czanon Opublikowano 28 Lutego 2009 #26 Opublikowano 28 Lutego 2009 Chodzi oto że nie było nikogo w domu, Cytuj
baca350 Opublikowano 28 Lutego 2009 #27 Opublikowano 28 Lutego 2009 A to co innego, bywa. Nie jestes dupkiem! Hej! Cytuj
gerard Opublikowano 1 Marca 2009 #28 Opublikowano 1 Marca 2009 ogólnie grawitacja to przydatna rzecz, niestety nie każdy potrafi zrobić dobrą instalację. W moim segmencie mam instalację która początkowo była grawitacyjna. Jak używałem stary kocioł na na grawitacji, ciepło w instalacji bardzo szybko się rozprowadzało. Robił ją jakiś starszej daty fachowiec, świetnie działa,( w naszych segmentach z lat 80 ogólnie ludzie mieli problemy z grawitacją i fachowcy robiący instalacje w innych segmentach brali za wzór instalację z mojego segmentu. Teraz zmieniłem piec na ekogroszek i mam pozakładane pompki. na szczęście instalator zrobił mi oddzielny obieg omijający pompkę z którego czasem korzystam (raz miałem awarię pompki ale z ogrzewania nie musiałem rezygnować.) Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Marca 2009 #29 Opublikowano 2 Marca 2009 Grawitacja to najtańsza instalacja w eksploatacji, pod warunkiem prawidłowego wykonania. Danfoss produkuje nawet zawory termostatyczne (o małych oporach) dla tego typu instalacji. Odpadają kwestie regulacji przepływu, gdyż prawidłowo wykonana instalacja z sama się z oporuje (wynika to z pewnych cech wody) Cytuj
Robert Orzeł Opublikowano 2 Marca 2009 #30 Opublikowano 2 Marca 2009 Z tymi cienkimi rurkami to też nie do końca prawda. Moja instalacja jest jest zrobiona następująco, z kotła rury 5/4 potem calowymi rozprowadzenie do rozdzielaczy a z rozdzielaczy alupex 16 do grzejników płytowych typu V. Rozdzielacze są ok. 20-30cm nad podłogą, a kocioł w piwnicy i wszystko pięknie działa grawitacyjnie pod warunkiem, że temp. na kotle jest powyżej 50 stopni. Pozdrawiam Robert Cytuj
automatyk Opublikowano 2 Marca 2009 #31 Opublikowano 2 Marca 2009 jesli masa wody miedzy poionami do rozdzielacza jest wieksza od masy wody w odcinku od rozdzielacza i grzejników to przy małym kryzowaniu bedzie grzało z moca ok 60% nominalnej mocy i to nic nowego ,ale zadko sie zdaza zeby ktos robił instalacje pod tym katem ,ostatnio na własne ryzyko podpinałem grzejnik w piwnicy a rury były pod sufitem i z obliczen temeraturowych i przepływu masowego nie wiel chciało wysjc a z praktyki wyszło ze grzeje z pełną mocą bez pompy oczywiscie i podłaczone 20zeber zeliwiaka zasilone rurą 18 Cytuj
baca350 Opublikowano 2 Marca 2009 #32 Opublikowano 2 Marca 2009 Jeżeli środek ciężkości grzejnika jest powyżej środka ciężkości kotła to będzie chodziło bez względu na położenie rur pod warunkiem że sie dobrze odpowietrzy. No i startuje toto niechętnie. Hej! Cytuj
automatyk Opublikowano 2 Marca 2009 #33 Opublikowano 2 Marca 2009 no nie do końca tak jak piszesz ,jest jeszcze pare ale ..... zeby to działało Cytuj
tomal Opublikowano 18 Marca 2009 #34 Opublikowano 18 Marca 2009 budynek 180m2 piętrowy piec 20KW na paliwa stałe,0 automatyki system grawitacyjny w tym sekcja podłogowa pracuje bez zarzutów 3 lata(wbrew opiniom "specjalistów" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi