Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Zawor 4 d ustawiony na 4 ,czyli temp jesli na piecu mam 50 to na grzejniki idzie 40-45 , to cos ceramiczne bylo w zestwie z kociolkiem :p, zgodze sie z Toba Panie kolego ze nie nagrzane bo zimno jak cholender bylo 

Przykrec zawór na 3 to szybciej dogrzejesz piec zanim ogrzeje obiegi to chwilę potrwa przy dużym otwarciu zaworu dużo chłodnej wody pcha na piec.

Jak masz temperaturę spalin powyżej 150 to wzrasta Ci strata kominowa czyli ciepło idzie w atmosferę.

to reguluj przesłoną wentylatora

pobaw się i oceń

może się okazać że ustawienie wyższej mocy wentylatora(powyżej progu sprężu) i przymknięcie przesłony da lepszy efekt niż obniżenie obrotów przy pełnym otwarciu przesłony.

dlatego niektórzy producenci sterowników stosują blokadę i nie można zejść z obrotami wentylatora np poniżej 40% i wtedy zostaje tylko przesłona do regulacji i tez działa

Mi instalator twierdzil ze najlepiej jest ustawic 60% wiatru i wtedy zaczyna ustawiac piec tak ze te 60% zostaje na dobre ewentualnie +- 5% a inne patametry reguluje tak by spalanie bylo ok.

Uslyszalem od niego ze zbyt mala ilosc powietrza z dmuchawy w % powoduje to smolenie i osadzanie sadzy w kotle. Co do klapki na went nic nie mowil, widocznie miewiele to ta.

Z mojego doswiadczenia ustawiajac na te 60% to lekka przesada. Robilem testy ma 50 do 55% i bylo w miare dobrze piec szybko uzyskiwal temp zad w okolo 5 do 6min ale dluzej stal w podtrzymaniu bo ok 45min.

Ja teraz mam ustawiony wiater na 28% i klapka przumknieta na 2.5 cm.

Stosujecie moze sadpal II?

możesz ustawić 60% wentylatora jak masz kocioł dobrany do potrzeb

jak masz przewymiarowany to tak wysoki nadmuch sprawi że będziesz musiał dac równiez czestsze podawanie czyli wyższa moc. pociąga to za sobą bardzo krótkie cykle pracy i długie podtrzymania. dalej tą drogą niewłasciwa temperatura na palniku(zbyt niska) i spalanie w niewłaściwych warunkach 

syf kiła i mogiła 

Witam, mam pytanie:

Obecnie na zewnątrz mamy raczej temperatury dodatnie.

Jezeli chciałbym zmienić tryb palenia z "priorytet boilera" na "tryb letni" to zmieniacie zupełnie ustawienia pracy pieca?

Nie chce wygaszacze pieca, tylko przez dzień nie ogrzewać domu. Wieczorem natomiast piec ustawiałbym na tryb pracy priorytet bojler.

W ten sposób ograniczył bym spalanie ekogroszku - chyba , jeśli nie to mnie poprawcie.

Jak to jest z tym paleniem w trybie letnim?

Timon120777 chodzi mi o ustawienie wiatru na 40% i przymkniecie przeslony na wentylatorze np z 2cm na 1cm.

Jezeli chodzi o 40% wiatru to po moich obserwacjach plomien oplywa deflektor. Jezeli pale na nizszych mocach i wieje z 20% wiatru to plomien bije w bok deflektora i oplywa pierwsza rure rusztu wodnego nad palnikiem. Oto ta roznica.

Spalanie podobne. A nawet bym powiedzial przy 40% jest mniejsze

Stosujecie sadpal ? Bo nikt nie chce mi odpisac

Stosujecie sadpal ? Bo nikt nie chce mi odpisac

WalekDDU25 jeśli masz problem z sadzą w komorze spalania to nic innego tylko wina braku TLENU.

Nie jestem chemikiem, ale w skrócie chodzi o to że podwójna cząstka tlenu O2, rozszczepia się (ze względu na deficyt) i jest O do tego dochodzi węgiel C powstaje CO, czyli czad, smoła, i nawet H2O czyli woda, ...

miałem taki sam problem przed wymianą kotła, ale wykonałem tzw. Zetkę i nie mam problemu ze smoleniem w kotle.

Natomiast Sadpal to siarczan miedzi z poczwórną cząstką tlenu, który nie zlikwiduje sadzy czy smoły, tylko spowoduję że podczas spalania paliwa z deficytem tlenu, smoła nie będzie się wydzielała, albo zmniejszy jej wydzielanie, bo sadpal ten tlen dostarczy.

Dla kotłów powyżej 25kw zalecany jest kanał wymiany powietrza minimum 200cm2, chyba... trzeba sprawdzić w warunkach technicznych jakim odpowiadają budynki i ich usytuowanie...

Witam , zmagan z kotlem defro duo uni 22kwn   Cd. , Panowie chcialem Was zapytac jak to jest z tym zaworem 4 droznym , jak go najlepiej ustawiac ?, ja ustawiam tak przykladowo na piecu temp 60 C a zawor 4 D puszcza temp na grzejniki itd 50C , to nie jest jakas strata tych 10C ? gdy probuje ustawic tak by temp na grzejniki podlogowke szla taka jak na kotlr czyli np te 6-C to p[iec ni chole....y nie moze dobic do zadanej temp , kombinuje juz na ruzne sposoby , zmieniam nadmuch , podawanie itp . dziwne ze np:albo mam spieki albo zar cofa sie do podajnika , kombinuje juz na milion sposobow i ni chu chu ehhh .

Strata 10 ° to nie bo te 10 ogrzewa wodę powrotu ja mam zawór ustawiony na 3/6 czyli w połowie zadaną 65 na grzejniki 55. Jeżeli zamkniesz zawór i całą ciepłą wodę puścisz w obieg to nie ma co się dziwić zimna woda z podłogówki wychladza piec . Ustaw zawór na środku a jak za zimno w domu to zwiększ zadaną.

Dzieki Kolego Erpolis , zmienilem ustawienia zaworu 4D (WITA) na 3z 6 , jeszcze bede musial pokombinowac z ustawieniami , bo dziwne jest ze albo mam spieki albo zar cofa sie do podajnika a kombinowalem juz na tyle sposobow ze glowa mala :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.