Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Pieca Sas Eco 23 Kw Ze Sterownikiem St 45

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem od niedawna posiadaczem pieca sas eco 23 kw po mimi różnych stawień nie moge zejść do spalania np. 25-30 kg ekogroszku na dobę tak jak niektórzy piszą. Proszę o pomoc jakie ustawienia zastosować,

Opublikowano

Witam

Ja również mam problem. W tym tygodniu przełączyłem piec z gazowego na SAS GRO ECO 29 kw z podajnikiem (pierwszy rozruch tego pieca) niestety obsługa go mnie przerasta. Dom o pow.270 mkw.Od razu pojawił się problem. Piec ma zadaną temp. np.60 st.c ale nie zdąży jej osiągną tylko się zagasza. Od wczoraj zasypałem go już 4 worami eko groszku. Proszę pomóżcie ,może mam złe ustawienia. W domu jest 2-miesięczne dziecko a piec wariuje. Proszę o podanie wszystkich niezbędnych ustawień tak aby w piecu mogło palić się sprawnie.

Opublikowano

Może będzie łatwiej jak podam jakie mam w tej chwili ustawienia.

Dom ma 220 m jest jeszcze nie ocieplony (ok.70 m podłogówki reszta kaloryfery z termostatami)

przerwa podawania 1 min 47 s

nadmuch 40 %

przerwa podtrzymania 20 min

przerwa podtrzymania dmuchawy 17 min

czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu 8 s

Spalanie ok 50 kg na dobę chyba troche za wiele, proszę o pomoc

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Może będzie łatwiej jak podam jakie mam w tej chwili ustawienia.

Dom ma 220 m jest jeszcze nie ocieplony (ok.70 m podłogówki reszta kaloryfery z termostatami)

przerwa podawania 1 min 47 s

nadmuch 40 %

przerwa podtrzymania 20 min

przerwa podtrzymania dmuchawy 17 min

czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu 8 s

Spalanie ok 50 kg na dobę chyba troche za wiele, proszę o pomoc

Witam!

Nic nie piszesz o temp. w mieszkaniu. Od niej też zależy wielkość zużycia opału. Po drugie nie można oczekiwać by przy powierzchni 220 m2 zużywać 20 kg węgla, gdy na zewnątrz jest -15-20 stopni. Są tacy którzy spalają 20 kg na dobę, ale mają 120 metrowe dobrze docieplone domy.

Radziłbym Ci jednak zmniejszyć nadmuch do 20% i przerwę podawania.W moim kotle przy takiej przerwie jaką masz teraz ustawioną, żar był głęboko przy tylnej ściance, dopiero skracając czas przerwy do 1 min 5 sek. żar przesunął się nad ruszt i lepiej jest wykorzystane jego ciepło.

Jak ocieplisz dom spalanie węgla z pewnością się zmniejszy, a przechwałki niektórych forumowiczów o ich oszczędnych kotłach należy traktować z lekkim dystansem. Pozdrawiam.

• 4 lata później...
Opublikowano

piec SAS ECO 23kw, (tłok), paliwo: miał weglowy cena 280zl/t. 

ustawienia:

temp CO: 60 stopni C

temp CWU: 45 stopni C

Histeryza: w odydwu przypadkach 2 stopnie C

podawanie: 4:40 (w przypadku mialu weglowego podawanie na poziomie 4 do 5 minut to norma = tak podaje serwis sas- SPRAWDZA SIE)

nadmuch: 60% (plomien w sam raz) rowniez tak podaje serwis

podawanie w podptrzymaniu: 25miut

nadmuch w podtrzymaniu: przerwa 10 minut, nadmuch 15s

testuje te ustawienia od  niedawana i jak na razie jestem bardzo zadowolony, przy temp zewn. na poziomie 0-5 stopni, moj rekord to piec wytrzymal 49 minut z zegarkiem w reku, dochodzi do temp ok 6 minut,

zar ma sie utrzymywac na kratce i tylko tam, duzo daje nadmuch w podrzymaniu ktory ma za zadanie delikatnie pobudzic palenisko (cykl co 10 minut na 15sekund nadmuch 60% czytac wyzej)

OLEWAM EKOGROSZKI z cenami na poziomie 600 zl i w gore, moj cel to 7ton na ten sezon

P.S. wszystkie grzejniki z termostatami ustawionymi na 3 (co jest odpowiednikiem ok 20-21 stopni w pomieszeniach

w razie pytan sluze pomoca