Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Ustawiłem zawór 4d na środek teraz około 10 -15 minut dochodzi do 60 stopni no i jakieś 20 minut jest na podtrzymaniu już jakiś rezultat tylko lekko chłodniejsze grzejniki , jutro jeszcze z tą podłogówka będzie trzeba po ustawiać na zaworze .

Balzak dzięki za wyjaśnienie o co kaman :)  

A mam pytanie mam zawór 4d Wita jeśli chciałbym dokupić sam siłownik to może być któryś z tych ? i czy sam to zamontuje chyba nie jest to jakiś wielki problem ?  

http://www.hel-wita.com.pl/katalog/pl/siowniki_zawor�w_mieszajcych_14/

mój 

Zawór mieszający czterodrogowy WITA Minimix MI

czy może każdy pasuje ?

SM 4 pasuje kosztuje ok 300 zł montaż jest prosty tylko trzeba się skupić przy podłączeniu zasilania żeby w dobra stronę się otwierał a tak to tylko jedna śruba jest

Pasuje do tego zaworu

http://www.hel-wita.com.pl/produkt/pl/zawory_mieszajce_minimix_3-_i_4-drogowe_21.html

Opłaca się jak masz:

1.sterownik pokojowy

Lub/i

2. Czujnik zewnetrzny

Co daje? Jeżeli posiadasz sterownik pokojowy to po dogrzaniu pomieszczenia sterownik trzyma temperaturę ustawioną jeżeli temp. spadnie dodatkowo otwiera zawór lub zamyka jeżeli wzrośnie powyżej ustawionej.

Jeżeli masz czujnik zewnętrzny to ustawiasz krzywą grzewczą i sterownik sam zamyka i otwiera zawór wg temp. zewnętrznej.

Sterownik pieca ma podpięcie dla sterownika teraz to praktycznie standard

Mój Defro AG LUX tego nie miał. Musiałem dokupić Defro MZ którym można sterować z poziomu sterownika AG LUX ale siłownikiem nie. Teraz mam sterownik spp v2 i ten już może sterować siłownikiem zaworu.

No i sterownik zaworu mam podpięty do czujnika zewnętrznego i idzie na pogodówce.

Jest znacznie lepiej niż było. Spp może używać pompy CWU do ochrony powrotu a u mnie był z tym problem. Teraz w kotle temp utrzymuje się cały czas na tym samym poziomie +/- 0,5st. W kotle jest mniej sadzy, jest to bardziej pył. Po stronie gdzie wchodzi rynna w końcu nie ma tłustej mazi bo palnik idzie cały czas,spp ma funkcję tła więc gdy dmuchawa nie jest w trybie pracy to idzie na minimalnych obrotach. Poza tym teraz temp spalin nie jest już ok 200st ale cały czas w okolicach 130-140. Co do spalania trudno powiedzieć po jednym zbiorniku bo dużo grzebalem w trakcie testu. Natomiast popiół jest taki jakiego nigdy nie miałem, mało spieków, brak lub minimum niedopałów.

Dmuchawe mam wpa 117 36W. Tak, czujnik jest w czopuchu zaraz za kotłem. Podłączenie do testu to jakieś pół godziny, trzeba przepiąć pompy. Montaż ostateczny trochę dłużej bo trzeba znaleźć odpowiednie miejsce na sterownik, bo ba kotle jest tylko panel. Ja sterownik przykręciłem z tyłu zbiornika bo kable do podajnika i dmuchawy musiałem przedłużyć.

Jak wszystko będzie ok to może sprzedam stary sterownik i ten od zaworu też ale zobaczę. Panel przykręciłem w miescju starego AG LUX. Spp ma czujnik zewnętrzny więc też może pogodówke używać i można mu ustawić tryb autolato, który przy określonej temp zewnętrznej wyłącza wszystkie pompy z wyjątkiem CWU.

Postaram się coś nagrać popołudniu i wrzucić na forum.

• 2 tygodnie później...

Witam , jak zwykle jakis problem z piecem (defro duo uni 22km ) pezez 3,5 tyg nie palilem w piecu ,poniewaz bylem za granica , i temp nie byly duze jesli chodzi o - C , wczoraj napalilem , i piec do dzis nie wchodzi w stan podtrzymania ledwo dobija do zadanej , piec niby za duzy do m2 , a nie mozna dobrze nagrzac , zawor 4 D na 3 poldlogowka ustawiona (35C , 2 na zaworzen termoztatycznym )zadana 65 na grzejniki idzie 50 , gdybym dal zawor 4 d np :na 5 to kociol w ogole by nie dobil do zadanej , i to mnie wlasnie dziwi ze kociol niby za duzy a nie mozna np :zeby na grzejniki szlo 60C bo nie dobije tak ehh , tak to szybciej by nagrzal gdybym dal ten zawor 4D na 5 ale coz jak nie dobije do takiej temp , od wczoraj eko poszlo z 2,5 worka  podawanie 5s ,przerwa 46s nadmuch 17% przeslona odslonieta na okolo 2,5 cm , temp spalin 170C 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.