Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie ::

Gdzie można dokupić taka uszczelkę??????

Uszczelka najwyraźniej straciła swoje wlasciwosci wywal do kosza.

Kup silikon wysokotemperaturowy,wylej na dekielku nową uszczelkę.

Witam. Jestem nowy na forum ale pewnie często tu będę gościł. Proszę nie pisać że to "było" w innym wątku, prawie wszystkie przeczytałem na temat mojego pieca :D

A to piec DDU rynna, ruszt wodny, 15KW, podlogówka na zaworze 3d sterowanym ręcznie Afriso 32*C, grzejniki bezpośrednio z pionu, ochrona powrotu krótkim obiegiem ustawionym na 40*, rogi krótkie "U" ustawione na brzeg rynny, sterownik k1pv2 ver 2.4.3 bez przepływki (na razie:)).

Od początku września paliłem na awaryjnym ruskiem orzeszkiem workowanym z nadmuchem PID, nawet w nocne mrozy nie mogłem za dużo wrzucić na ruszt bo piec sie przegrzewał mimo iż 5 grzejników na pietrze bez sufitów były lekko odkrecone (odkrecałem na max po alarmie). Dziś wrzuciłem w automat na podajniku z PID też ruska - tylko groszek, ten sam co orzech, spieki są ale nie ma niedopału. Piec na 90%, nadmuch +4. mimo powrotu 50* na piecu 52* przy ustawionym 56* na piecu rozgrzewa sie w godzinach. Na wylocie nie może przekroczyć 140* spalin(a podłoga miesiąc była grzana). Jak będą mrozy bedzie dmuchać 100% a i tak sie nie nagrzeje, już to widze.

Żeby nikt nie powiedział że temat nie na temat: miałem awarię sterownika, spalił się transofrmator w nim, Poprzednio miałem wgrany soft 2.4.1 ze strony Defro, teraz mam 2.4.3, którego nigdzie nie mogę wylookać.

Na chwilę obecna. Po 10 godzianch palenia: zadane 55* na piecu 54*, powrót 48*, na wyświtlaczu nadmuch 95% spaliny 118*. Ciągle nie może go dogrzać w PIDzie. Wrzuciłem 4x25kg zobaczymy kiedy to spali. Podajnik zalacza się co kilkanaście do 30sek, na sterowniku 30* - to są stopnie obrotu czy temperatura w rurze? Jeszcze coś mi się przypomniało - podajnik był przekładany przez paproków z lewej na prawą strone. W zasobniku jest dym, podokrecałem wszystko co było na weirzchu, dymu mniej ale ciągle jest. Pytanie nr X: po co jest śruba pod miejscem przykręcania króćca od wentylatora? Jak ją wykreciłem do dmuchało z powietrzem z  wentylatora.

To się naprodukowałem ;D

Wiele pytań na temat DDU 15KW k1pv2 ver. 2.4.3 przenieść temat TU? https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20672-nowe-aktualizacje-dla-sterowników-kotłów-defro/page-74

Witam nowego kolegę.

Może dom potrzebuje sie wygrzać. Daj mu trochę czasu, lub może łapie gdzieś lewe powietrze i wychładza kocioł może klapka na drzwiach? Trzeba popatrzeć.

Witam. Jestem nowy na forum ale pewnie często tu będę gościł. Proszę nie pisać że to "było" w innym wątku, prawie wszystkie przeczytałem na temat mojego pieca :D

A to pic DDU rynna, ruszt wodny, 15KW, podlogówka na zaworze 3d sterowanym ręcznie Afriso 32*C, grzejniki bezpośrednio z pionu, ochrona powrotu krótkim obiegiem ustawionym na 40*, rogi krótkie "U" ustawione na brzeg rynny, sterownik k1pv2 ver 2.4.3 bez przepływki (na razie:)).

Od początku września paliłem na awaryjnym ruskiem orzeszkiem workowanym z nadmuchem PID, nawet w nocne mrozy nie mogłem za dużo wrzucić na ruszt bo piec sie przegrzewał mimo iż 5 grzejników na pietrze bez sufitów były lekko odkrecone (odkrecałem na max po alarmie). Dziś wrzuciłem w automat na podajniku z PID też ruska - tylko groszek, ten sam co orzech, spieki są ale nie ma niedopału. Piec na 90%, nadmuch +4. mimo powrotu 50* na piecu 52* przy ustawionym 56* na piecu rozgrzewa sie w godzinach. Na wylocie nie może przekroczyć 140* spalin(a podłoga miesiąc była grzana). Jak będą mrozy bedzie dmuchać 100% a i tak sie nie nagrzeje, już to widze.

