Robert0101 Opublikowano 16 Lutego 2011 #1 Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam wszystkich. Po przeczytaniu setek tematów, obejrzeniu setek schematów instalacji pomyślałem, że korzystna może być przeróbka podłączenia naczynia wzbiorczego w mojej instalacji. W załączeniu stan istniejący i proponowana przeze mnie poprawka. Moja propozycja wynika z tego, że na chłopski rozum w tej chwili mam małe ciśnienie w kaloryferach, bo woda płynie przez najmniejszy opór, czyli wpada do naczynia od góry i wraca powrotem do pieca, (co zresztą słychać i widać). Czy po przeróbce jest szansa uzyskać "mocniejszy" przepływ w rozdzielaczach i kaloryferach? W tej chwili większość nie grzeje całą powierzchnią pomimo włączenia pompki na III bieg. Wiem, że to nie do końca zgodne z normą, bo powinna być jeszcze jedna rura z pieca bezpośrednio do naczynia, ale jest jak jest. Jeszcze jedno. Kominek jak grzeję piecem odcinam zaworami, także nie ma przez niego przepływu. Cytuj
vr5 Opublikowano 17 Lutego 2011 #3 Opublikowano 17 Lutego 2011 Witaj! A może lepiej by było tylko odciąć dopływ ciepłej wody do naczynia wzbiorczego? Resztę pozostawić. Jeśli dasz zasilanie od dołu, to i tak w naczyniu będzie ciepła woda. Wady Twojego rozwiązania: - Dodatkowe straty ciepła w naczyniu - Ciepła woda szybciej paruje z naczynia, niż zimna Poczekaj, niech się jeszcze wypowiedzą inni forumowicze, co kilka głów, to nie dwie... Pozdrawiam. Cytuj
vr5 Opublikowano 17 Lutego 2011 #4 Opublikowano 17 Lutego 2011 Witaj! A może lepiej by było tylko odciąć dopływ ciepłej wody do naczynia wzbiorczego? Resztę pozostawić. Dodam, że po odcięciu od naczynia dałbym zawór i odpowietrznik. Pozdrawiam Cytuj
Robert0101 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor #5 Opublikowano 17 Lutego 2011 OK: 1. naczynie jest zamykane deklem od góry (prostokątne), a w deklu jest spory otwór więc z odpowietrzeniem nie ma problemu 2. rura przelewowa wychodząca z naczynia wchodzi luźno do rury fi50 kanalizacyjnej więc też jest możliwość wylotu powietrza 3. czy jeśli zatkam tę rurę, która wchodzi do naczynia luźno od góry to w sytuacji awaryjne woda wyrzucona zostanie z pieca powrotem, czyli dołem ? nigdy jeszcze mi się woda nie zagotowała, a poza tym mam podtrzymanie akumulatorowe w razie braku zasilania - przetestowałem, trzyma 8h może więcej. 4. czy rurę przelewową od kominka zostawić ? przy kominku jest ok bo pompa jest za odejściem na przelew więc ciśnienie jest ok Jeszcze jedno przyszło mi do głowy - jeśli powrót bym wypiął i zatkał, a zasilanie podpiął do dołu to trudno byłoby mi chyba napełnić piec bo zwrotny przy pompie i różnicowy by trzymał, chyba, że przelotowo przez kominek? Czyli coś takiego ? : Cytuj
Robert0101 Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor #6 Opublikowano 21 Lutego 2011 Witam ponownie. Dla tych, którzy obserwują temat, informacja. Właśnie jestem po przeróbce. Na rurze założyłem w pionie odpowietrznik oraz na wszeli wypadek zawór bezpieczeństwa z wylotem do kanalizacji. Instalacja pracuje bez porównania lepiej. Wszystkie grzejniki grzeją po odkręceniu całe. W pokoju nad garażem jest ponad 21 stoni bez problemu. Mam wrażenie, że mniej węgla idzie. Dziękuję za opinie, pozdrawiam. Cytuj
Robert0101 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor #7 Opublikowano 25 Lutego 2011 Brak fajki OK ale czy wtedy woda nie będzie krążyła tak jak zaznaczyłem na schemacie w przypadku grzania kominkiem? W przypadku grzania piecem mogę zamknąć zawory na obwodzie kominka i powinno być OK. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 25 Lutego 2011 #8 Opublikowano 25 Lutego 2011 Załączam poprawiony rysunek Cytuj
Robert0101 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor #9 Opublikowano 25 Lutego 2011 Wszystko się zgadza, ale ja nie mam tej rury fizycznie w ścianie i aby ją zrobić musiałbym pruć cały dom od piwnicy dostrychu, a tego chciałbym uniknąć. Szukam rozwiązania, które będzie w miarę bezpieczne (co nie znaczy, że zgodne z normą - zdaję sobie z tego sprawę) i jednocześnie zapewni dobry obieg wody w grzejnikach. Mimo wszystko dziękuję. Cytuj
Robert0101 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor #11 Opublikowano 25 Lutego 2011 No to tak Tak miałem zrobione pierwotnie i z tej rury na górze cały czas leciała woda. Naczynie działało jak grzejnik z dużym przepływem. Reszta grzejników kiepsko grzała bo nie było ciśnienia. Woda przelewała się najkrótszą drogą. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 25 Lutego 2011 #12 Opublikowano 25 Lutego 2011 Woda płynie przez naczynie z powodu wytwarzanego ciśnienia przez pompę a ograniczonego przepływu przez grzejniki (kryzowanie) To jest właśnie wada tego systemu,. Tylko przy podłączeniu przez osobna rurę od wylotu z kotła unika się tego, dlatego rysowałem tamten schemat , jest on właściwy. Cytuj
Robert0101 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor #13 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgadza się, ale ja nie mam dodatkowej rurki. Myślełem o innym rozwiązaniu przy naczyniu. W tej chili mam zatkaną rurę dolotową z pieca i tylko pozostał powrót podpięty od spodu naczynia tj. Grzejniki grzeją bardzo dobrze, ale te na poddaszu się zapowietrzają i nie wiem dlaczego. Praktycznie codziennie muszę delikatnie odpowietrzyć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi