Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytanie niby proste, ale z podtekstem rodzinnym.

Instalacja cwu, kocioł będzie Junkers jednofunkcyjny ZSB-14 3C. Kocioł będzie obsługiwał oczywiście c.o. - ok 10kW.

Rodzina 4 osobowa (w tym 3 kobiety, jedna 70cm długości ;) ) Jedna łazienka - wanna i prysznic plus stardardowe przybory.

Normalnie wydaje mi się, że zasobniik 120l by starczył, ale to rodzina mojej siostry i wiem, że lubią dużo brać wody, a wczesniej nie mieli indywidualnego kotła więc nei zwracali zbytnio uwago na zużycie gazu itp.

Nie chciałbym mieć jej potem na głowie jak będzie brak wody i stąd pytanie o Was - czy 120l wystarczy, czy 160l trzeba? Inwestycyjnie nie będzie wielkiej różnicy, oba mam w tej samej cenie, ale wiem, ze możliwe będa większe koszty eksploartacji tego większego.

Co radzicie?

pozdrawiam

Opublikowano

Kocioł dobiera się do wielkości zasobnika (mocy zasobnika) . Jeżeli ma być kocioł 14-3C to zasobnik moze mieć maksymalnie 120l. Do zasobnika 160 l. trzeba stosować kocioł 22-3C. Większy kocioł do mniejszego zasobnika mozesz stosować zawsze, odwrotnie się tego nie robi. Zadasz pytanie: Dlaczego? Dlatego że fabrycznie sterowniki kotłowe mają ustaiony priorytet grzania cwu. Za mala moc kotła w stosunku do zasobnika znacznie wydłuza czas podgrzewu i zamiast grzać na CO kocioł bedzie się "męczył" na podgrzewie cwu, zjawisko się nasili gdy zastosujesz pompę cyrkulacyjną. Chcesz zastosować wiekszy zasobnik (dla 4 osobowej rodziny 120 l wystarczy przy zuzyciu ciepłej wody na poziomie średnim) trzeba kupić kocioł o większej mocy. Kocioł 22-3C moduluje w dość dużym przedziale (7-22 kW) i spokojne można go stosować do takiej instalacji.

PS:

Zjadłeś chyba część zdania i nie masz w rodzinie "kobiety o długości 70 cm" , chyba że jest jeszcze przed 1 urodzinami.

Pozdrawiam