Balzak Opublikowano 20 Października 2016 #3051 Opublikowano 20 Października 2016 U mnie w takim palniku nie ma takiej uszczelki od dołu jest blacha przykrecona na środku jedna śruba tylko
michalwa Opublikowano 20 Października 2016 #3052 Opublikowano 20 Października 2016 A to sorry ja czegoś takiego w rynnie nie mam.
Animus Opublikowano 20 Października 2016 #3053 Opublikowano 20 Października 2016 Pytanie :: Gdzie można dokupić taka uszczelkę?????? Uszczelka najwyraźniej straciła swoje wlasciwosci wywal do kosza. Kup silikon wysokotemperaturowy,wylej na dekielku nową uszczelkę.
Chrabąszcz Opublikowano 21 Października 2016 #3054 Opublikowano 21 Października 2016 Tylko czy nie będę miał problemu z odkręceniem tego dekielka jak będę potrzebował oczyścić ...
QuiQ Opublikowano 21 Października 2016 #3055 Opublikowano 21 Października 2016 Witam. Jestem nowy na forum ale pewnie często tu będę gościł. Proszę nie pisać że to "było" w innym wątku, prawie wszystkie przeczytałem na temat mojego pieca :D A to piec DDU rynna, ruszt wodny, 15KW, podlogówka na zaworze 3d sterowanym ręcznie Afriso 32*C, grzejniki bezpośrednio z pionu, ochrona powrotu krótkim obiegiem ustawionym na 40*, rogi krótkie "U" ustawione na brzeg rynny, sterownik k1pv2 ver 2.4.3 bez przepływki (na razie:)). Od początku września paliłem na awaryjnym ruskiem orzeszkiem workowanym z nadmuchem PID, nawet w nocne mrozy nie mogłem za dużo wrzucić na ruszt bo piec sie przegrzewał mimo iż 5 grzejników na pietrze bez sufitów były lekko odkrecone (odkrecałem na max po alarmie). Dziś wrzuciłem w automat na podajniku z PID też ruska - tylko groszek, ten sam co orzech, spieki są ale nie ma niedopału. Piec na 90%, nadmuch +4. mimo powrotu 50* na piecu 52* przy ustawionym 56* na piecu rozgrzewa sie w godzinach. Na wylocie nie może przekroczyć 140* spalin(a podłoga miesiąc była grzana). Jak będą mrozy bedzie dmuchać 100% a i tak sie nie nagrzeje, już to widze. Żeby nikt nie powiedział że temat nie na temat: miałem awarię sterownika, spalił się transofrmator w nim, Poprzednio miałem wgrany soft 2.4.1 ze strony Defro, teraz mam 2.4.3, którego nigdzie nie mogę wylookać.
QuiQ Opublikowano 21 Października 2016 #3056 Opublikowano 21 Października 2016 Na chwilę obecna. Po 10 godzianch palenia: zadane 55* na piecu 54*, powrót 48*, na wyświtlaczu nadmuch 95% spaliny 118*. Ciągle nie może go dogrzać w PIDzie. Wrzuciłem 4x25kg zobaczymy kiedy to spali. Podajnik zalacza się co kilkanaście do 30sek, na sterowniku 30* - to są stopnie obrotu czy temperatura w rurze? Jeszcze coś mi się przypomniało - podajnik był przekładany przez paproków z lewej na prawą strone. W zasobniku jest dym, podokrecałem wszystko co było na weirzchu, dymu mniej ale ciągle jest. Pytanie nr X: po co jest śruba pod miejscem przykręcania króćca od wentylatora? Jak ją wykreciłem do dmuchało z powietrzem z wentylatora. To się naprodukowałem ;D
QuiQ Opublikowano 21 Października 2016 #3057 Opublikowano 21 Października 2016 Wiele pytań na temat DDU 15KW k1pv2 ver. 2.4.3 przenieść temat TU? https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20672-nowe-aktualizacje-dla-sterowników-kotłów-defro/page-74
Snoopi21898 Opublikowano 22 Października 2016 #3058 Opublikowano 22 Października 2016 Witam nowego kolegę. Może dom potrzebuje sie wygrzać. Daj mu trochę czasu, lub może łapie gdzieś lewe powietrze i wychładza kocioł może klapka na drzwiach? Trzeba popatrzeć.