Żeby nikt nie powiedział że temat nie na temat: miałem awarię sterownika, spalił się transofrmator w nim, Poprzednio miałem wgrany soft 2.4.1 ze strony Defro, teraz mam 2.4.3, którego nigdzie nie mogę wylookać. 

Na chwilę obecna. Po 10 godzianch palenia: zadane 55* na piecu 54*, powrót 48*, na wyświtlaczu nadmuch 95% spaliny 118*. Ciągle nie może go dogrzać w PIDzie. Wrzuciłem 4x25kg zobaczymy kiedy to spali. Podajnik zalacza się co kilkanaście do 30sek, na sterowniku 30* - to są stopnie obrotu czy temperatura w rurze? Jeszcze coś mi się przypomniało - podajnik był przekładany przez paproków z lewej na prawą strone. W zasobniku jest dym, podokrecałem wszystko co było na weirzchu, dymu mniej ale ciągle jest. Pytanie nr X: po co jest śruba pod miejscem przykręcania króćca od wentylatora? Jak ją wykreciłem do dmuchało z powietrzem z  wentylatora.

To się naprodukowałem ;D

Zawór ręczny ustawiony na 32* - przy jakie temp na piecu masz te 32*  - bo to raczej zależne od temp pieca jeśli nie masz siłownika. Po to podłącza się do tego siłownik i regulator aby utrzymać jakąś tam, np 32* zadana. U Ciebie pewnie ta temperatura płynie +/- kilka stopni (bardziej w minus) w zależności od temp na piecu.

Ile procent to jest otwarcia zaworu ? 

Nie wiem czy masz pomiar temp. zewn., bo można jeszcze tą temp. "pchaną" na podłogę uzależnić od temp na zewnątrz, tzw pogodówka. Wtedy jest pełna regulacja dająca trochę zysku i większą stabilność temp w domu.

Masz grzejniki które odbierają ciepło, pchasz ciepło w podłogę i chronisz powrót i z 54* na piecu wraca Ci 48*. Znaczy, że prawdopodobnie niewiele tego idzie na dom a już na pewno niewiele idzie na podłogę. Ile masz m2 tej podłogówki ?

Moja podłoga - 160m2 - rozgrzewała się 24h i robiłem to bez ochrony powrotu stąd wiem kiedy się nagrzała. U Ciebie nie wiadomo bo zabezpieczasz powrót kosztem zasilania domu i dodatkowo powrót z kaloryferów podbija Ci pomiar powrotu. Będzie się to rozgrzewało jakiś czas :)

Ja poczekałbym minimum 24h i o zobaczył jak dalej układ się zachowa. Piec walczy z temp raczej dzielnie bo nie spada Ci temperatura jakoś znacznie, jest blisko zadanej. Można by się martwić jakby spadała do np. 45*.  Pobierasz z niego ciepło na podłogę i kaloryfery więc nie dziw się że wentylator pracuje mocno. Możesz sobie podnieś obroty wentylatora w ustawieniach ale nie robił bym tego. Wg mnie wszystko jest OK. Nagrzeje się podłoga i powinno temp na piecu podejść wyżej.

Co do podajnika to 30* to temperatura w rurze.

Dym u mnie pojawia się jak już jest niewiele paliwa w zasobniku. Sprawdź może tą uszczelkę klapy zasobnika, może dokręć łapki dociągające klapę.

O śrubie było wcześniej łącznie ze zdjęciami.

Tylko czy nie będę miał problemu z odkręceniem tego dekielka jak będę potrzebował oczyścić ...

Silikon musi zastygnąć przed montażem.

Zawór ręczny ustawiony na 32* - przy jakie temp na piecu masz te 32*  - bo to raczej zależne od temp pieca jeśli nie masz siłownika. Po to podłącza się do tego siłownik i regulator aby utrzymać jakąś tam, np 32* zadana. U Ciebie pewnie ta temperatura płynie +/- kilka stopni (bardziej w minus) w zależności od temp na piecu.

Ile procent to jest otwarcia zaworu ? 

Jest to mieszacz 3d, temperature ustawia sie pokretłem zaworu, niezaleznie od temp pieca daje na podloge np. 32*, u mnie powrót z podłogi to 29* więc sie nagrzała. A oto on: 

post-69719-0-10152200-1477124338_thumb.jpg

Tej śruby znależć nie moge. Wkręciłem ją i tyle. Dymu już prawie nie ma w podajniku, wszystkie zaślepki podajnika i kosza były luźno, ba, nawet kosz nie był dokręcony, dobrze że mi na

łepetyne nie spadł ;D

A masz jakaś zwrotna informacje do pieca, że tam gdzie są te grzejniki temp w pomieszczeniu jest ok ? i tam gdzie podłogówka temperatura jest ok ?

