0degree Opublikowano 24 Stycznia 2011 #26 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Jaki to typ bojlera? pionowy / poziomy? jeśli poziomy to czujnik przyklej na jednym z wypukłych boków na wysokości około 1/3 średnicy od góry (czyli jak bojler ma np 40 cm srednicy - to przyklej go tak z 15cm. od górnej krawędzi). Cytuj
michalmazowieckie Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor #27 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Witam, w załączeniu fotki założyłem regulator pokojowy, ale komfort zamiast się zwiększać, zaczął się zmniejszać. dom się wychładza, temp, jest coraz niższa. różnica ustawiona na regulatorze to 22 st w nocy, a 23 w ciągu dnia,-taka wysoka z racji tego, że na korytarzu jest cieplej niż w salonie Cytuj
michalmazowieckie Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor #28 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Witam, w załączeniu fotki założyłem regulator pokojowy, ale komfort zamiast się zwiększać, zaczął się zmniejszać. dom się wychładza, temp, jest coraz niższa. różnica ustawiona na regulatorze to 22 st w nocy, a 23 w ciągu dnia,-taka wysoka z racji tego, że na korytarzu jest cieplej niż w salonie wydaje mi się,że problem tkwi w ust . zaworu 3d, tylko teraz tak, hydraulik zciągnął gałkę zaworu-ta częśc z kreseczka z reszty ktora jest wmontowana w instalację, czyli wyciągnął nakretkę-wtedy była kreska na godz. 12ej. W dloniach przekręcił ją na godz. 9tą, wsunął na zawor, ponownie przekręcil zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ponownie zdją, później ponownie w dłoniach ją przekręcił i ponownie założyl na zawór na godz 9tą i Bóg jeden wie ile razy zdążyl to zrobić.... jak teraz zawor 3d. ustwić na pozycję wyściową, żeby mieć jakiś punkt odniesienia??? W jaki sposob ustawić temp. powrotu wody do pieca aby wynosiła ok.55st. -tak jak zaleca producent?? Jeśli lepiej grzeją grzejniki, tym chlodniejsza jest cwu-jak to zrównoważyć?? Może forum przeczesuje jakiś-KOMPETENTNY -fachowiec z serwisu cichewicza??? Chociaż ątpię, żeby w cichewiczu pracowali kompetntn fachowcy, zczynam mieć dosyć tego czegoś/\,\. Cytuj
Kessel Opublikowano 28 Stycznia 2011 #29 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Nie bardzo widać gdzie jest wpięty bojler i jakie ma zabezp. przeciwko zwrotowi strumienia wody. Przydałby się krótki szkic. Przerobiłem podobny temat jeszcze na początku 2000 roku a w rok póżniej wstawiłem w miejsce 3 - 4-ro drożny i do dzisiaj spokój. Cytuj
0degree Opublikowano 28 Stycznia 2011 #30 Opublikowano 28 Stycznia 2011 wydaje mi się,że problem tkwi w ust . zaworu 3d, tylko teraz tak, hydraulik zciągnął gałkę zaworu-ta częśc z kreseczka z reszty ktora jest wmontowana w instalację, czyli wyciągnął nakretkę-wtedy była kreska na godz. 12ej. W dloniach przekręcił ją na godz. 9tą, wsunął na zawor, ponownie przekręcil zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ponownie zdją, później ponownie w dłoniach ją przekręcił i ponownie założyl na zawór na godz 9tą i Bóg jeden wie ile razy zdążyl to zrobić.... jak teraz zawor 3d. ustwić na pozycję wyściową, żeby mieć jakiś punkt odniesienia??? W jaki sposob ustawić temp. powrotu wody do pieca aby wynosiła ok.55st. -tak jak zaleca producent?? Jeśli lepiej grzeją grzejniki, tym chlodniejsza jest cwu-jak to zrównoważyć?? Może forum przeczesuje jakiś-KOMPETENTNY -fachowiec z serwisu cichewicza??? Chociaż ątpię, żeby w cichewiczu pracowali kompetntn fachowcy, zczynam mieć dosyć tego czegoś/\,\. Ten czujnik na bojlerze to kiepsko zamocowałeś, daj go wyżej grzałki jak pisałem i dobrze przyklej do blachy. Co to za zawór 3d? wygląda jak esbe vrg130, zdejmij gałkę i sprawdź na trzpieniu czy masz tam na jednym z kantów inne od reszty nacięcia pomoże Ci to zdjęcie; Załączone zdjęcie wielkością "dupy nie urywa" ale widać na nim że nacięcie masz od strony tej przepustnicy. Cytuj
0degree Opublikowano 28 Stycznia 2011 #31 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Nie bardzo widać gdzie jest wpięty bojler i jakie ma zabezp. przeciwko zwrotowi strumienia wody. Przydałby się krótki szkic. Przerobiłem podobny temat jeszcze na początku 2000 roku a w rok póżniej wstawiłem w miejsce 3 - 4-ro drożny i do dzisiaj spokój. Ja tam widzę zawory zwrotne za pompami Cytuj
Kessel Opublikowano 28 Stycznia 2011 #32 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Nie widać dokładnie wpięć powrotów z instalacjii i bojlera !!! To że zawory są na pompie jeszcze nic nie znaczy gdyż instalacja ta jest dość rozbudowana i może posiadać wpięcia akurat w miejscach gdzie one kolidują z prawidłowym przepływem medium. Cytuj
0degree Opublikowano 28 Stycznia 2011 #33 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Wpięcia powrotów widać dokładnie na przedostatnim zdjeciu, powrót bojlera jest wpiety między zaworem 3d a piecem Cytuj
0degree Opublikowano 29 Stycznia 2011 #34 Opublikowano 29 Stycznia 2011 W jaki sposob ustawić temp. powrotu wody do pieca aby wynosiła ok.55st. -tak jak zaleca producent?? Michał ja bym sobie tych 55 stopni za bardzo do serca nie zabierał, wystarczy jak to będzie już 42*C, kolejna rzecz to ten termometr co robi w tym miejscu raczej za "figuranta". Chcesz zmierzyć rzeczywistą tempereture powrotu to kup sobie termometr opaskowy i zamocuj zaraz przed kotłem na powrocie. Cytuj
robmas3 Opublikowano 17 Lutego 2011 #35 Opublikowano 17 Lutego 2011 Cześć Michał... nie wiem czy obserwujesz jeszcze ten temat... ale co tam... pisze... Mam identyczny kocioł jak ty... moje najwarzniejsze ustawienia: - temp na kotle 50 C - czas powtarzania podawania paliwa - 40 s - dawka paliwa 18% - moc wentylatora 10 % i przesłona na wentylatorze na ok 1 cm - podawanie w podtrzymaniu 20 s - czas postoju w podtrzymaniu 25 min Opinia serwisanta z cichewicza: - nie stosować przedmuchów !!! - wyłączyć modulacje mocy !!! Z mojego doświadczenia, czyli z autopsji: - sterownik pokojowy wyrzuć do kosza... wcale sie nie sprawdza a tylko komplikuje sprawę... z powodu bezwładności kotła kocioł po wejściu na 2 godziny w stan podtrzymania, po powrocie do trybu praca potrzebuje 3 godzin na ponowne zagrzanie domu o 1 stopień wyżej. W tym czasie zrzera 2 razy wiecej groszku. - koniecznie załóż głowice termostatyczne na wszystkich grzejnikach. POZDRAWIAM Cytuj
michalmazowieckie Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor #36 Opublikowano 25 Lutego 2011 Cześć witam, tak obserwuję ten sterownik, i chyba masz rację. Idzie więcej opału jak zacząłem użewać regulatora pokojowego Cytuj
michalmazowieckie Opublikowano 9 Marca 2011 Autor #37 Opublikowano 9 Marca 2011 a jak sobie radzicie z grzaniem cwu??? jakie ustawienia pieca? jakie zużycie groszku? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi