Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Eko Uni mam wymiennik pionowy i on się tak nie brudzi. Raz w miesiącu go czyszczę ale i tak nie ma co wybierać z wyczystki. Jedynie ten nieszczęsny palnik rynnowy to do ekogroszku pomyłka. Może gdy ktoś faktycznie chce opalać pelletem albo owsem ale do ekogroszku to lepiej brać zwykłą retortę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Teraz wy klienci mordujcie się z tym. Probował coś polepszyć - dodał  .,,rogi '' nic nie dają a przeszkadzają.

To palnik uniwersalny ,rogi są do pelletu ,owsa,u mnie się je zdejmuje i zatyka końce w czasie spalania  ekogroszku.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czołem Panowie, dawno mnie tu nie było ale,że zima się zbliża to trzeba przeprosic się z kotłem. 

Dwa ostatnie sezony męczyłem zielony tani opał - jaki on jest wiekszośc wie.Teraz chce kupić coś lepszego i najlepiej przez net, czy macie cos sprawdzonego godnego polecenia?? Jakichs dobrych sprzedawców gdzie pieklorz to pieklorz a ekoret to ekoret no i najlepiej zeby kosztował do 850 zeta.. Podpowiedzcie coś

edit- palił ktos z was może Iskrą ??

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Panowie zakupilem na obecny sezon mial siany iskra. Mam pytanie czy ktos z was pali tym opalem i czy moze podzielic sie doswiadczeniami. Mial spala sie ladnie malo popiolu, ale wydaje mi sie ze mam ustawiony za duzy wiatr. Latem palilem mialem od lokalnego dostawcy i wiatr mialem w granicach 13-15% i dlugi spokojny plomien. Teraz zasypalem iskre wiatr musialem obnizyc do 5% i plomien jest taki roztrzepany. Boje sie juz nizej zjechac z tym wiatrem. Co byscie poradzili. Parametry kotla teraz to podawanie 8s, przerwa 60s, wiatr 5%,

Opublikowano

Jak masz ustawione tzw.te dysze powietrza wtornego ja mam dwa komplety tych rogow pierwsze sciete ktore uzywam do palenia mialem w okresie letnim na cwu a drugi komplet wygiete 180 stopni do eco groszku,takze jak pale mialem to zakladam te sciete i rozsuniete na lekko na boki by nie wydmuchiwaly mialu z palniku.

Opublikowano

Dysze mam zdemontowane. Otwory po dyszach mam zaslepione dorobionymi z walka zaslepkami. W mojej ocenie te dysze nic nie daja a jedynie wychladzaja kociol.

Opublikowano

Balzak jak znajde chwile czau to cos nagram i wgram na forum. Balzak co zakupiles na na obecny sezon. Ja tesyuje iskre mial siany. W tamtym roku palilem wesola ale zo dobra na obecne zimy.

Opublikowano

Dysze mam zdemontowane. Otwory po dyszach mam zaslepione dorobionymi z walka zaslepkami. W mojej ocenie te dysze nic nie daja a jedynie wychladzaja kociol.

Bardzo dobrze zrobiłeś .Dysze są potrzebne ale przy spalaniu  pelletu do dopalania gazu ,który się z niego wydziela w tym procesie  ,Przy spalaniu węgla są zbędne ,a dodatkowe powietrze nie biorące udziału w procesie spalania faktycznie wychładza wymiennik kotła .

Opublikowano

Zmniejszylem dzisiaj wentylator z 5 do 2%, troche sie boje czy tak malo wiatru nie zaszkodzi kotlowi , moze bedzie sie bardziej smolil. Kociol pomimo tak malego wiatru dochodzi do zadanej, troche dluzej ale zadana osiaga. Z tego mialu sianego jest bardzo malo popiolu i wcale sie nie spieka. Dziwi mnie tylko dlaczego tak duzo musialem z wiatrem zjechac. Moze jakis specjalista od opalu sie wypowie. Wiem ze sa tu specjalisci od wegla.

Opublikowano

Witam Panowie

Jestem nowym użytkownikiem kotła DDU 15 kw i mam mały problem z ustawieniami. A mianowicie próbuję narazie palenia w PID, ale trochę za mało piec pracuje, a za długo stoi w trybie nadzoru co powoduje podnoszenie się temperatury podajnika. Problem znalazłem w innych tematach na forum, ale tam dyskusja już od marca zanikła. Wiem, że trzeba takie dac ustawienia kotła, aby jak najkrócej pozostawał w trybie nadzoru. Macie może jakieś swoje wypróbowane ustawienia do spalania ? Eko miałem 29 MJ, teraz kupiłem słabszy 27 MJ - bo wysokokla podobno powoduje problem przegrzewania się podajnika. Jak macie pomysły to chętnie poczytam Waszych rad.

Opublikowano

A jaka jest ta temperatura podajnika

Opublikowano

Witam. Mam pytanko dotyczące dmuchawy. Wentylator to WPA 140, orientuje się ktoś czy można zastąpić go innym? Cichszym. Czy wystarczy żeby rozstaw śrub mocujących się zgadzał? W ustawieniach sterownika są tylko 2 bądź 4 rodzaje dmuchawy do wyboru. I drugie pytanko, czy podczas stanu podtrzymania powinno dochodzić powietrze do rynny? Ustawiłem tak klapkę od wentylatora żeby się przymykała ale i tak podczas podtrzymania płomień jest mniejszy bądź większy.

Opublikowano

A jaka jest ta temperatura podajnika

Wczoraj walczyłem na temperaturze 45 C - jeszcze może być. Dzisiaj jest na poziomie 35 C, czyli ok. Inny problem, który teraz mnie trochę nurtuje to zbytnio głębokie cofanie się żary w palniku. Powinno byc spalanie mniej więcej w połowie palnika, a u mnie teraz jest płomień parwie schowany. Kocioł ustawiony na 55 C, trzyma w miarę ładnie, ale przy takim głębokim paleniu będzie rosła temperatura podajnika. Zwiększyc podawanie ? Tylko wtedy wejdzie w nadzór. Takźle i tak niedobrze. Co poradzicie ?

Opublikowano

Ja juz mam dość tego pieca zadana temperatura 60 kurde tak długo trzeba czekać a jak w końcu osiągnie to może z 10 minut cisza potem dalej wiatrak chodzi jak wariat , i do tego żeby było mało to kaloryfery prawie zimne a są odpowietrzone 

Opublikowano

Jutro sprawdzę nie pamiętam a nie mieszkam jeszcze w domu , ale już mam dość podłogówka grzeje kaloryfery zimne letnie jak jest na monitorze info o zaworze wbudowanym to pisze ze jest zamknięty coś takiego jak go ręcznie chce włączyć to wyskakuje info ze czujnik jest zepsuty i zaczyna pikac

Opublikowano

balzak jak u ciebie ze spalaniem. Ja testuje retopal z piasta. Temp zad 65 st powtrot okolo 58-61 st. nie mam stera pokojowego. zawor 4d steruje manualnie.

Ktos wczesniej pisal ze rogi zaslepil zaslepkami . Moze jakis filmik wrzuci, chetnie lookne na niego . Spalanie u mnie ok , tzn retopal spala sie w szaro bialy pylek, niedopalkow jest zero , tylko ze komora spalania w piecu normalnie czarna i mocno sie osadza sadza sie na sciankach kociolka.

Ktos tez wczesniej pisal ze piec stoi krotko w podtrzymaniu i spala ogolnie mniej niz jak stoi dluugo w podtrzymaniu. Z mojego doswiadczenie moge stwierdzic ze jest to nieprawda poniewaz jak u siebie puscilem wiecej cieplej wody na grzejniki i pomimo tego ze powrot byl w miare cieply a mam zawor 4D to piec pozeral duzo wiecej opalu !!! widzialem po zasobniku i ilosci popiolu.

podawanie 5 sek przerwa 40 sek

went w podtrzym praca 20 sek co 29 min

podtrzymanie praca 20 sek przerwa 30 min

wiater 15 - 18 % tutaj nie ma roznicy

Opublikowano

Ktos tez wczesniej pisal ze piec stoi krotko w podtrzymaniu i spala ogolnie mniej niz jak stoi dluugo w podtrzymaniu. Z mojego doswiadczenie moge stwierdzic ze jest to nieprawda poniewaz jak u siebie puscilem wiecej cieplej wody na grzejniki i pomimo tego ze powrot byl w miare cieply a mam zawor 4D to piec pozeral duzo wiecej opalu !!! widzialem po zasobniku i ilosci popiolu.

To włączaj też  silnik w  samochodzie 2 godziny przed wyjazdem z domu niech się zagrzeje .  :D

Opublikowano

Panowie, może wiecie jak wgrać nowe oprogramowanie do SPK LUX ?

Opublikowano

oprogramowanie na pena , wkładasz pena do Spk i włączasz go do prądu

Opublikowano

kurde, tak tez robiłem i nic

Opublikowano

Ktos wczesniej pisal ze rogi zaslepil zaslepkami . Moze jakis filmik wrzuci, chetnie lookne na niego . Spalanie u mnie ok , tzn retopal spala sie w szaro bialy pylek, niedopalkow jest zero , tylko ze komora spalania w piecu normalnie czarna i mocno sie osadza sadza sie na sciankach kociolka.

podawanie 5 sek przerwa 40 sek

went w podtrzym praca 20 sek co 29 min

podtrzymanie praca 20 sek przerwa 30 min

wiater 15 - 18 % tutaj nie ma roznicy.

Jakie masz spalanie na dobę? Mamy takie same kotły, ale ja ustawienia mam zupełnie inne. Jedynie co nas łączy to sadza :lol:

Opublikowano

Jaki masz soft obecnie ?

Jak dobrze widziałem to 4.2.2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.