Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam kolegów

mam pytanko, czy montaż zaworu trójdrogowego ma wpływ na oszczędności w opale, palę 1 sezon, można powiedzieć że dopiero wygrzewam nowo wybudowany dom, lecz już puściłem w atmosferę ponad 4 tony ekogroszku, sytuacja zaczyna obecnie przerastać mój bużdzet , cena ekogrosztu u mnie w Dęblinie to koszt 900 zł /t.

Obecnie mam ustawiony zawór 3-drogowy na max czy li 10 ze skali 1-10 maksymalnie ciepła woda pozyskiwana przez piec idzie na kaloryfery i podłogówkę i tym sposobem podobno wraca jak najcieplejsza na pieca. Pytanie czy to położenie zaworu jest właściwe aby uzyskać oszczędności, czy ewentualnie skręcić go do połowy aby więcej wody gorącej pozostawało z kotle. Jak wypracować kompromis, proszę o wskazówkę i z góry dziękuję

post-19095-0-23978000-1298985336_thumb.jpg

Edytowane przez detox
Opublikowano

Poszperaj na forum, wiele razy ten temat był opisywany. Dodam tylko, że montaż zaworu i pozostawienie go na 10 to tak jakby w ogóle go nie było. Ustawienia są zależne od oczekiwanej temperatury na zasilaniu, najlepiej od sterownika pogodowego lub recznie (na zasadzie doświadczeń).

Opublikowano

witam kolegów

[..]

. Jak wypracować kompromis, proszę o wskazówkę i z góry dziękuję

Nie przejmuj się... pierwszy sezon, to zawsze większe zużycie. Ja też wygrzewam dom pierwszy sezon i też ponad 4 tony już spaliłem, tyle, że przewidywałem takie zużycie.

Dom mam za to już suchy - może czasem nawet za suchy - momentami wilgotność spada nawet do 25 proc.

Co do tego zaworu i temperatur.... Na zdjęciu, które zamieściłeś widać, że termometr wskazuje niewiele ponad 40 stC.

Dlaczego tak mało !?

Koniecznie musisz podnieść tą temperaturę, bo Ci korozja zeżre kocioł !

Jak ten - widoczny na zdjęciu - termometr będzie pokazywał co najmniej 60, to ustawisz sobie jakieś pośrednie położenie zaworu 3d.

A tak swoją drogą... ten zawór jest wspólny dla podłogówki i grzejników?

Jak masz dużo podłogówki w domu, to się może i sprawdzi, ale jak ta podłogówka, to max kilkanaście m2, to stanowczo powinna być osobno sterowana.

Ponadto... Na podłogówkę nie powinna iść wyższa temperatura niż jakieś 30 - 35 stC, a najlepiej nawet poniżej 30. Na grzejniki natomiast co najmniej ze 40 - 45. Jak to sobie ten Twój instalator wyobrażał, że wszystko powiesił na jednym zaworze 3d, to nie mam pojęcia :-).

pozdr

Robert G

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Podobno są dwie szkoły- falenicka i otwocka.Czytałem na jakimś forum ,że ktoś celowo nie podgrzewał powrotu po to żeby jak najbardziej schłodzić spaliny.W ten sposób koszt zaoszczędzonego opału przewyższył stratę spowodowaną skróceniem użytkowania pieca.