Bo jak nie to tak można grzać i grzać. Może teraz trochę skręć te kaloryfery.

Coś musi pobierać ciepło z pieca na tyle, że nie może dojść do zadanej a nawet ją przebić.

Masz dość duże straty w komin bo 140* to ja u siebie nie pamiętam. U mnie idzie to poniżej 100* a też pale na grochu i PIDzie. Może w takim razie zmniejszyć nadmuch. Musisz pokombinować z obrotami wentylatora.

• 2 tygodnie później...

Palenie pelletem w kotle z palnikiem rynnowym i rusztem wodnym - oj czarno to widzę + dodatkowo PID.

Będzie masakra.

Ale powodzenia, informuj jak ci idzie ta utylizacja pelletu.

A więc tak. Ogólnie przez lato na wygrzewanie podłogówki do teraz spaliłem tonę peletu. Teraz jak już pali się ciągle, bez przestawiania temperatur i innego kręcenia pełny zasobnik wystarczył mi na 6 i pół doby palenia. Grzeje podłogówka na dole, ustawione 25 stopni temp wody i w pomieszczeniach jest 20 stopni, oraz 3 drabinki w łazienkach. Podłogówkę na górze na razie mam wyłączoną bo i tak jest 17 stopni, wystarczająco do robót wykończeniowych. Pali się z pidem bez żadnego problemu, nie ma żadnego smolenia wszędzie suchy pył. Dokupiłem teraz jeszcze 2 tony tego pelletu na zimę. Domek już ocieplony 15cm styro grafitowy. W lecie miałem też po 200kg ekogroszku i miału. I wszystko spalało się fajnie. Zmieniałem tylko minimalnie ustawienia w nadzorze pomiędzy rodzajem opału. Miał zostawiał dużo popiołu i to zadecydowało że na razie zostanę przy pelecie żeby nie jeździć specjalnie wybierać popiół jak zasypie śniegiem i nic nie będziemy robić. A jeszcze dodam że w międzyczasie zmieniłem wentylator na ten z przepływomierzem i aktualizacja na v3  :)

Witam, mam problem, wczoraj pierwszy raz zasypałem podajnik 2 workami peletu.

Ustawienia: 

podawanie 15s

przerwa 30s

nadmuch 5%

podtrzymanie 10s co 15min nadmuch 10s co 10min

Niby wszystko ok ale bardzo zakopcone mam w piecu i to by mnie nie bolało gdyby nie ta jakas smoła czarna na wszystkich sciankach pieca, taka błyszcząca jakby mokra.

Czym to moze być spowodowane? Znacie ten przypadek? 

Kolega ekolog wrzucił filmik na yt ze spalaniem peletu i u niego też jest widoczna taka błyszcząca powłoka na ściankach. Za tydzień zrobię fotki jak to wygląda u mnie, aczkolwiek jest sucho. Może to wina peletu?

ja nie próbowałem innego peletu jeszcze, Spaliłem tonę z pidem, teraz dokupiłem jeszcze 2 tony od tego samego typka z all i zobaczymy czy przyjdzie to samo i czy tak samo będzie się palić. Jutro mają przyjechać palety.

Witam, mam problem, 

podtrzymanie 10s co 15min nadmuch 10s co 10min

Jeżeli podtrzymanie podbija temperaturę kotła to lepiej wydłużyć czas, próbować na maksa byle nie gasło.  

Masz podtrzymanie   10s co 15min nadmuch 10s co 10min

Może na początek razy 2.  czyli 

podtrzymanie 10s co 30min nadmuch {5s co 10min } lub {10s co 20min}

raz na godzinę zgasnie, nie wypchnie żaru?

podtrzymanie  {10s co 30min} lub {20s co 60min} nadmuch {15s co 30min} lub {30s co 60min}

Tak to wygląda u mnie. Po spaleniu całego zasobnika pelletu,

aeb22a115e16ff71med.jpg

28bbfcb3ddf8e665med.jpg

2649918ea09bfaffmed.jpg

8a51f035b1ff0fd3med.jpg

a78db54b3e9b2339med.jpg

caef412424660019med.jpg

Mam tą świadomość że tak jest. Ale o tym przekonam się dopiero jak zamieszkamy, może na święta. Wtedy druga połowa będąc w domu będzie mogła wybrać ten popiół i zobaczymy czy lepiej/taniej będzie palić ekogroszkiem, miałem czy zostać na pelecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.