p228 Opublikowano 22 Października 2016 #3059 Opublikowano 22 Października 2016 Witam. Jestem nowy na forum ale pewnie często tu będę gościł. Proszę nie pisać że to "było" w innym wątku, prawie wszystkie przeczytałem na temat mojego pieca :D A to pic DDU rynna, ruszt wodny, 15KW, podlogówka na zaworze 3d sterowanym ręcznie Afriso 32*C, grzejniki bezpośrednio z pionu, ochrona powrotu krótkim obiegiem ustawionym na 40*, rogi krótkie "U" ustawione na brzeg rynny, sterownik k1pv2 ver 2.4.3 bez przepływki (na razie:)). Od początku września paliłem na awaryjnym ruskiem orzeszkiem workowanym z nadmuchem PID, nawet w nocne mrozy nie mogłem za dużo wrzucić na ruszt bo piec sie przegrzewał mimo iż 5 grzejników na pietrze bez sufitów były lekko odkrecone (odkrecałem na max po alarmie). Dziś wrzuciłem w automat na podajniku z PID też ruska - tylko groszek, ten sam co orzech, spieki są ale nie ma niedopału. Piec na 90%, nadmuch +4. mimo powrotu 50* na piecu 52* przy ustawionym 56* na piecu rozgrzewa sie w godzinach. Na wylocie nie może przekroczyć 140* spalin(a podłoga miesiąc była grzana). Jak będą mrozy bedzie dmuchać 100% a i tak sie nie nagrzeje, już to widze. Żeby nikt nie powiedział że temat nie na temat: miałem awarię sterownika, spalił się transofrmator w nim, Poprzednio miałem wgrany soft 2.4.1 ze strony Defro, teraz mam 2.4.3, którego nigdzie nie mogę wylookać. Na chwilę obecna. Po 10 godzianch palenia: zadane 55* na piecu 54*, powrót 48*, na wyświtlaczu nadmuch 95% spaliny 118*. Ciągle nie może go dogrzać w PIDzie. Wrzuciłem 4x25kg zobaczymy kiedy to spali. Podajnik zalacza się co kilkanaście do 30sek, na sterowniku 30* - to są stopnie obrotu czy temperatura w rurze? Jeszcze coś mi się przypomniało - podajnik był przekładany przez paproków z lewej na prawą strone. W zasobniku jest dym, podokrecałem wszystko co było na weirzchu, dymu mniej ale ciągle jest. Pytanie nr X: po co jest śruba pod miejscem przykręcania króćca od wentylatora? Jak ją wykreciłem do dmuchało z powietrzem z wentylatora. To się naprodukowałem ;D Zawór ręczny ustawiony na 32* - przy jakie temp na piecu masz te 32* - bo to raczej zależne od temp pieca jeśli nie masz siłownika. Po to podłącza się do tego siłownik i regulator aby utrzymać jakąś tam, np 32* zadana. U Ciebie pewnie ta temperatura płynie +/- kilka stopni (bardziej w minus) w zależności od temp na piecu. Ile procent to jest otwarcia zaworu ? Nie wiem czy masz pomiar temp. zewn., bo można jeszcze tą temp. "pchaną" na podłogę uzależnić od temp na zewnątrz, tzw pogodówka. Wtedy jest pełna regulacja dająca trochę zysku i większą stabilność temp w domu. Masz grzejniki które odbierają ciepło, pchasz ciepło w podłogę i chronisz powrót i z 54* na piecu wraca Ci 48*. Znaczy, że prawdopodobnie niewiele tego idzie na dom a już na pewno niewiele idzie na podłogę. Ile masz m2 tej podłogówki ? Moja podłoga - 160m2 - rozgrzewała się 24h i robiłem to bez ochrony powrotu stąd wiem kiedy się nagrzała. U Ciebie nie wiadomo bo zabezpieczasz powrót kosztem zasilania domu i dodatkowo powrót z kaloryferów podbija Ci pomiar powrotu. Będzie się to rozgrzewało jakiś czas :) Ja poczekałbym minimum 24h i o zobaczył jak dalej układ się zachowa. Piec walczy z temp raczej dzielnie bo nie spada Ci temperatura jakoś znacznie, jest blisko zadanej. Można by się martwić jakby spadała do np. 45*. Pobierasz z niego ciepło na podłogę i kaloryfery więc nie dziw się że wentylator pracuje mocno. Możesz sobie podnieś obroty wentylatora w ustawieniach ale nie robił bym tego. Wg mnie wszystko jest OK. Nagrzeje się podłoga i powinno temp na piecu podejść wyżej. Co do podajnika to 30* to temperatura w rurze. Dym u mnie pojawia się jak już jest niewiele paliwa w zasobniku. Sprawdź może tą uszczelkę klapy zasobnika, może dokręć łapki dociągające klapę. O śrubie było wcześniej łącznie ze zdjęciami.
Animus Opublikowano 22 Października 2016 #3060 Opublikowano 22 Października 2016 Tylko czy nie będę miał problemu z odkręceniem tego dekielka jak będę potrzebował oczyścić ...Silikon musi zastygnąć przed montażem.
QuiQ Opublikowano 22 Października 2016 #3061 Opublikowano 22 Października 2016 Zawór ręczny ustawiony na 32* - przy jakie temp na piecu masz te 32* - bo to raczej zależne od temp pieca jeśli nie masz siłownika. Po to podłącza się do tego siłownik i regulator aby utrzymać jakąś tam, np 32* zadana. U Ciebie pewnie ta temperatura płynie +/- kilka stopni (bardziej w minus) w zależności od temp na piecu. Ile procent to jest otwarcia zaworu ? Jest to mieszacz 3d, temperature ustawia sie pokretłem zaworu, niezaleznie od temp pieca daje na podloge np. 32*, u mnie powrót z podłogi to 29* więc sie nagrzała. A oto on: Tej śruby znależć nie moge. Wkręciłem ją i tyle. Dymu już prawie nie ma w podajniku, wszystkie zaślepki podajnika i kosza były luźno, ba, nawet kosz nie był dokręcony, dobrze że mi na łepetyne nie spadł ;D
p228 Opublikowano 22 Października 2016 #3062 Opublikowano 22 Października 2016 A masz jakaś zwrotna informacje do pieca, że tam gdzie są te grzejniki temp w pomieszczeniu jest ok ? i tam gdzie podłogówka temperatura jest ok ? Bo jak nie to tak można grzać i grzać. Może teraz trochę skręć te kaloryfery. Coś musi pobierać ciepło z pieca na tyle, że nie może dojść do zadanej a nawet ją przebić. Masz dość duże straty w komin bo 140* to ja u siebie nie pamiętam. U mnie idzie to poniżej 100* a też pale na grochu i PIDzie. Może w takim razie zmniejszyć nadmuch. Musisz pokombinować z obrotami wentylatora.
luknor Opublikowano 22 Października 2016 #3063 Opublikowano 22 Października 2016 140 St to nie jest strata kominowa. Poczytajcie w dtr kotła ile ma wynosić temp spalin przy mocy nominalnej. U mnie powinno być 220st. Teraz jest pomiędzy 100-140 bo zbyt zimne spaliny to też zagrożenie korozji niskotemperaturowej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
simek Opublikowano 6 Listopada 2016 #3064 Opublikowano 6 Listopada 2016 Palenie pelletem w kotle z palnikiem rynnowym i rusztem wodnym - oj czarno to widzę + dodatkowo PID. Będzie masakra. Ale powodzenia, informuj jak ci idzie ta utylizacja pelletu. A więc tak. Ogólnie przez lato na wygrzewanie podłogówki do teraz spaliłem tonę peletu. Teraz jak już pali się ciągle, bez przestawiania temperatur i innego kręcenia pełny zasobnik wystarczył mi na 6 i pół doby palenia. Grzeje podłogówka na dole, ustawione 25 stopni temp wody i w pomieszczeniach jest 20 stopni, oraz 3 drabinki w łazienkach. Podłogówkę na górze na razie mam wyłączoną bo i tak jest 17 stopni, wystarczająco do robót wykończeniowych. Pali się z pidem bez żadnego problemu, nie ma żadnego smolenia wszędzie suchy pył. Dokupiłem teraz jeszcze 2 tony tego pelletu na zimę. Domek już ocieplony 15cm styro grafitowy. W lecie miałem też po 200kg ekogroszku i miału. I wszystko spalało się fajnie. Zmieniałem tylko minimalnie ustawienia w nadzorze pomiędzy rodzajem opału. Miał zostawiał dużo popiołu i to zadecydowało że na razie zostanę przy pelecie żeby nie jeździć specjalnie wybierać popiół jak zasypie śniegiem i nic nie będziemy robić. A jeszcze dodam że w międzyczasie zmieniłem wentylator na ten z przepływomierzem i aktualizacja na v3 :)
wrobel21 Opublikowano 6 Listopada 2016 #3065 Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam, mam problem, wczoraj pierwszy raz zasypałem podajnik 2 workami peletu. Ustawienia: podawanie 15s przerwa 30s nadmuch 5% podtrzymanie 10s co 15min nadmuch 10s co 10min Niby wszystko ok ale bardzo zakopcone mam w piecu i to by mnie nie bolało gdyby nie ta jakas smoła czarna na wszystkich sciankach pieca, taka błyszcząca jakby mokra. Czym to moze być spowodowane? Znacie ten przypadek?
