Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

 

 

Nie KUPUJCIE pieca z firmy Galmet.

Zakupiłem piec z podajnikiem ECO GT-KWP 12 firmy Galmet. Od samego początku piec nie spalał groszku i strasznie dymił.

Na początku myślałem, że to wina ekogroszku. Zakupiłem najlepszy na rynku (980zł tona).Problem nie ustąpił.

Przyjechał hydraulik, który stwierdził wadę pieca polegającą na źle wspawanej półce. Drugi hydraulik, którego poprosiłem

wydał tę samą opinię.

Został wezwany serwis z firmy Galmet. Stwierdzili że nieszczelny jest podajnik między koszem.

Zostało wszystko wymienione na nowe.

Problem jednak nie ustąpił. Chciałem zrezygnować z tego kotła. Firma Galmet "wypięła" się na mnie twierdząc, że komin ma wine.

Zostałem z piecem i problemem. Musiałem kupić drugi piec. Kupiłem piec firmy HEIZTECHNIK i wszystko jest OK.

Dlatego nie kupujcie pieców Galmet. Towar do "kitu", serwis niekompetentny. Galmet to "dziady"

 

Pozdrawiam,

Rysiek

  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano

bogaty jesteś kupiłeś jeden kocioł i z chwile kupiłeś drugi bo ten pierwszy dymił? Nie lepiej było kupić jeden a dobry ? A tak na marginesie niezłych masz hydraulików że są wstanie wydać takie opinie. Mi też tu śmierdzi antyreklamą.

Opublikowano

Mam Galmeta trzeci sezon, nie narzekam.

Opublikowano

Witam,

 

 

... Firma Galmet "wypięła" się na mnie twierdząc, że komin ma wine...

...

Rysiek

No i coś mi tu niemiecka składnia wyłazi - po polsku pisze/mówi się, że ktoś/coś jest winny/winne, a nie 'ma winę' ! Tak więc jak się wychwala niemieckie kotły, to lepiej dobrze znać polskitongue.gif...

A.

 

 

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kolega w istocie mógł mieć Galmeta z małym palnikiem Pancerpol.

 

Tego malucha trzeba umieć ustawić, stąd pewnie kłopot.

Ten mały palnik 10-15kW warto lekko zmodyfikować i wówczas nie gaśnie i dobrze pracuje, ale jak Pan miał Experta w automacie i palnik bez modyfikacji to efekty mogły być takie, jak opisuje.

 

Experta do tego palnika trzeba przestawić na zwykły tryb i nieco zmodyfikować palenisko. Wówczas wszystko jest ok.

Opublikowano

Korzystałem z tego palnika i wypracowaliśmy metodę jego modernizacji, dzięki której nie ma kłopotów z przygasaniem.

Podpowiedź uzyskaliśmy podczas testów w laboratorium, pracownicy labo stwierdzili,że zbyt mała jest być może "strefa retencji żaru" i zasugerowali modernizację, którą już sami zrealizowaliśmy.

Generalnie w tym palniku dobrze pali się retopal.

 

Napisz na priva maila, to wyślę fotki przeróbki jego paleniska.

Przeróbka polega na wykonaniu dodatkowych nacięć tarczą 3,2mm w odpowiednich miejscach.

Opublikowano

... stwierdzili,że zbyt mała jest być może "strefa retencji żaru" i zasugerowali modernizację, którą już sami zrealizowaliśmy.

Generalnie w tym palniku dobrze pali się retopal

Napisz na priva maila, to wyślę fotki przeróbki jego paleniska.

Przeróbka polega na wykonaniu dodatkowych nacięć tarczą 3,2mm w odpowiednich miejscach.

Zamieść proszę tę przeróbkę na forum, bo inni mogą też wnioskować na podstawie Galmetowych+Twoich poprawek. Mnie akurat interesuje przeróbka kanałowego palnika tłokowego w kierunku groszku brunatnego; nie podtrzymuje mi żaru wcale!

PozdrA.

 

 

 

Opublikowano

Mnie akurat interesuje przeróbka kanałowego palnika tłokowego w kierunku groszku brunatnego; nie podtrzymuje mi żaru wcale!

