norbro Opublikowano 6 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam, mam pytanie i szukam pomocy. Nie wiem jaką pompę dobrać do następującej instalacji centralnego ogrzewania podłogowego: * piec gazowy 23 kW * 4 obwody - 100m, 120m, 60m, 40m - PEX 16x2 (zasilane z jednego kolektora) Mam pompę UPS 25-40 i jest za słaba. Jak policzyć która pompa będzie odpowiednia? Z góry dzięki za wszelką pomoc. Cytuj
mezik0 Opublikowano 6 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 6 Grudnia 2010 40 wystarczająca coś masz nie tak z tymi podłogówkami skoro niema efektu Cytuj
mezik0 Opublikowano 6 Grudnia 2010 #3 Opublikowano 6 Grudnia 2010 nie przeczytałem dobrze teraz już wiem,dwa obiegi masz za duże, było podzielić na dwie części zostało ci wyregulować te mniejsze przekręcić. Cytuj
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam, mam pytanie i szukam pomocy. Nie wiem jaką pompę dobrać do następującej instalacji centralnego ogrzewania podłogowego: * piec gazowy 23 kW * 4 obwody - 100m, 120m, 60m, 40m - PEX 16x2 (zasilane z jednego kolektora) Mam pompę UPS 25-40 i jest za słaba. Jak policzyć która pompa będzie odpowiednia? Z góry dzięki za wszelką pomoc. Witam Ale jak to ma być połączone?. Podaj jakiś schemat, gdzie ta pompa ma być wpięta? Przy takich różnicach w długości pętli grzewczych muszą być jakieś elementy regulujące przepływ przez pętle grzejne Pozdr.Sambor Cytuj
norbro Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor #5 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Dzięki za odpowiedzi. Zdaje sobie sprawę że obiegi są za długie, teraz właśnie próbuje temu zaradzić nie zmieniając samej instalacji. Pompa jest zabudowana zaraz po wyjściu z pieca na dopływie. Za pompą jest kolektor 4-odpływowy i tam włączone są obiegi. Na nitkach 100 i 120 nie ma żadnej regulacji natomiast nitka 40 i 60 mam zabudowane zawory do regulacji. Tak jak pisałem mam zabudowaną jedną pompę na całość (UPS 25-40) i jest za mały przepływ. Zastanawiam się jak sprawdzić czy zamiana na 25-60 wystarczy czy może od razu wziąć 25-80? Cytuj
mezik0 Opublikowano 6 Grudnia 2010 #6 Opublikowano 6 Grudnia 2010 pompa ma być przed kolektorem jaki masz kolektor z układem mieszającym czy nie Cytuj
norbro Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor #7 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Nie ma układu mieszającego. Zrobiłem taką próbę. Puściłem tylko nitki 100 i 120, zamknąłem 40 i 60. Na piecu nastawiłem 52 stopnie, podłogówke na 45 st, pompa na 1. biegu osiągnęła temperatury dopływ 32 st powrót 27 st. Przestawiłem pompe na 3. bieg przy tych samych parametrach pieca i podłogówki i osiągnąłem temperatury doplyw 38 powrót 32. Zastanawiam się czy większa pompa coś tutaj polepszy? Cytuj
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2010 #8 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Najlepszym sposobem jest zastosowanie osobnych przepływomierzy z regulacją na każdej nitce ogrzewania, jeżeli zamknełeś te krótkie nitki to spróbuj zrobić tak pompa na 3 biegu i minimalnie podajesz zasilanie na nitki krótkie, najpierw na 1 jeśli grzeją 3 nitki, puszczasz na 4 nitkę. Jeżeli wszystko chodzi, możesz zmniejszć bieg pompy. U mnie pompa Alfa2 24-40 chodzi na połowę mocy - grzeję ok 150m2 -900m rury PEX , najdłuższy odcinek 75m. Cytuj
tomekb Opublikowano 7 Grudnia 2010 #9 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Nie ma układu mieszającego. Zrobiłem taką próbę. Puściłem tylko nitki 100 i 120, zamknąłem 40 i 60. Na piecu nastawiłem 52 stopnie, podłogówke na 45 st, pompa na 1. biegu osiągnęła temperatury dopływ 32 st powrót 27 st. Przestawiłem pompe na 3. bieg przy tych samych parametrach pieca i podłogówki i osiągnąłem temperatury doplyw 38 powrót 32. Zastanawiam się czy większa pompa coś tutaj polepszy? Witam , może tylko pogorszyć a to naprzykład szumy w instalacji ,pompa jest ok , układ wymaga regulacji.pozdr. Cytuj
baca350 Opublikowano 7 Grudnia 2010 #10 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Norb, twoja pompka jest OK. Ja taka pompką napędzam 100 m2 podłogi pętle do 100mb i pompka jedzie na 1 ce!! Daj jej czas. I reguluj jak zadymiarz Sambor prawi! A ponadto sknociłes instalacje . Dawaj schemat bo cie obrzucę czyms kiepskim! Hej! Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 8 Grudnia 2010 #12 Opublikowano 8 Grudnia 2010 baco stęskniliście się za mną? Czuwam. Podłogówka jest wymagająca i wymaga przeliczeń na etapie przed montażem no i solidnego wykonania. Nadto solidnej regulacji (przepływomierze) no i pompy. 100m w pętli to sporo. Ale na zasilaniu mimo wszystko, nawet przy zbyt małej pompie powinna być wymagana temperatura, jedynie powrót powinien być zaniżony. Przyjrzałbym się mieszaczowi dlaczego zaniża temperaturę w stosunku do zadanej. Ponadto jakiś schemat układu. Cytuj
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2010 #13 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Najczystsza prawda!!!. Ja u siebie zrobiłem podłogówkę na 11 obwodów wg obliczeń projektanta z UPONORA, chciałem zaoszczędzić na rozdzielaczach z przepływomierzami, założyłem zwykłe od grzejników. Po 3 tygodniach ciągłej regulacji, założyłem oryginalne wg projektu i ustawiłem przepływy wg obliczeń. Powtórny rozruch wymagał tylko 1 korekty, reszta była ok. Pozdrawiam wszystkich "twórców" i użytkowników podłogówki. Cytuj
norbro Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor #14 Opublikowano 8 Grudnia 2010 dzięki za opinie.tak jak podałem mam na wyjściu z pieca pompę 25-40 która zasila zwykły rodzielacz do którego podłączone są 4 nitki podłogówki . ogrzewanie pracuje poprawnie tyko chciałem poprawić temperaturę na powrocie dlatego myślałem o pompie .przy 52 st na piecu przy 1 biegu było zasl. 32 st powrót 27 st a na 3 biegu 36 st powrót 29 st i oto całe pytanie Cytuj
tomekb Opublikowano 9 Grudnia 2010 #15 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witam , a może tak szybko płyneło na 3 że ciepło nie zdążyło zostać w podłodze tylko wróciło z powrotem , pokaż kolego ten rozdzielacz ,pozdr Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi