzewanie w domu tzn instalacje co i cwu i działa

piony zrobiłem z rur pert-alu-pert ( mysle ze dobrze napisałam) na zaprasowywanie a odejscie do grzejników w miedzi

przy kotle wszystko w stali srednice 6/4 potem 5/4 a potem juz 1"

3 piony , w piwnicy do pierwszych grzejników i w dwóch pionach do grzejników ciągłem fi 32 plastikiem potem w góre fi 25

do grzejników od fi 22 po przez 18 i 15

osobna rura do wyrównawczego zbiornika

na pionach automatyczne odpowietrzniki

w piwnicy tylko jeden odpowietrznik przy bojlerze wszystkie rury ustawione aby sie same odpowietrzały

zawór 4-drozny 5/4

wszystko mam pociogniete w poziomie bo mam nisko w piwnicy

wszystko działa

nawet sprawdzałem grawitacyjnie tzn bez użycia tłokowca i bez pomp na palenisku awaryjnym rozgrzałem piec do 70-80 *c

i wszystkie grzejniki były ciepłe

długo to wszystko robiłem bo pracowałem tylko pare godzin dziennie po pracy

ze starej instalaci zostawiłęm tylko grzejniki na pietrze i dojscie do nich bo wczesniej to pozmieniałem

reszta wszystko nowe i wymienione

teraz ucze sie palic w kotle - pale miałem

wstawie tez fotki aby inni mogli skorzystac z moich pomysłow jak obrobie zdjecia

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Opublikowano

adamjul

Dośc nietypowo wykonałeś swoja instalacje grzewcza

stal przy kotle -wszystko ok

piony z pex -to dla mnie jest juz niezrozumiałe skoro podejscia do grzejników w miedzi.-to drobne nieporozumienie

Rozumie gdy ktos robi stal przy kotle,miedz na piony a dalej pex.

Zamiast zawory 4D proponuje 3D na grzejniki oraz obiek kotłowy Równiez 2 pompy.

Grawitacja w tym wypadku zadziała bo woda nie idzie brzez żąden zawór 3D,czy 4D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

rury plastikowe zastosowałem bo miałem juz je i chciałem je wykorzystać a instalacje przerabiałem a nie robiłem od początku

wiadomo ze zawsze nie musze robic jak wszyscy i jak jest szablonowo robione

wszystko mi działa

dwie fotki dodaje

post-28049-0-46079300-1320947226_thumb.jpg

post-28049-0-18714600-1320947237_thumb.jpg