Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jaką dawkę wagowo podaje jednorazowo, bo mi wygląda że będzie to dość sporo. I to co mówi End fajnie jest mieć możliwość zdjęcia płyty paleniska by ew przetkać otwory i zeskrobać bruzdę z węgla przed otworami, tam lub się przyklejać do płyty i utrudnia przesuwanie opału.

Opublikowano

Płyta nie jest przyspawana da sie zdjąć a oprócz tego jest wyczystka pod płyta.

A dawka to jakieś 100g miału a węgla mniej

Przy zabieraniu ok.45mm podaje na palenisko ok 20-25mm

Opublikowano

Witam, widzę robogaz ze wszystko prawie gotowe :) tylko filmu z palenia brak

Też zauważyłem ze wykorzystałeś mój pomysl na dociśniecie zgarniacza sprężynkami , jak sie spisuje ?

A jeszcze jedno czym zamierzesz regulować dawkę ?

Opublikowano

Sprawdzałem u siebie i 1 podanie tłoka to 130g miału.

Wyliczone z 10 podanych dawek.

Ja dzisiaj ważyłem dawki i największa jaka jest podana to 250g

Ale zostane chyba na ok. 130-150g dla miału

Dla węgla bdzie napewno mniejsza poniewaz to granulat.

Opublikowano

Witam, widzę robogaz ze wszystko prawie gotowe :) tylko filmu z palenia brak

Też zauważyłem ze wykorzystałeś mój pomysl na dociśniecie zgarniacza sprężynkami , jak sie spisuje ?

A jeszcze jedno czym zamierzesz regulować dawkę ?

Palenie zacznę może jutro lub pojutrze

Tak pomysł się przydał ze spręzynami jest ok.

Natomiast na filmie zaznaczyłem regulacje skoku korbowodu mam w tej chwili 2 i chyba mi to wystarczy

A jeżeli bedzie potrzeba to zrobię dodatkowe

Regulacja jest na gwincie M14 więc się dowierci w razie potrzeby (śruba w środku łożyska na imbus)

Opublikowano

Wspominałem już o klinowym ustawieniu prowadnic tłoka w OPALu (jak układ desek w dawnych wiejskich wozach z kłonicami-nie wiem czy jeszcze ktoś pamiętasmile.gif takie pojazdy).

Taki układ umożliwia eliminację wszelkich dociskaczy, a ciężar paliwa kasuje ew podnoszenie się tłoka na kawałkach węgla...

Z innej beczki: czy ktoś próbował zastosować wibratorlaugh.gif nie z figlarnych filemków - ale taki z NRDowskiej maszynki do golenia do likwidacji zawieszania się paliwa w zbiorniku. Mam takową, nienaprawialną już z powodu braku siateczki, ale elektromechanika całkiem zdrowa - czyli chyba wypróbuję!

PozdrA.

Opublikowano

Wspominałem już o klinowym ustawieniu prowadnic tłoka w OPALu (jak układ desek w dawnych wiejskich wozach z kłonicami-nie wiem czy jeszcze ktoś pamiętasmile.gif takie pojazdy).

Taki układ umożliwia eliminację wszelkich dociskaczy, a ciężar paliwa kasuje ew podnoszenie się tłoka na kawałkach węgla...

Z innej beczki: czy ktoś próbował zastosować wibratorlaugh.gif nie z figlarnych filemków - ale taki z NRDowskiej maszynki do golenia do likwidacji zawieszania się paliwa w zbiorniku. Mam takową, nienaprawialną już z powodu braku siateczki, ale elektromechanika całkiem zdrowa - czyli chyba wypróbuję!

PozdrA.

Kiedyś myślałem nad podobnym rozwiązaniem ale zrezygnowałem i zrobiłem na tłoku.

Teraz jest taki płaskownik a przy zborniku będzie ksztalt bumeranga do tyły więc całosc będzie zsypywać się do samego dolu

Ale trzeba to tak umiejscowic aby nie pogieło blach zbiornika

No i lpus to napęd tłoka więc nie trzeba kombinować.

post-21309-0-59985300-1298958566_thumb.jpg

Opublikowano

Zrobić na wyłączenie silnika nie ma problemu ale wczesniej zrobiłem zawleczke ze śruby i tak chyba zostanie.

W sterowniku też juz jest program pod zawleczke i na piętrze w pokojówce też.powiadomienie i alarm.

Opublikowano

Witam wszystkich zainteresowanych i obserwujących :D

Dzisiaj postanowiłem popalic na kompletnym układzie nawęglania.

Proces palenia bez zarzutu przy pewnych drobnych korektach.

Pierwsze podawanie to czas 160 sekund i nadmuch 30% ale lekko zawalone palenisko i niedopalony opał

Przy podawaniu co 210 sekund i dmuchawie na 38% paliwo wypalone do postaci sypkiej siwej i brak zalegania na palniku oraz brak sadzy

Powietrze wtorne do przeróbki aby zwiększyć pole nawiewu chociaz sadza wyeliminowana w 90%

Zostaje lekki siwy odczepiony pył w niewielkiej ilości

Sterownik pracuje bez zastrzeżeń :rolleyes:

Opublikowano

Wg. mnie za duża porcja miału i przez to długo trzeba czekać na rozbujanie się ognia. Lepiej małe dawki a częściej, trochę podregulujesz i będzie git.

Opublikowano

Witam. :unsure:

Dzisiaj zotało przerobione podawanie PW z jednego otworu na dwie długie rurki grubościenne po 5 otworów fi8 na strone.

Ale wydaje mi się że jest troszeczke zbyt duzo powietrza na końcówce płyty paleniskowej

Przy następnej próbie zatkam po jednej od końca paleniska lub będzie potrzeba powiększenia na fi10 :D

post-21309-0-06441200-1299178376_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Panowie dzisiaj zrobiłem próbne palenie na lekko zmienionej płycie paleniskowej i wynik jest taki :100% brak sadzy

Chyba pobawie się w tym kierunku na płycie

Narazie zastosowałem 3 cegły szamotowe i nad nimi deflektor na wyjściu płomienia do rozbicia ognia

Palenie dość ostre i wynik zadawalający. :D

Paliłem 3h non stop i zużyłem ok 3 kg mialu.musle ze wynik dość dobry opał ładnie dopalony

Temperatura na obwodzie ok 1,5m gorąco a jest jeszcze mrozik.

post-21309-0-37409500-1299341797_thumb.jpg

post-21309-0-71014800-1299341945_thumb.jpg

Opublikowano

Witam widzę żę zrobiłeś ładny daszek :)

A z tą sadzą to wyjdzie w praniu czyli w kotle teraz na zewnątrz to nie te same warunki ale obyś miał rację .

Mam pytanie panowie w jakiej odleglości od góry tłoka jest przedni zgarniacz bo ja wykonałem go 2mm nad tłokiem i wydaje mi sie ze za każdym razem/podaniem/

kruszy opał i ze bedzie to słychać ??

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.