Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Zmień temperaturę podłogówki na maxa na sterowniku a zawór 3d termo ustaw na 5.5 może być tak że masz ustawioną za niską temperaturę na podłogę i sterownik wyłącza pompę jak tylko czujnik osiągnie zadaną temperaturę. Później załącza ponownie zawór dostaje zimna wodę z podlogi i dlatego spada

A gdzie masz pompę do podłogówki bo na zdjęciu jej chyba nie ma. Ta nad zaworem wygląda jak obiegowa ta po prawej pewnie cwu

tak dokładnie a do podłogówki nie mam wo gole nie zainstalowali mi nie wiem dlaczego niby ta obiegowa ma to robic , za rozdzielaczach mam tylko zawór 3d afriso mix  cos takiego co wcześniej na zdjęciu przedtem grzała podłoga teraz nie górny rozdzielacz ciepły dolny powrót zimny i podłoga zimna 

No to podstawa pompa do podłogówki. Na chwilę obecną wejdź w ustawienia sterownika i ustaw przy pompie obiegowej max czas pracy i min przerwę jeśli faktycznie ma ganiać wodę w podłogówce to po załączeniu powinna zacząć grzac

Witam kolego Erpolis , chcialbym Cie zapytac jak to dokladnie jest z tym silownikiem na zawor 4D i sterownikiem pokojowym , tzn czy jesli tak jak teraz mialem dom nie nagrzany ( nie palone 3,5 tyg) i tak jak pisalem wczesniej ze piec ledwo dobijal do zadanej , teraz chodzi mi o to czy jesli mialbym tez bydynek niedogrzany , i ustawie sobie temp w pokoju np25C to ten silowni nie bedzie ustawial zaworu 4D np na 5 zeby na grzejniki szla taka temp jak na kotle ?, latwe to wszystko jest w montazu , silownik , sterownik pokojowy ?, trzeba to ciagnac jakims kablem tak ten sterownik ?

Witam.Mam podobną konfigurację jak Erpolis.Działa to w ten sposób,że siłownik otwiera zawór 4d jeśli temperatura w pomieszczeniu jest niższa od zadanej,bądź przymyka go jeśli w pomieszczeniu temperatura jest wyższa od zadanej.W sterowniku ustawiamy o ile ma się zmienić temperatura na zaworze 4d w zależności od różnicy temperatury od zadanej na regulatorze pokojowym np.jeśli w pomieszczeniu jest 1 stopień mniej niż zadana to temperatura na zaworze ma wzrosnąć o 3 stopnie itp. Montaż i konfiguracja tych urządzeń nie jest skomplikowana.

Thx kolego robson1677  ;) , jeszcze jedno pyt . przykladowo daje ten sterownik pokojowy do najmniejszego pokoju i ustawiam temp pokojowa 25 C to w tym pokoju bedzie 25C a np: w salonie bedzie 22C , badz na odwrot daje sterownik do salonu to wtedy w malym pokoju temp zamiast 25C bedzie 28 C tak ??

Odswiezam ^ , sorki za post pod postem , ehh temp na zewnatrz okolo 1C a mi idzie ponad 25kg cos duzo , nie mam pojecia co to jest nad deflektorem wczesniej myslalem ze to plaszcz wodny a to okazalo sie ze to taka placha okolo 3cm grubosci i moge ja przesowac , co ona za role spelnia , przesunalem ja teraz maksymalnie do drzwiczek to temp spalin lekko spadla , mozna ta blache wyciagnac , bo chyba nad nia jest plaszcz wodny , to zanim nagrzeje sie deflektor pozniej ta blacha o grubosci ok3cm to troche zejdzie , takze nie wiem co za funkcje pelni ta blacha ehh

To zależy od tego jak masz dobrane grzejniki do pomieszczeń jeżeli dobrze to nie powinno tak być. Ja dodatkowo zamierzam zainwestować w głowice bo w sypialni nie.musi być gorąco a lepiej żeby było chłodniej. Musisz dobrze przysłać miejsce montażu sterownika.

Sterownik może kupić na kablu albo bezprzewodowy tylko droższy jest.

W montażu jest bardzo proste wiec nie będziesz miał problemów.

Ja mam ustawioną temperaturę wg pogodówke i jest to na chwile obecna 42°.

W pokoju mam ustawioną temperaturę 23 ° ustawienia sterownika mam takie

Na każdy 1° różnicy w temperaturze pokoju otwiera lub zamyka zawór o 10° czyli np jeżeli temp w pokoju jest 22 to siłownik puszcza zamiast 42 - 52. Tu ustawienia można zmieniać pod siebie.

Ja obecnie pale od 7 do 15 i dopuki temperatura powrotu nie osiągnie 35 ° to zawór jest cały czas zamknięty później się otwiera wg ustawień

Ja nie mam takiej blachy ale myślę że chodzi o skierowanie spalin w odpowiednim kierunku. U mnie kanał dymowy jest z tyłu wiec jak przesunięta do tylu na max to wydłużasz drogę spalin.

A jaki masz piec?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.