Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam instalację grawitacyjną. Grzejniki na najnijszej kondygnacji były zawsze niedogrzane, dlatego postanowilem załączyć pompe. Pompa została założona na zasilaniu przed pompą rura bezpieczeństwa i wznośna jako jedna. Trzy piony instalacji są spięte razem i jedna rura do naczynia odpowietrzenie dochodzi nad naczynie. Po załączeniu pompy pompa zasysa wodę z kotła i naczynia wyrównawczego przez rurę bezpieczeństwa, a do naczynia wlewa się przez odpowietrzenie z tych trzech pionów i tym sposobem woda krąży mi przez naczynie. Chcac tego uniknąć założyłem odpowietrznik przy naczyniu na rure która spina te trzy piony. Moje pytanie czy ten odpowietrznik da radę i odpowietrzy te trzy piony, czy musze założyć na każdym pionie, czy grzejniki z tych pionów nie będą się zapowietrzały.

Opublikowano

witam - w dalszym ciągu nie kumam -ta rura spinająca trzy piony połączona jest z naczyniem wzbiorczym i jeszcze założony jest odpowietrznik? jeżeli pompa jest założona na zasilaniu kotła w obejściu zaworu różnicowego to jakim cudem pompa zasysa wodę z naczynia? czy naczynie ma odpowietrzenie? to jest instalacja z górnym rozdziałem?''przeleć'' trochę po forum zobacz jak ,ludzie ''szkicują''np:w paint-cie

Opublikowano

Rura spinająca piony nie jest teraz połączona z naczyniem jest przy naczyniu i jest założony na niej automatyczny odpowietrznik.

Wcześniej rura wchodzila do naczynia od góry nad rurą przelewową. Pompa pracując zasysała wodę z kotla i naczynia, gdyby byla za pompą to by bylo w porządku ale podobno rury bezpieczeństwa nie daje się za rożnicowym

Opublikowano

Tak jest, zrób dokładnie tak jak mówi "guitar"

Ja kiedyś miałem podczepione tak jak u Ciebie na początku czyli wszystkie piony spięte razem i potem do naczynia, a woda krążyła po pionach. Ale to ogromna strata ciepła, bo w naczyniu wzbiorczym masz nie potrzebnie non stop gorąca wodę. A pewnie łączenia pionów i naczynie nie izolowane.

Ja usunąłem wszystkie połączenia pionów i zamontowałem na piony odpowietrzniki automatyczne.

I wszystko jest dobrze, a dodatkowo zauważyłem że krążenie po grzejnikach jest lepsze, i czuć że kocioł tak się nie wychładza.

Opublikowano

Woda już mi pionami nie krąży może poradzi ten odpowietrznik. Aby założyć na każdy pion muszę znowu kuć bo rury schowane w ścianach a chciałbym tego uniknąć bo już ściany pomalowane.

Opublikowano

Mam na wszystkich trzech grzejnikach ręczne odpowietrzniki

I jeszcze jedno pytanko mam wszędzie założone zawory termostatyczne w w dwóch grzejnikach przy zaworze slychać przelewanie wody powietrze z odpowietrznika nie leci,zmiejszyłem ustawienie wstępne zaworu 6 na 5,5 i jest cisza. Czy to przelewanie to sprawa zapowietrzenia czy zaworów. Czy będzie sie to powtarzać.

Opublikowano

- Odpowietrzaj tylko wtedy gdy pompa nie działa

- czy grzejniki masz na pewno wypoziomowane ?

- takie dźwięki jak ty mówisz to obijanie bąbelków powietrza, które skądś się tam musiało wziąć

U mnie teraz tak samo było z tymi dźwiękami, mimo że mam odpowietrzniki na pionach i odpowietrzniki w każdym grzejniku oraz zawory termostatyczne teraz właśnie montowane.

Ale u mnie jest to z racji dopiero co nalanej nowej wody do instalacji. I to na pewno ustanie. Przy każdym wyłączeniu pompy powietrze uchodzi z odpowietrzników na pionach. Świeża woda, do tego nalewana szybszym strumieniem jest napowietrzona, także czasem trzeba kilka dni żeby się wszystko unormowało.

Ale z każdym dniem tego powietrza jest coraz mniej.

Żeby się grzejniki same odpowietrzyły - podczas gdy pompa nie chodzi trzeba zawory na grzejnikach odkręcić żeby powietrze miało ujście na piony.