PozdrA.

 

 

 

"wcale" znaczy gaśnie nie spalony, czy spala się i gaśnie? Mowa o czechu, czy o polskim brunatnym?

 

 

 

Opublikowano

Dopiero zacząłem eksperymenty - na czeskim. Dotychczas sobie paliłem nieźle miałem Kaz-Juliusz (uziar.20mm,19-22MJ/kg) + zrębki/trociny 50/50%. Problem jest, że ten czeski wygasza się b.szybko i muszę podganiać dmuchawą, a teraz tylko CWU jest na tapecie. A w ogóle, to mokro jest ciągle na składzie, i ten czeski rarytas chyba musi jeszcze podeschnąć przed załadunkiem na poważne próby...

PozdrA.

Opublikowano

Problem jest, że ten czeski wygasza się b.szybko i muszę podganiać dmuchawą, a teraz tylko CWU jest na tapecie. A w ogóle, to mokro jest ciągle na składzie, i ten czeski rarytas chyba musi jeszcze podeschnąć przed załadunkiem na poważne próby...

PozdrA.

ja próbowałem czeskiego z marketu, też był dość wilgotny. Wiadomo długi płomień, sporo sadzy, ale w potrzymaniu bez przedmuchów i podawania spokojnie ponad godzinę wytrzymywał, ale mój palnik nie ma bezpośredniego kontaktu z płaszczem wodnym i jest z trzech stron obudowany wermikulitem. Jak dopasujesz ciąg kominowy klapkami i zapewnisz mu odpowiednią temperaturę, to nie ma prawa gasnąć.

 

 

 

Opublikowano

Oki, zdjęcia staram się załączyć.

 

Nacięcia na wys. ok.1cm wykonane ze skosem w kierunku zewnętrznym zawsze w miejscu pogrubionego wianka - na mostku.

 

podawanie ok.20sekund na ok.30-32sekundy pauzy....

Dobrać odpowiednią moc dmuchawy i podtrzymanie.

post-1687-0-70347300-1313958714_thumb.jpg

post-1687-0-96028500-1313958761_thumb.jpg

post-1687-0-51429900-1313958772_thumb.jpg

post-1687-0-01569300-1313958789_thumb.jpg

post-1687-0-83428300-1313958797_thumb.jpg

post-1687-0-20723800-1313958820_thumb.jpg

  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Zamieść proszę tę przeróbkę na forum, bo inni mogą też wnioskować na podstawie Galmetowych+Twoich poprawek. Mnie akurat interesuje przeróbka kanałowego palnika tłokowego w kierunku groszku brunatnego; nie podtrzymuje mi żaru wcale!

PozdrA.

 

Jak masz Ognika PID (z jakim softem?), to do brunatnego dla trybu lato wyłącz pid i parametr ni. ustaw na ok.10-15

Zmniejsz przy trybie pid.0 nadmuch na ok. 65... kwestia praktyki

Tryb lato przy tłoku jest problematyczny na ogniku pid.... najlepiej latem wychodzą takie miksy, jak wcześniej używałeś, czyli dobry miał z trocinami

 

Nie wiem, czy masz tego OPAL-a z dyszami powietrza wtórnego, czy jeszcze model wcześniejszy.

Ceramikę masz nad żeliwnym palnikiem i na wejściu w kanał dymny?

 

brunatny musi być suchy.

Opublikowano (edytowane)

...

podawanie ok.20sekund na ok.30-32sekundy pauzy....

Dobrać odpowiednią moc dmuchawy i podtrzymanie.

Aha, ten Galmet ma retortę obr. - u mnie całkiem prostacko: pochylony kanał i się żar zsuwa, ale mniej detali do zepsuciatongue.gif!

Ja mam Opala starego, ale z kanałem ceramicznym, rusztem, i kan.PW swojego chowu. Tyle, że jest mocno za duży, a na CWU tym bardziej muszę go dławić zawirowywaczami z blachy, bo mu apetyt doskwiera !

Dzięki wielkie Kolegom za uwagi dot.brunatnego grochu - jak podeschnie to wracam do mojej kotło-labory...

