Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie kupujecie pellet?

Opublikowano

Hmm ja jestem z okolic bielska bialej mialem na mysli castorama czy leroy wiem tez z reklam ze olczyk posiada w sprzedazy pellet.

Opublikowano

Ktos wespomnial ze pellet kosztuje 600zl za tone czy to prawda? Z reklam pellet kosztuje od 800 do 900 za tone + transport 100

Opublikowano

Ja kupowałem po 600 zł za tonę jeszcze latem teraz to chyba 650

Opublikowano

Witam.

A może ktoś z Was próbował grzać CWU pelletem z rozpalarką w automacie latem?

Opublikowano

Ja nie ale mam zapalarkę i grzałem co z zapalarka. Co Cię interesuje?

Opublikowano

Tak pytam :) Mam zamiar latem grzać CWU w automacie pelletem. Jestem ciekaw co się dzieje jak piec się wygasza na pellecie

Opublikowano

ogólnie to super sprawa zapalarka i grzanie cwu latem...

ustawione miałem w ten sposób że kocioł uruchamiał się co drugi dzień o 22 na godzinę (bojler stojący 300l)
co do wygaszania, dmuchawa dmucha tak długo aż temperatura na piecu spadnie poniżej 35* - wtedy sterownik uznaje że kocioł jest wygaszony

te 35* jest umowne, ustawione w menu serwis, można zmienić

aha, to jest jedyna opcja która mi w tym kotle odpowiada hehe

Opublikowano

O to fajnie :) bo ja tak trochę się obawiam, żeby żar się nie cofnął do rury podajnika

Opublikowano

Hej radziuszkaa . ja tak zapytam co z moim zdjeciem:-) heh. Zastanawiam sie nad pelletem kupic na probe tylko nie wiem gdzie tu u nas mozna dostac? Pozdro

Opublikowano

Kup gdziekolwiek nawet w markecie tylko patrz żeby nie było dużo miału

Opublikowano

Panowie a czy ktoś z uzywajacych pellet doświadczył problemów z czopowaniem rury podajnika za ślimakiem? W weekend próbowałem popalić pelletem ze Stelmetu jak i Barlinka i wszystko pięknie, kocioł czysciutki, popiołu praktycznie brak ale raz po ok 2h drugim razem po praktycznie całym dniu palenia notoryczne zrywanie zawleczki i po wyjeciu slimaka czop z wiórów zamykający całe wyjście na palnik. Nie sprawdzałem dokładnie przed zasypem ale nie widziałem tam zbytnio trocin. Zarejestrowałem natomiast ze krawędź ostatniego zwoju slimaka jest dość ostra i czy możliwe ze to ten zwoj mieli pellet ktory spietrza się zaraz za ślimakiem i dodatkowo jeszcze pod wpływem wysokiej temp robi się wspomniany czop?

Opublikowano

Dziś robię test polegający na podnoszeniu temperatury powrotu. Pompa cwu działa jako pompa cyrkulacyjna a bojler 300 l jako bufor.

Po ok 2 godzinach zauważyłem że piec nie wchodzi w stan nadzoru ani nie schodzi poniżej temperatury zadanej.

ad531ece9e80de92c5e77c8e0991ba57.jpg5faea229f840248c297f95e68534827d.jpg

Opublikowano

Ustawienia pieca w trybie letnim- jakie ??

Ostatnio na zewnątrz coraz cieplej.

Chcąc trochę zaoszczędzić ekogroszku chciałbym zmienić tryb pracy na "tryb letni".

Nie mam doświadczeń pracy w tym trybie, ponieważ normalnie w lecie ogrzewam wodę solariami , a jeżeli nie ma słońca to przepalam w ruszcie awaryjnym drewnem.

Nie chce narazie wygaszacze pieca bo na noc będę przełączać prace na Priorytet boilera

Obecnie pale cały czas na ustawieniach, czyli podawanie 5s co 42s nadmuch 45, histeryza cwu 3 stopnie, histeryza co 1 stopien, podtrzymanie 10s co 40 minut a wentylator w podtrzymaniu 30s co 40 minut.

Na tych ustawieniach boje się ze po przeloczeniu na tryb letni - piec poprostu wygasnie lub żeby żar nie cofnął się za bardzo w stronę podajnika.

Jakie ustawienia macie w Trybie letnim ??

Opublikowano

Ja mam tryb pompy rownolegle i recznie odlanczam pompe od CO i po krzyku. Wtedy pracuje tylko pompa cwu. Robie tak 2gi sezon.

Opublikowano

Tryb letni to porazka bo temp na tym kotle

Opublikowano

Walek to odważnie robisz, a jak by nie daj boże kociołek z temp. powędrował bardzo wysoko to gdzie by wodę zrzucił??

Ja rozwiązałem to tak ze na lato uruchamiam regulator pokojowy ustawiam na nim wartość 5 stopni i wiem ze pompa co nie włączy sie tylko jest tryb równoległy zadaną mam 55 a temp. CWU mam  50, i śmiga jak ta lala. 

Natopmiast tryb lato faktycznie jest nie dopracowany, gdyż temp. kotła jest zarazem temp. CWU i bardzo długo dobija woda do zadanej,  

Opublikowano

Witaj Balzak.

Ja nie mam regulatora pokojowego wiec nie moge tak jak Ty zrobic. To z odlanczaniem pompy CO dowiedzialem sie na tym forum bo tryb letni sie kompletnie nie nadaje.

Wiem ze czeka mnie zaku tego regulatora i mam metlik w glowie co wybrac. Ty chyba masz auratona ja myslalem o techu spk lux.

Nie zdazylo mi sie by temp powedrowala wyzej jak 70st. W lato mam zadana temp 65 st.

Balzak jak wyglada kociolek przy zadanej 55st?

Opublikowano

Tak samo. Jak przy każdej innej. Dużo ma się też to jakim eko się pali. Z dotychczasowych ekogroszek najbardziej syfił Retopal najmniej eko że wschodu.

Kup sobie najprostszy regulator szkoda kasy na te wynalazki Defro.

Opublikowano

Balzak a jaka masz temp powrotu przy zadanej 55st?

Ja pale retopalem on faktycznie najbardziej zasyfia kociolek.

Opublikowano

Ja tez nie mam regulatora pokojowego.

A co powiecie na takie ustawienia w trybie letnim:

Podawanie 5s co 42s nadmuch 45, histeryza cwu zmniejsżyłem z 3 na 2 stopnie, histeryza co zostawiłem 1 stopień, podtrzymanie 10s co minut 20 ( było 40 minut) a wentylator w podtrzymaniu 30s co 20 minut ( było 40 minut.)

I jeszcze jedno piszecie ze regulator pokojowy zalatwia sprawe. Czy do tego regulatora pokojowego trzeba jeszcze coś dokupować czy nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.