simek Opublikowano 6 Listopada 2016 #3066 Opublikowano 6 Listopada 2016 Kolega ekolog wrzucił filmik na yt ze spalaniem peletu i u niego też jest widoczna taka błyszcząca powłoka na ściankach. Za tydzień zrobię fotki jak to wygląda u mnie, aczkolwiek jest sucho. Może to wina peletu?
wrobel21 Opublikowano 6 Listopada 2016 #3067 Opublikowano 6 Listopada 2016 No brałem to pod uwagę ale ten znajomy od którego wziołem 10 worków na próbę pali nim tylko ze zebcem retorta i nic nie mówił o takich rzeczach pokazywał i popół istny pyłek i bardzo sobie chwalił.
simek Opublikowano 6 Listopada 2016 #3068 Opublikowano 6 Listopada 2016 ja nie próbowałem innego peletu jeszcze, Spaliłem tonę z pidem, teraz dokupiłem jeszcze 2 tony od tego samego typka z all i zobaczymy czy przyjdzie to samo i czy tak samo będzie się palić. Jutro mają przyjechać palety.
Animus Opublikowano 6 Listopada 2016 #3069 Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam, mam problem, podtrzymanie 10s co 15min nadmuch 10s co 10min Jeżeli podtrzymanie podbija temperaturę kotła to lepiej wydłużyć czas, próbować na maksa byle nie gasło.
wrobel21 Opublikowano 6 Listopada 2016 #3070 Opublikowano 6 Listopada 2016 simek mam dokładnie co ekolog pokazał na filmikach. animus to co proponujesz podaj mi ustawienia od jakich byś zaczął.
Animus Opublikowano 6 Listopada 2016 #3071 Opublikowano 6 Listopada 2016 Masz podtrzymanie 10s co 15min nadmuch 10s co 10min Może na początek razy 2. czyli podtrzymanie 10s co 30min nadmuch {5s co 10min } lub {10s co 20min} raz na godzinę zgasnie, nie wypchnie żaru? podtrzymanie {10s co 30min} lub {20s co 60min} nadmuch {15s co 30min} lub {30s co 60min}
simek Opublikowano 11 Listopada 2016 #3072 Opublikowano 11 Listopada 2016 Tak to wygląda u mnie. Po spaleniu całego zasobnika pelletu,
luknor Opublikowano 11 Listopada 2016 #3073 Opublikowano 11 Listopada 2016 Coś za coś. Pellet wygodniejszy ale za to droższy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
simek Opublikowano 11 Listopada 2016 #3074 Opublikowano 11 Listopada 2016 Mam tą świadomość że tak jest. Ale o tym przekonam się dopiero jak zamieszkamy, może na święta. Wtedy druga połowa będąc w domu będzie mogła wybrać ten popiół i zobaczymy czy lepiej/taniej będzie palić ekogroszkiem, miałem czy zostać na pelecie.
luknor Opublikowano 11 Listopada 2016 #3075 Opublikowano 11 Listopada 2016 A może bardziej kontrowersyjnie - owsem. Sam o tym myślę tylko że rolnicy maja problem ze sprzedażą jak usłyszą że to do kotła Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.