Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam, mam pewien problem bo chce wstawić do piwnicy piec na ekogroszek, pelet, owies 24kw który ma wyście czopucha 180 zalecany, moje pytanie czy kanał wentylacyjny 14x14 z wkładem fi 130mm o łącznej długości od czopucha 12,5 metra da rade współpracować z tym kociołkiem? Moim zdaniem wysokość komina dużo pomaga w mojej sytuacji, czy się mylę?

Opublikowano

przy 24 kW będziesz jechał po bandzie tego komina, a może nawet i trochę za nią.

a że pewnie ten kocioł nigdy nie będzie musiał pracować przy takiej mocy to fi 130 raczej wystarczy.

Mówimy o kotle z podajnikiem nie żadne zasypowe górno - dolne.

Opublikowano

Tak, defro duo uni 24. Metry do ogrzania to 230m2 dom z lat 80, pustak-próżnia-cegła i na dodatek jeszcze stare okna z grubymi rurami. Czemu w ten kanał go pakuje? Bo mam stary jeszcze piec podłączony do komina 14x27 i ma być zapasowy. No zobaczę najwyżej stracę z 2000zł na wkładzie.

Opublikowano

rekord to 9 ton węgla i opału ok 10 metrów ale stary piec to głodomor bo wszystko ciepło szło w komin. Na strychu było nawet ciepło od komina:) Co do wkładu to jeszcze nie wiem ale jak masz jakieś propozycje to będę wdzięczny.

Opublikowano

Ale to wina nowego pieca była tzn. mieliśmy kiedyś inny piec i był ok, jak pek odkupiliśmy od sąsiada ten piec i mamy go 3 lata i dlatego chcemy go zastąpić innym ale zostawiać ten stary tez w razie W. Raczej spróbuje go podłączyć, kupie ten wkład 130 fi, będę wierzył w te 12 metrów ze będzie ładnie wyciągać no i wentylator tez będzie w tym piecu to trochę wypcha te spaliny. A jak sie nie uda to wkład pójdzie do kominka a stary piec wywalę i tam go podłącze. Co o tym sadzicie? A i mam dwa inne pytania, jaki wklad polecacie? I druge pytanko, a co by bylo jak bym dwa piece pod jeden kanał podłączył? Przecież i tak dwóch naraz nie odpalam. Pytanie jest tylko takie jaka tem wychodzi z starego pieca w komin żeby mi tego wkładu nie spaliło.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Podnoszę ten wątek by nie zakładać nowego.

Przywróciłem do życia czujnik ciśnienia w swoim analizatorze i oto wyniki które zaobserwowałem:

podtrzymanie, temp spalin ok 60C podciśnienie w czopuchu - 13 do - 14 Pa

początek pracy, podanie i rozpędzająca się dmuchawa podciśnienie szybko rośnie od - 30 Pa

w miarę wzrostu temperatury spalin podciśnienie cały czas rośnie, po ok 1,5 - 2 min stabilizuje się na poziomie ok 60 Pa, z zauważalnymi podmuchami wiatru. Temperatura spalin 95 C

Komin fi 130 7m, kocioł pracował na mocy ok 6 kW

Ktoś mógłby się ustosunkować do tych wyników? Duży, mały? Normalne to, że podczas pracy z dmuchawą, aż tak bardzo rośnie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Więc tak, mam kociołek Heatmatix Burner 24kw i połączyłem go po wkład 120mm 10 metrów długi. Piec się rozpala itp jest narazie ok lecz problem według mnie jest gdy się wygasza po pellecie, jest wtedy tyle dymu w komorze i strasznie powoli uchodzi do atmosfery. Zastanawiam się nad kupnem tzw. portek i podłączyć do pieca a w drugi kanał wentylacyjny wpuścić drugi wkład 120mm też 10 metrów długi. Jak uważacie zda to egzamin?

Opublikowano

moje dzisiejsze pomiary przy wietrznej pogodzie i bardziej sprawnym mierniku :P

chwile, gdy wiatr ustaje 13 Pa

jak wieje 20-30 Pa

silniejsze porywy 50-60 Pa

pomiary wcześniejsze przy bezwietrznej pogodzie:

w podtrzymaniu T spalin 55C 7-8 Pa, w pracy T splin 95C 13-14 Pa

Dla kotła z podajnikiem do 25 kW potrzebny ciąg 10-20 Pa,

Przy fi 120 bezwietrznej pogodzie i małej różnicy temperatur faktycznie może być problem z ciągiem.

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis