Dawid555 Opublikowano 5 Lutego 2022 #1 Opublikowano 5 Lutego 2022 (edytowane) Mam problem z piecem immergas victrix 24 Gdy zmieniam dowolny parametr np P2 lub A1 i zatwierdze zmiane to kocioł po okolo 10 sekundach sam sie wyłączy i właczy tak jak bym mu odcioł napięcie i uruchamia sie ponownie. I po wystartowaniu kotła parametry sie niezmieniaja zostaja takie jak były przed zmianą. Wie ktoś co sie stało? Edytowane 6 Lutego 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Dawid555 Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor #2 Opublikowano 5 Lutego 2022 (edytowane) Teraz nawet jak przełacze z cwu na co to kocioł uruchamia sie ponownie i pozostaje na cwu i tak w kółko. W błedach miga e0 czyli chyba bez błedów. Cwu pracuje prawidlowo. Edytowane 5 Lutego 2022 przez Dawid555 Cytuj
BORA Opublikowano 6 Lutego 2022 #3 Opublikowano 6 Lutego 2022 Może zmieniłeś jakiś parametr i zapomniałeś o zmianie? Ja zapisuję zmiany tak żeby mieć pewność co tam zgrzebalem. Ale generalnie już nie zmieniam bo jeśli nie mam pojęcia za co dany parametr odpowiada to odpuszczam. U mnie kocioł także się jakby resetował mniej więcej dwa razy na dobę. Ot, wyłącza palnik, pompa pracuje. Mimo że nie doszedł do zadanej. Po kilku minutach startuje i OK. Brak komunikatów czy zapisu o usterce. Więc uznałem że tak ma być i nie rozkminiam. To się zdarza niezależnie czy kocioł jest w trybie ręcznym czy automatycznym. Uznaję że to normalne. Cytuj
Dawid555 Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor #4 Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) Zmienialem tylko parametr pompy obiegowej a1 bo ustawialem kryzowanie grzejnikow a teraz jak zmieniam ten parametr na taki jak byl przed zmiana to kociol sie restartuje i tak samo po zmianie na co aby grzal to uruchamia sie i nagle reset. Tez sobie zapisywalem zmiany aby niezapomniec. Jest mozliwośc resetu ustawien i powrót do domyslnych? Edytowane 6 Lutego 2022 przez Dawid555 Cytuj
BORA Opublikowano 6 Lutego 2022 #5 Opublikowano 6 Lutego 2022 Masz na myśli powrót do fabrycznych? Ja mam taką możliwość ale serwisant uprzedził mnie że po takim zabiegu kocioł nie odpali bez wprowadzenia podstawowych ustawień i najczęściej ludziska wzywają serwis .. Oczywiście nie pokazał co trzeba wprowadzić. Być może to jest banalne. Nie miałem dotychczas potrzeby robienia zwykłego resetu więc nie wnikalem w procedurę. Kiedyś popatrzę w instrukcję czy coś tam piszą. Cytuj
Dawid555 Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor #6 Opublikowano 6 Lutego 2022 No vhcialem taki do ustawien fabrycznych zrobic ale skoro tak to nie ruszam bo boje sie ze juz wogole nawet cwu nie odpale. Duzo pisza o tym ze plyty glowne padaja w immergazach i jestem ciekaw co jutro powie servisant bo kociol jeszcze na gwarancji. Cytuj
Duck Opublikowano 6 Lutego 2022 #7 Opublikowano 6 Lutego 2022 Ja też odnotowałem kilka takich wyłączeń, parę udało się zarejestrować, czemu pojawia się taki pik jak ten na wykresie, niby tylko 0,5 C, i palnik stop, albo palnik pracuje, pompa wyłączona i dopiero po chwili startuje. Nie jestem w kotłowni teraz zbyt często więc nie wiem ile razy ww. zdarzenia miały miejsce, generalnie kocioł grzeje. Cytuj
BORA Opublikowano 7 Lutego 2022 #8 Opublikowano 7 Lutego 2022 @Duck, fajny masz ten podgląd na wykresy pracy kotła. Od ręki widać co kocioł i instalacja wyczynia. @Dawid555, zazwyczaj te ustawienia z pierwszego odpalenia to.... ściema. Sądzę że naprawdę jest niewielu instalatorów którzy by się do tego przyłożyli. Ot, wstuka minimum które musi, sprawdzi spaliny i OK. Zwisa im a może i wiedza skromna. U mnie było ich dwóch i gdy jeden w kotłowni coś ze mną ustalal, drugi w kuchni uruchamial kocioł. Tak że niestety przeoczyłem co on tam ustawił. Patrząc obecnie na ustawienia, wydaje mi się że jedynie ustawił zegar, wklepal że tylko ogrzewanie CO a więc bypass i...chyba to WSZYSTKO. No może jeszcze coś mi umknęło ale reszta, moc palnika, kotła, wentylatora, pompy itp. pozostały na fabrycznych. Przy teście spalin powiedział że w normie. I tyle. Po sezonie poszukam kogoś ogarniętego, kto to przejrzy na spokojnie. Póki co, kocioł pracuje. Jedynie przy mocnym wietrze czasem się wyłączy z komunikatem " zanik płomienia przy mocy minimalnej" . Ale to błąd przemijajacy i sam się resetuje. Komin mam krótki , góra 3 metry, może to jest przyczyną. To dopiero ustali ktoś ogarnięty bo nie mam chęci by przy ustawieniach grzebal ktoś kto nie ma wiedzy. Smutna jest ta serwisowa rzeczywistość. Ale mimo wszystko z kotła jestem zadowolony. Gdy czytam o problemach z innymi kotlami, uznaję że dobrze wybrałem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi