Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Posiadam kocioł na ekogrosze w układzie otwartym a za nim wymiennik płytowy i układ zamkniety z grzejnikami.

Nie mam zaworu 3d ani 4d.

Jak ustawić biegi pomp przed i za wymiennikiem ???

Która powinna działać szybciej a która wolniej ???

Z góry dzięki za pomoc...

Opublikowano

zacznij od minimalnych predkosci ,jesli to wystarczy do nagrzania pomieszczen to nie ma potrzeby szybciej

przy tym zmierz jakie sa róznice temp na zasilaniu i powrocie po obu stronach wymiennika ... i wyciagaj wnioski

przepływem po stronie pierwotnej mozna regulowac w pewnym zakresie ilosc ciepła przekazywana na druga strone

kilka prób i dojdziesz do własciwych ustawien

Opublikowano
  W dniu 11.02.2011 o 13:22, robmas3 napisał(a):

Jak ustawić biegi pomp przed i za wymiennikiem ???

Która powinna działać szybciej a która wolniej ???

Ja na obiegu kotłowym mam pompę ustawioną na 2 biegu, a za wymiennikiem na 1. To sprawia, że woda kotłowa nie wychładza się tak bardzo i powraca nieznacznie tylko chłodniejsza od wychodzącej...

Jednak mam obieg dość krótki i kotłownia jest u mnie tzw ciepłym pomieszczeniem, zatem straty ciepła z powodu szybko krążącej wody nie są znaczące.

Jak masz chłodną kotłownię, to nie polecam tego rozwiązania, jak ciepłą, to jak najbardziej.

pozdr

Robert G

Opublikowano
  W dniu 11.02.2011 o 15:09, Marek napisał(a):

zacznij od minimalnych predkosci ,jesli to wystarczy do nagrzania pomieszczen to nie ma potrzeby szybciej

przy tym zmierz jakie sa róznice temp na zasilaniu i powrocie po obu stronach wymiennika ... i wyciagaj wnioski

przepływem po stronie pierwotnej mozna regulowac w pewnym zakresie ilosc ciepła przekazywana na druga strone

kilka prób i dojdziesz do własciwych ustawien

Zapytam jak laik... a która to strona pierwotna... ta na obiegu kotła ???

Opublikowano
  W dniu 11.02.2011 o 15:42, Robercikus napisał(a):

Ja na obiegu kotłowym mam pompę ustawioną na 2 biegu, a za wymiennikiem na 1. To sprawia, że woda kotłowa nie wychładza się tak bardzo i powraca nieznacznie tylko chłodniejsza od wychodzącej...

Jednak mam obieg dość krótki i kotłownia jest u mnie tzw ciepłym pomieszczeniem, zatem straty ciepła z powodu szybko krążącej wody nie są znaczące.

Jak masz chłodną kotłownię, to nie polecam tego rozwiązania, jak ciepłą, to jak najbardziej.

pozdr

Robert G

Dzięki za zainteresowanie tematem...

Pomieszczenie kotłowni mam cieplutkie... natomiast moj hydraulik ustawił mi pompe na obiegu kotłowym na 1 bieg a pompe na grzejniki na 2 bieg. Dodatkowo pompa na obiegu kotłowym jest troche słabsza od pompy idącej na grzejniki.

Gdy sam zmniejszyłem bieg pompy "grzejnikowej" na 1 bieg to grzejniki miałem ciepłe tylko do połowy.

Właśnie dlatego zastanawiam się nad zamontowaniem za wymiennikiem zaworu 3d lub 4d...

ale czy to coś pomoże...

Opublikowano
  W dniu 15.02.2011 o 08:05, robmas3 napisał(a):

Gdy sam zmniejszyłem bieg pompy "grzejnikowej" na 1 bieg to grzejniki miałem ciepłe tylko do połowy.

A w czymś Tobie to przeszkadza...? Jak jest ciepło, to znaczy, że jest ok.

Masz prawdopodobnie trochę przewymiarowane grzejniki i tyle. Woda wpływa i zanim zdąży przepłynąć przez grzejnik, zdąży się wychłodzić.

Nie słyszałem o szkodliwości takiego funkcjonowania grzejników - u mnie też tak grzeją, a nawet jak już temp w pomieszczeniu osiągnie zadaną wartość, to ledwo letnia jest tylko gurna krawędź grzejnika, albo wręcz jest cały zimny... Ważne, że w pomieszczeniu jest ciepło ;-).

Dziś rano u mnie za oknem było -23 stC, a większość grzejników albo w ogóle zimna, albo tylko górą ledwo letnia - w domu temp 19 stC.

Za to węgla poszło więcej, niż zwykle.

pozdr

Robert G