Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kominek Powietrzny - Wielkość Kratek Wentylacyjnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam kominek powietrzny w salonie (powierzchnia 30m2) o mocy 14KW. U góry obudowy są 3 kratki nawiewne ciepłego powietrza (jedna po środku i dwie z boku), z piwnicy idzie chłodne powietrze do obudowy dla zasilenia płomienia natomiast nie mam żadnej osobnej kratki na dole obudowy na chłodne powietrze z pokoju. Budowlańcy stwierdzili iż kratki są niepotrzebne gdyż w samej obudowie jest 8 szczelin o łącznej powierzchni 108cm2. Ale ja mam wątpliwości i zażyczyłem sobie wybicie choć jednej kratki. Czy słusznie?

Opublikowano

na pewno nie zaszkodzi

ja niedawno reklamowalem kominek (supra astra) bo ...w zeszlym sezonie grzewczym zakonczylem palenie w nim i wszystko bylo ok, ale niedawno chcialem lekko napalic bo zona juz marudzila ze jej zimno wiec zaczelem sie dobierac do tego i domknalem drzwiczki na maxa (jak juz niejednokrotnie robilem) i tu łup szyba pekla !!! przygladam sie i zauwazylem ze gorna listwa na kominku jest odksztalcona okolo 3mm (w jaki sposob nie wiem ale do ostatnich dni palenia - chyba jeszcze poczatek maja 2010 bylo wszystko ok i od tamtej do tej pory kominek byl nieuzywany) i domykajac drzwiczki wywarla nacisk na szybe i szyba zwyczajnie pekla...od dystrybutora u ktorego kupowalem dowiedzialem sie ze za mocno grzalem iprzegrzalem wklad. na moje pytanie gdzie wklad ma zamontowany termometr tak abym mogl mierzyc temperature i nie doprowadzic do ponownego przegrzania ( pytanie glupie ale celowe) dluugo sie zastanwaiwli jak sie mnie pozbyc i nagle wymysili ze mam za mala powierzchnie kratek - mam miec 600cm2 !

zdziwila mnie ta wartos ale po przeliczeniu wyszlo mi 589 cm2 + odplyw powietrza poprzez dystrybutor do 2 pokoi na pietrze wiec nie sadze zeby to spowodowalo przegrzanie wkladu(gorace powietrze ma gdzie uciec). wiec potem powolali sie na jakis rysunek w instrukcji monntazu :-) ktoryjest podpisany cos w stylu wklad XYZ a ja na ich fakturze mam powiedzmy: wklad MJY i wytknalem im ze dostarczyli mi instrukcje nie do tego wkladu wiec tak jakby nie dostarczyli mi jej wcale wiec przyjeli na siebie ryzyko zwiazane z niewlasciwym ewentualnym montazem, zobaczymy co teraz madrego wymysla ale postepowanie zakonczy sie w sadzie najprawdopodobniej...niestety trzeba walczyc io swoje...