lukbok Opublikowano 30 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Witam Czy któryś z kolegów pali w piecu z palnikiem typu brucer miałem? Jeśli tak to proszę o informacje co do podawania i nadmuchu w stosunku do ustawień jakie miał na ekogroszku Cytuj
Nowiny Opublikowano 28 Lutego 2011 #2 Opublikowano 28 Lutego 2011 Też jestem ciekaw jak wychodzi palenie miałem. Niby ta sama wartość kaloryczna a 1/3 tańszy. Niech się ktoś wypowie! Nie chce mi się jeździć po kilka worków miału na próbę. Cytuj
Gość wolanty Opublikowano 1 Marca 2011 #3 Opublikowano 1 Marca 2011 Od miesiąca palę miałem z kop. Bobrek. Miał jest bardzo drobny - dużo w nim drobnego pyłu. Pali się bardzo dobrze bez problemów, tylko po miesiacu musiałem przedmuchać palnik bo szczeliny trochę zatkały sie pyłem. Mam kocioł ogniwo eko 35kW z ecoalem, to nie powiem nic o ustawieniach, bo ecoal ustawia wszystko sam. problemów ze spalaniem i grzaniem przez cały miesiąc nie miałem. Cytuj
Nowiny Opublikowano 13 Marca 2011 #4 Opublikowano 13 Marca 2011 Kupiłem najtańszy opał jaki był - miał za 400/ tonę. Wnioski: 1) pali się dobrze, tylko trudno rozbujać palnik, trudno się rozpala 2) duużo popiołu - co 2 dni trzeba wybierać, przy groszku 5-6 dni 3) zużycie trudno ocenić, bo cieplej ale nie ma jakiegoś dramatycznego wzrostu 4) najgorsza rzecz - zawiesza się w podajnku, to naprawdę poważny problem. Miał się skleja i wisi w pionie, ślimak nie pobiera. Cytuj
bozka Opublikowano 14 Marca 2011 #5 Opublikowano 14 Marca 2011 Problem zawieszania się miału jednych dotyka, innych nie... W moim tłokowcu też pojawił sie ten problem, nawet jak dodam ok 1/3 miału do dobrego ekogroszku. Pechowo trafiłam na miał o dużej spiekalności, gdyż przy bezpośrednim podaniu na palnik tworzy wręcz skorupę. Przed zakupem trzeba koniecznie sprawdzac te własciwosc. Wyjściem jest stosowanie małej mocy nadmuchu. Wtedy ciepłe powietrze nie dociera w głab podajnika... Takie moje babskie rozumowanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.