PozdrA.

 

 

 

Edytowane przez adamasz
Opublikowano

Aha, ten Galmet ma retortę obr. - u mnie całkiem prostacko: pochylony kanał i się żar zsuwa, ale mniej detali do zepsuciatongue.gif!

Dzięki wielkie Kolegom za uwagi dot.brunatnego grochu - jak podeschnie to wracam do mojej kotło-labory...

PozdrA.

 

Mały palnik Pancerpola nie ma głowicy obrotowej, to model klasyczny a wyjście dla węgla jest malutkie, inaczej wyglądają też uzwojenia na ślimaku.

 

Retorty obrotowej typu ppsm czy duo nie trzeba przerabiać. Tam trzeba pilnować, aby węgiel nie odkrył szczeliny koronki obrotowej, wówczas lewe powietrze idzie.

Można ewentualnie ten pierścień w który wkładany jest wianek obrotowy doszczelnić siliconem.

Ważna informacja- uszczelnić połączenie ze stalowym korpusem a nie połączenie z żeliwną koronką- ona ma się przecież obracać!!!!

Opublikowano

Witam. Posiadam kocioł Galmet 12 kw. Nie narzekam ale nie mogę sobie poradzić z dymem wydostającym się z komina. Moi sąsiedzi też posiadają kotły z podajnikiem ale u nich jest to słynne spalanie bezdymne. Palą nawet czeskim i nic. Próbowałem eko z różnych kopalni i zawsze to samo. Nie wiem czy to jest wina ustawień powietrza. Proszę o pomoc.

Moje podstawowe ustawienia;

1. Podawanie 10s/50s

2. Obr. min. dmuch. 18%

3. Obr. max. dmuch. 40 %

4. Ilość powietrza 32 %

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wykonaj zmiany, które pokazałem wyżej.

 

Tan palnik należy też inaczej ustawiać, on ma inne skoki ślimaka. Inna ilość węgla podawana w jednostce czasu.

Powinno być coś koło 20sekund podawanie i jakieś 30-34sekundy przerwy

 

Spróbuj kontaktu z Pancerpolem , poproś z p.Witkiem, ja zapomniałem jakie wartości były pod experta, mam pod inne sterowanie, a to Ci nie pomoże.

p.Witek prawdopodobnie będzie pamiętał właściwe nastawy pod Experta.

Pamiętam,że do Experta wyłączny był algorytm dla tego małego palnika, kompletnie niepotrzebny, bo to maleństwo ma bardzo mały zakres modulacji.

  • 9 lat później...
Opublikowano

Wita jeśli chodzi o piec jestem zadowolony

Jeśli chodzi o servis jak najbardziej jest ok

Natomiast jeśli chodzi o przegląd to MASAKRA cena przeglądu z kapelusza wzięta 550 pln. Gdybym wiedział wcześniej miałbym w nosie ich gwarancję ZLODZIEJE

Gość berthold61
Opublikowano

To ile ty lat masz ten kocioł że tyle płacisz za ten przegląd ? nie lepiej olać to ?

Opublikowano

To standard 350 + kilometrówka.

Opublikowano

ja mam galmet 12kw już 3 sezon, nie robiłem żadnego przeglądu przez galmet. Co roku rozkręcam i czyszczę wszystko ładnie i już. Jedynie dostałem kocioł ze sterownikiem elider a każdy ma experta i musiałem sam próbować nastawów itp. W tym roku chce sprawdzić inny groszek i padło na sambudrol ecodesign, zobaczę jak się będzie spalać u mnie.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kupiłam Gladiusa 12 kw galmet pierwszy raz mam kocioł na ekogroszek i mam problem z ustawieniem gdyż mam brak doświadczenia ktoś może ma taki sam pięć to bardzo bym prosił o podpowiedź. Pid nie używał bo bardzo dużo węgla spala a chcę nauczyć się ustawiać go. Pozdrawiam 

Opublikowano

Ty musieć najpierw urzywać go w PID. Ja Ci nie muc pomoc, bo Ty pisać niejaśnie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.