Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie.Pytanie dotyczy czujnika spalin ,a wiec.Po załadowaniu okreslonej ilosci paliwa i Odpaleniu pieca jest tak. Temperatura zadana 65*C I oczywiscie rozpala sie idealnie ale spaliny w czopuchu nigdy nie rosną powyżej 150*C.Mało tego piec systematycznie osią ga zadana temperaturę.Okres w jakim osiąga zadaną temp. to ok.pół godziny.I jeżeli osiągnie zadaną to temperatura czujnika jest ok.70*C na czopuchu a wentylator pracuje na 1% cały czas.Dymu nie ma jest tylko przy rozpalaniu a póżniej płomień.Obecnie mam słaby miał bardzo wali siara.Prosze o opinie...............

Opublikowano

Moim zdaniem 150'C to jest ideał, bardziej bym się martwił jak by cały czas było 200'C i więcej, bo były by wtedy duże straty kominowe. W instrukcji mojego kotła napisane jest, że prawidłowa temperatura spalin waha się w przedziale od 110'C do 200'C.

Jako ciekawostkę dodam, że według zamieszczonego w tej instrukcji certyfikatu. Kocioł osiągnął swoją pełną moc 25,6 kW oraz sprawność 84,2% przy średniej temperaturze spalin równej 204,7'C. :lol:

Opublikowano

Tak oczywiscie ja sie z tym zgadzam że jest to ideał ale te 80% doby pracuje jednak w temperaturze ok 70*C i to mnie martwi ze względu na komin.Ostatnio robiłem pomiar temperatury w kominie na wyjściu różnica jaka jest to 50-60*C mniej od dolnej.Ale oczywiscie jak narazie komin suchy.opinie sa podzielone ale musze wyciagnąc jakieś wnioski czy dobrze czy niedobrze????????

Opublikowano

Jak masz komin suchy, to wszystko jest w porządku.

Zauważ, że gdy kocioł nie wytwarza spalin (bo jak twierdzisz temp. jest 70 - chyba chodzi Ci o spaliny), to temp. komina nie ma znaczenia (kondensat nie ma sie z czego wytworzyć).

Opublikowano

Jak masz suchy to dobrze i nie ma się co na zapas martwić. Teraz powinno być już coraz zimniej, piec częściej będzie się załączał i temperatura w kominie będzie większa. :o

Jak chcesz się pomartwić to czytaj dalej. :lol:

Jaki masz kocioł, z podajnikiem, czy zasypowy?

Bo jak zasypowy, to może się pojawić woda w kominie, ale to zależy od kilku czynników takich jak np.:

- z czego masz zbudowany komin, czy ocieplony, jaką średnicę i jak wysoki. Jak jest długi i nie ocieplony to może dojść do nadmiernego wychłodzenia spalin i skraplania się wody.

- czy nie masz przewymiarowanego kotła w stosunku do powierzchni grzewczej. Jak masz za duży kocioł to szybko się nagrzeje i będzie cały czas w podtrzymaniu, miał nie będzie się równomiernie wypalał, tylko tlił, przez co piec jak i komin będzie zarastał sadzą.

Opublikowano

Kocioł mam zasypowy 4m2.Komin wysokosc około 7m.Tylko około 1 m nie jest ocieplony reszta w ciepłym otoczeniu.średnica komina jest regulowana od 180 do 400 cm2.Kiedys wymyśliłem sobie taką regulacje jak w piecach chlebowych.Kocioł chyba jest w porządku z wielkoscią bo na taki dom jak u mnie wychodzi na mial 4m2.W ciepłe dni pracowal dobrze to myslę że przy mrozach będzie OK.A dzisiaj u mnie jest już -2.W tej chwili robie próbę z drewnem suchym imialem lekko przesypanym.W poniedziałek zrobiłem regulacje powietrza z boku kotła i teraz mam w 3 płaszczyznach.Kiedy pale tylko miałem to wypala się dosyc ładnie do końca bez szlaki.

Opublikowano

Jak masz komin suchy, to wszystko jest w porządku.

Zauważ, że gdy kocioł nie wytwarza spalin (bo jak twierdzisz temp. jest 70 - chyba chodzi Ci o spaliny), to temp. komina nie ma znaczenia (kondensat nie ma sie z czego wytworzyć).

[/quotek. Ok.Dzieki za odpowiedż.Tak chodziło o spaliny.

Opublikowano

W moim przypadku temperatura spalin mieści się w zakresie od 35 do 240 stopni. Najczęściej jest w okolicach 50 stopni.

Temperatura spalin jest powiązana z postojem i pracą dmuchawy, czasem pracy dmuchawy, paliwem jakim palimy w kotle, ilością powietrza wtórnego itp itd.

Opublikowano

Panowie fajnie że poruszyliśmy ten temat ponieważ przy tej temperaturze na czujniku jak tak kombinowałem przy kotle wpadł mi fajny pomysł z nowym obiegiem powietrza.I zaraz zrobiłem próbe z drewnem i małą ilością miału na sterowniku.Próba wypadła dośc dobrze.palenie na 6 brzozowych polanach i 2 małych łopatach miału to rezultat 15 godz.Narazie na piecu po 15 godzinach jest jeszcze 50*C ale przyjmuje rezultat 15.