Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.O male mieszkanie - Duzo pytan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam zamiar w lato zainstalowac wkoncu w mieszkaniu C.O. To stara kamienica, dwa pokoje plus poddasze. Mam zamiar kupic:

1. piec gazowy, dwufunkcyjny Vaillant turboTEC VUW plus.

2. Grzejniki chcialbym aluminiowe (nigdzie nie moge sie doczytac o roznicach w ich pracy miedzy plytowymi)

3. Rury, i tu jest problem. Sasiad hydraulik, ktoremu zamierzam zlecic wykonanie instalacji namawia mnie na rury PP-R w systemie klejonym. Twierdzi ze material najtanszy, u siebie ma taka instalacje wykonana ponad 10-lat temu i dziala bez problemu. Robil nie raz u innych i takze nikt mu nie zglaszal problemow. Rury maja byc schowane pod tynkiem w scianie. Co wy na to. Instalacja ma byc bezrozdzielaczowa czyli glowna rura zasilajaca i poprzez trojniki szeregowo do grzejnikow, tak samo powrot.

Opublikowano

Kolejny post z cyklu "chcę kupić tani szmelc proszę powiedzcie, że to jest dobre rozwiązanie". Obawiam się, że na tym forum otrzymasz tą sama odpowiedź co na poprzednim. Daj sobie spokój z rurkami na klej.

Opublikowano

To powiedz mi czy mozna PEX/AL ze zlaczkami skrecanymi klasc w sciane pod tynk, i czy mozna podlaczac grzejniki poprzez trojniki bez tych wszystkich rozdzielaczy w szafeczkach.

Opublikowano

Witam. Widziałem osobiście instalacje na rurkach PEX/AL bez rozdzielacza. Zasilanie i powrót rurka śr.20 mm i od trójnika do grzejnika 16 mm. Na jednym obiegu z rurki alupex było podłączonych 8 grzejników wys. 60 cm i długość 120 cm i jeszcze 2 grzejniki wys. 60 dł. 100 cm. Był to jednak układ na wymienniku ciepła (na piecu układ otwarty a na grzejnikach zamknięty). Wszystkie grzejniki grzały bardzo dobrze. Pod tynk i w posadzki osobiście wybrałbym kształtki zaciskane. Pozdrawiam

Opublikowano
Witam.

Mam zamiar w lato zainstalowac wkoncu w mieszkaniu C.O. To stara kamienica, dwa pokoje plus poddasze. Mam zamiar kupic:

1. piec gazowy, dwufunkcyjny Vaillant turboTEC VUW plus.

2. Grzejniki chcialbym aluminiowe (nigdzie nie moge sie doczytac o roznicach w ich pracy miedzy plytowymi)

3. Rury, i tu jest problem. Sasiad hydraulik, ktoremu zamierzam zlecic wykonanie instalacji namawia mnie na rury PP-R w systemie klejonym. Twierdzi ze material najtanszy, u siebie ma taka instalacje wykonana ponad 10-lat temu i dziala bez problemu. Robil nie raz u innych i takze nikt mu nie zglaszal problemow. Rury maja byc schowane pod tynkiem w scianie. Co wy na to. Instalacja ma byc bezrozdzielaczowa czyli glowna rura zasilajaca i poprzez trojniki szeregowo do grzejnikow, tak samo powrot.

PP-R się zgrzewa a nie klei ktoś pomylił technologie.

Jeśli chodzi o system zgrzewany możesz spokojnie to zrobić, zadbaj tylko aby rury były tzw stabi czyli z wkładką aluminiową albo nowszej generacji z wkładką z włókna szklanego.

Tylko i wyłącznie takie rury można stosować do instalacji co i należy zwrócić szczególną uwagę na kompensację wydłużeń liniowych, rury z tworzyw dosyć mocno pracują przy zmianach temperatury i trzeba im to umożliwić inaczej masz pewny potop w mieszkaniu.

Opublikowano
tylko zaprasowywane,

skręcane nie mają dopuszczenia do chowania pod tynk, czy wylewkę

A to ciekawe bo mam właśnie na tapecie budyneczek gdzie zaprojektowano instalacje z PEX-AL na złączkach skręcanych i pod tynkiem.

Opublikowano

W 100% zgadzam się z tymi co odradzają ci złączki skręcane pod tynk czy do wylewki.To nic pewnego! Sam jadąc po pewnym czasie do klienta gdzie były jakieś kształtki skrecane nie raz spotkałem się z tym ze były poluzowane. Ciepło zimno, ciepło zimno i sie może poluzować. Inwestując 5 tyś w piec nie oszczędzaj 200 na porządne złączki. Co do rury pex to spokojnie w układzie otwartym i przy grzejnikach z termostatem spokojnie możesz pojechać do 6 średnich grzejników rurką 20. Piszesz że masz małe mieszkanie wiec bez obaw.

Opublikowano

Witam

Podłączając się do tematu pozwolę sobie zauważyć że niejednokrotnie system rozprowadzenia rur z pionów jest nieekonomiczny. Wpływa na to najczęściej budowa mieszkania. Po przekalkulowaniu u siebie w mieszkaniu i jeszcze w dwóch innych okazało się że taniej położyć kilka metrów rury Pex ( bo o takim systemie teraz myślę ) niż stosować rozgałęzienia gdzieś w połowie instalacji ( koszt trójników okazał się 25 % droższy niż położenie kilku metróe rury). Jeśli chodzi o złączki pod tynkiem jestem również przeciwny co nie stanowi o tym że wykonawcy tak nie robią i nie ma to racji bytu. Trzeba mieć na uwadze wahania temperatury które powodują naprężenia niejednokrotnie wpływające na trwałość CO.

Pozdrawiam