Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje znowu Waszej pomocy przy ogrzewaniu podlgowym.

Ogrzewanie z pompa ciepla.

Okolo 180m2 podlogowki. Rurki z malym odstepem, okolo 10cm

3 rozdzielacze.

Parter 10 petli

poddasze uzytkowe 10 petli

polpietro do 1 pomiezczenia - 4 petle

Na dole przy pompie ciepla zamontowana na powrocie pompa obiegowa, Wilo RL-25/7.5

Rozdzielacze z przeplywomierzami.

Problem: Nie jestem w stanie uzyskac docelowych przeplywow w kilku petlach na poddaszu i 2 pomieszczenia sa wyraznie chlodniejsze.

Dol i polpietro maja rowne przeplywy na poziomie 1l/m i tu jest OK. Nawet jak zamkne calkowicie przyplyw w dwoch nizszych rozdzielaczach, to na gorze wiele sie nie poprawaia.

W kilku petlach na gorze ledwo 0.5 l/min.

Jak z tym zawalczyc. Wymyslilem, ze do rozdzielacza na pietrze doloze mniejsza pompe obiegowa.

Ale wszystkie dostepne w handlu rozdzielacze z pompa sa z mieszaczem. Ale mi pompa ciepla produkuje wode o temp 35 ktora moge bezposrednio w podloge wtloczyc, wiec zadnego mieszacza nie potrzebuje. Dodatkowo jest to uklad zamkniety.

Jak to zrobic? Bede wdzieczny za jakies podpowiedzi/zdjecia/przyklady.

Czy mam poprostu na rurze powrotnej przy wyjsciu z rozdzielacza zamontowac pompe obiegowa?

Zwlaszcza ze wolabym nie wymieniac calego rozdzielacza.

dzieki,

marcin

Opublikowano

Tak, calosc robiona przez jedna firme.

Teraz jak wszystko pozalewane to wogole nie ma o czym gadac.

Fakt jest taki, ze opory sa w tym na tyle duze, ze pojedyncza pompa na dole nie daje rady za bardzo.

I pytanie moje ogranicza sie w zasadzie do tego, jak zamontowac pompe obiegowa na tym jednym rozdzielaczu i czy jakos sie ona nie pogryzie z ta ktora jest na dole.

marcin

Opublikowano
Fakt jest taki, ze opory sa w tym na tyle duze, ze pojedyncza pompa na dole nie daje rady za bardzo.

I pytanie moje ogranicza sie w zasadzie do tego, jak zamontowac pompe obiegowa na tym jednym rozdzielaczu i czy jakos sie ona nie pogryzie z ta ktora jest na dole.

Witam

Najpierw należ zamknąć dolne rozdzielacze ( chyba możesz to zrobić) i spróbować ustawić przepływy na pozostałym rozdzielaczu.

Jeżeli to będzie działać, to można pomyśleć o mocniejszej pompie do pracy z całym układem, wymienić tą co masz na mocniejszą lub dołożyć drugą na zasilaniu.

Oczywiście obie pompy muszą pracować równolegle, ale większy przepływ może powodować hałasy w rurach.

Innym sposobem jest wymiana rur zasilających rozdzielacze na większe przekroje, lub dołożenie osobnego zasilania do rozdzielacza na piętrze

Dodatkową pompę , którą chcesz zamieścić, możesz chyba zmieścić w skrzynce rozdzielacza. Musi być ona załączana razem z pompą główną.

Ja u siebie ustawiałem podłogówkę poczynając od najdalszych obwodów, z lekką korektą w miarę uruchamiania poszczególnych pętli.

Posiadam mieszacz w kotłowni z pompą, bez pomp w rozdzielaczach ( 2 poziomy, 155m2 pompa Alfa2 Grundfosa)

Pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...