Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Po przeczytaniu setek tematów, obejrzeniu setek schematów instalacji pomyślałem, że korzystna może być przeróbka podłączenia naczynia wzbiorczego w mojej instalacji.

W załączeniu stan istniejący i proponowana przeze mnie poprawka. Moja propozycja wynika z tego, że na chłopski rozum w tej chwili mam małe ciśnienie w kaloryferach, bo woda płynie przez najmniejszy opór, czyli wpada do naczynia od góry i wraca powrotem do pieca, (co zresztą słychać i widać). Czy po przeróbce jest szansa uzyskać "mocniejszy" przepływ w rozdzielaczach i kaloryferach? W tej chwili większość nie grzeje całą powierzchnią pomimo włączenia pompki na III bieg. Wiem, że to nie do końca zgodne z normą, bo powinna być jeszcze jedna rura z pieca bezpośrednio do naczynia, ale jest jak jest.

Jeszcze jedno. Kominek jak grzeję piecem odcinam zaworami, także nie ma przez niego przepływu.

post-5010-0-25685600-1297840466_thumb.jpg post-5010-0-58342400-1297840480_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj!

A może lepiej by było tylko odciąć dopływ ciepłej wody do naczynia wzbiorczego? Resztę pozostawić. Jeśli dasz zasilanie od dołu, to i tak w naczyniu będzie ciepła woda.

Wady Twojego rozwiązania:

- Dodatkowe straty ciepła w naczyniu

- Ciepła woda szybciej paruje z naczynia, niż zimna

Poczekaj, niech się jeszcze wypowiedzą inni forumowicze, co kilka głów, to nie dwie...

Pozdrawiam.

Opublikowano
  W dniu 17.02.2011 o 15:33, vr5 napisał(a):

Witaj!

A może lepiej by było tylko odciąć dopływ ciepłej wody do naczynia wzbiorczego? Resztę pozostawić.

Dodam, że po odcięciu od naczynia dałbym zawór i odpowietrznik.

Pozdrawiam

Opublikowano

OK:

1. naczynie jest zamykane deklem od góry (prostokątne), a w deklu jest spory otwór więc z odpowietrzeniem nie ma problemu

2. rura przelewowa wychodząca z naczynia wchodzi luźno do rury fi50 kanalizacyjnej więc też jest możliwość wylotu powietrza

3. czy jeśli zatkam tę rurę, która wchodzi do naczynia luźno od góry to w sytuacji awaryjne woda wyrzucona zostanie z pieca powrotem, czyli dołem ? nigdy jeszcze mi się woda nie zagotowała, a poza tym mam podtrzymanie akumulatorowe w razie braku zasilania - przetestowałem, trzyma 8h może więcej.

4. czy rurę przelewową od kominka zostawić ? przy kominku jest ok bo pompa jest za odejściem na przelew więc ciśnienie jest ok

Jeszcze jedno przyszło mi do głowy - jeśli powrót bym wypiął i zatkał, a zasilanie podpiął do dołu to trudno byłoby mi chyba napełnić piec bo zwrotny przy pompie i różnicowy by trzymał, chyba, że przelotowo przez kominek?

Czyli coś takiego ? :

post-5010-0-70717200-1297966336_thumb.jpg

Opublikowano

Witam ponownie. Dla tych, którzy obserwują temat, informacja. Właśnie jestem po przeróbce. Na rurze założyłem w pionie odpowietrznik oraz na wszeli wypadek zawór bezpieczeństwa z wylotem do kanalizacji. Instalacja pracuje bez porównania lepiej. Wszystkie grzejniki grzeją po odkręceniu całe. W pokoju nad garażem jest ponad 21 stoni bez problemu. Mam wrażenie, że mniej węgla idzie.

Dziękuję za opinie, pozdrawiam.

Opublikowano
  W dniu 17.02.2011 o 15:21, Paweł26 napisał(a):

Brak fajki

OK ale czy wtedy woda nie będzie krążyła tak jak zaznaczyłem na schemacie w przypadku grzania kominkiem? W przypadku grzania piecem mogę zamknąć zawory na obwodzie kominka i powinno być OK.

post-5010-0-27362500-1298625045_thumb.jpg

Opublikowano

Wszystko się zgadza, ale ja nie mam tej rury fizycznie w ścianie i aby ją zrobić musiałbym pruć cały dom od piwnicy dostrychu, a tego chciałbym uniknąć.

Szukam rozwiązania, które będzie w miarę bezpieczne (co nie znaczy, że zgodne z normą - zdaję sobie z tego sprawę) i jednocześnie zapewni dobry obieg wody w grzejnikach.

Mimo wszystko dziękuję.

Opublikowano
  W dniu 25.02.2011 o 10:16, guitar napisał(a):

No to tak

post-4692-0-47437200-1298628996_thumb.jpg

Tak miałem zrobione pierwotnie i z tej rury na górze cały czas leciała woda. Naczynie działało jak grzejnik z dużym przepływem. Reszta grzejników kiepsko grzała bo nie było ciśnienia. Woda przelewała się najkrótszą drogą.

Opublikowano

Woda płynie przez naczynie z powodu wytwarzanego ciśnienia przez pompę a ograniczonego przepływu przez grzejniki (kryzowanie) To jest właśnie wada tego systemu,. Tylko przy podłączeniu przez osobna rurę od wylotu z kotła unika się tego, dlatego rysowałem tamten schemat , jest on właściwy.

Opublikowano

Zgadza się, ale ja nie mam dodatkowej rurki. Myślełem o innym rozwiązaniu przy naczyniu. W tej chili mam zatkaną rurę dolotową z pieca i tylko pozostał powrót podpięty od spodu naczynia tj.

post-5010-0-94722300-1298638372_thumb.jpg

Grzejniki grzeją bardzo dobrze, ale te na poddaszu się zapowietrzają i nie wiem dlaczego. Praktycznie codziennie muszę delikatnie odpowietrzyć.